Munkahelyi jogvédelem biztosítás

A munkahelyi jogvédelmi biztosítás szakszerű ügyvédi támogatást nyújt a munkaszerződéssel, figyelmeztetéssel, felmondással, munkaidővel, áthelyezéssel és szabadsággal kapcsolatos jogviták esetén.

Német munkajog – A túlórák szabályozása a munkajogban

Munkaviszony létesítésekor általában a munkaadó és -vállaló előre megegyezik a munkakapcsolati feltételekről. A pontos feltételeket egy munkaszerződésben rögzítik.

Röviden és egyszerűen: Túlóra elrendelése

Német munkajog – Felmondás + Hosszabbítás

A legtöbb munkaviszony nem közvetlenül határozatlan idejű szerződéssel veszi kezdetét, hanem először egy vagy több határozott idejűvel. Ez mind a munkaadók, mind pedig a munkavállalók számára bír előnyökkel és hátrányokkal.  De amúgy mit jelent a „határozott idejű szerződés”, milyen gyakran lehet meghosszabbítani, mely törvények szabályozzák a felbontását és miért tartalmaznak a szerződések határozott időtartamot? Ezekre és más kérdésekre szeretnénk ma Önnek választ adni.

Német munkajog – Miért felel a munkáltató és miért a munkavállaló?

Magánvállalkozóként Önnek szakmai karrierje elején alaposan meg kell ismerkednie a felelősségvállalás tárgykörével. Alkalmazottként erre kevésbé van szükség. Ez oda vezet, hogy sok alkalmazott nem is tud róla, hogy a munkahelyen elkövetett hibákért bizonyos esetekben magánszemélyként felelnek – munkaadóikról nem is beszélve. Hogy Önnel ez ne történhessen meg, összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a témában.

Betegséggel összefüggő felmondás: Tippek munkaadóknak és munkavállalóknak

Magánvállalkozóként Önnek szakmai karrierje elején alaposan meg kell ismerkednie a felelősségvállalás tárgykörével. Alkalmazottként erre kevésbé van szükség. Ez oda vezet, hogy sok alkalmazott nem is tud róla, hogy a munkahelyen elkövetett hibákért bizonyos esetekben magánszemélyként felelnek – munkaadóikról nem is beszélve. Hogy Önnel ez ne történhessen meg, összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a témában.

Felmondásvédelmi kereset

Egy felmondásvédelmi keresettel a munkavállalónak lehetősége van a munkaadó által (írásban) kimondott felmondást munkaügyi bíróságon megtámadni.

Méghozzá akkor, ha a bíróság az elbocsátást – pl. szociálisan alaptalannak – és ezzel nem jogerősnek ítéli meg.  A munkaadók felmondási lehetőségeit a törvények által biztosított felmondásvédelem jogilag korlátozza.

És viszlát! Azonnali felmondás Németországban a munkavállaló által – Mire figyeljek?

„Azonnali felmondás” – sok beosztott legnagyobb félelme. De tudta Ön, hogy ezt nem minden esetben a munkáltató mondja ki? A munkavállaló is felmondhat azonnali hatállyal. Összefoglaltuk Önnek a munkavállaló részéről történő azonnali felmondás legfontosabb okait, menetét és a lehetséges következményeit.

Határozott idejű munkaszerződés Németországban

Mikor megengedett a meghatározott idejű munkaszerződés? Az Alapvető tudnivalók röviden:

Objektív ok esetén a munkáltatók korlátozhatják a munkaszerződéseket. Ez lehet szülői szabadság pótlása vagy egy konkrét projekt. A társaság ezután szabadon dönthet arról, hogy mennyi ideig érvényes a szerződés. És akár korlátlan számú alkalommal is meghosszabbíthatja.

hatarozott-ideju-munkaszerzodes-nemetorszagban

A munkavédelmi jogszabályban szereplő határidők mindkét fél számára

A munkavállalókat felmondás esetén megillető védelemről szóló törvény 1990 óta létezik jelenlegi formájában. A munkaadó és munkavállaló pedig csak 1993 óta élvez egyenlő jogokat a felmondási határidő tekintetében. Ezelőtt a munkavállalóra rövidebb felmondási határidő volt érvényben.

A felmondás esetén érvényben lévő védelem a munkaadó és munkavállaló érdekeit veszi figyelembe.

jogvedelem_smart_tarif

A munkavállaló jogai Németországban- mit szabad a munkaadónak és mit nem?

A szakmai életben nem mindig mennek simán a dolgok. Jogaink ismerete tehát nemcsak konfliktus helyzetben hasznos és fontos. A munkajog bonyolult, ezért összeállítottuk a legfontosabb tudnivalókat.

munkavallalo jogai

Jogvédelmi biztosítás: Ezt mondják az olvasóink a jogvédelmi biztosításról (STIFTUNG WARENTEST)

Sokan rendelkeznek már jogvédelmi biztosítással. 2017 tavaszán  969 Finanztest olvasót kérdeztünk meg a jogvédelmi biztosítással kapcsolatos tapasztalataikról. A válaszadók több mint kétharmada elégedett volt a biztosító munkájával. De: Nyilvánvalóan a jogvédelmi biztosítás ügyfelei többet várnak el a biztosítóktól, mint amennyi védelmet valójában nyújtanak számukra.

Blogbejegyzéseink a témában

Képernyőfotó 2024-01-19 – 22.15.47

Jogi változások 2024-ben: Áttekintés

A 2024-es év számos jelentős jogi változást hoz magával, amelyek különböző élethelyzeteket érintenek. Íme néhány fontos változás, amire idén számíthat: Szigorodnak az adatvédelmi szabályozások: Az új adatvédelmi rendelkezések életbe lépésével…
kevinarc

Kevin Ressler

Német biztosítás szakértő

Kérdése van?

Több mint 13 év tapasztalat a Német biztosítási piacon.
Keressen bizalommal!

Szívesen tájékoztatjuk emailen és telefonon, minden nap 
8:00 és 20:00 között!

Kérdése van?

kevinarc

Kevin Ressler

Német biztosítás szakértő

Több mint 13 év tapasztalat
a Német biztosítási piacon.

Keressen bizalommal!

Szívesen tájékoztatjuk emailen
és telefonon, minden nap 
8:00 és 20:00 között!

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü