Jogvédelmi biztosítás: Ezt mondják az olvasóink a jogvédelmi biztosításról (STIFTUNG WARENTEST)

Sokan rendelkeznek már jogvédelmi biztosítással. 2017 tavaszán  969 Finanztest olvasót kérdeztünk meg a jogvédelmi biztosítással kapcsolatos tapasztalataikról. A válaszadók több mint kétharmada elégedett volt a biztosító munkájával. De: Nyilvánvalóan a jogvédelmi biztosítás ügyfelei többet várnak el a biztosítóktól, mint amennyi védelmet valójában nyújtanak számukra.

Fizet a biztosítás – vagy nem?

A felmérésünk 809 résztvevőjének az elmúlt két évben volt jogi problémája, és kérte a biztosítótól a jogi költségek térítését. Minden hatodik visszautasítást kapott. A leggyakoribb ok a lefedettség elutasítására: Az érintett jogi területre nem terjed ki a biztosítási kötvény. Az olvasói felmérésből nem derül ki, hogy a fedezetet jogosan vagy jogtalanul utasították el. Nyilvánvalóan a jogvédelmi biztosítás bizonyos ügyfelei többet várnak el a kötvénytől, mint amennyi védelmet valójában nyújtanak számukra.

A következők a jogvitás okok:

Gyakori harag a munkahelyen

Amikor az olvasóink utoljára jogi tanácsot igényeltek, elsősorban olyan témákat érintettek, mint a munkajog, a közlekedési és lakásbérleti jog. Aki ezekre az életterületekre szeretne jogvédelmi biztosítást kötni, annak a „Magánélet, szakma és közlekedés” („Privat, Beruf und Verkehr“ – PBV) biztosítási csomagot kell választania, valamint kiegészítő jogvédelmi biztosítást kell kössenek a bérlők vagy a lakástulajdonosok. A költségek megtakarítása érdekében sokan szívesen csak egy fontos életterületre kötnének biztosítást, mint például a munkajogi védelem. Ez a védelem azonban csak csomagban érhető el, külön nem.

Az elutasítás okai:

Nem teljeskörű védelem

Még akkor is ha a jogvédelmi biztosítási ajánlatok olyan neveket viselnek, mint a „360 fokos védelem” vagy a „gondtalan tarifa”: Egy jogvédelmi biztosítás soha sem teljeskörű védelem. A biztosítás sok réssel van megfűszerezve (minimális jogvédelem). Az ügyfelek akkor érzik ezt, amikor a biztosító elutasítja a fedezetet. „Az Ön jogterülete nem biztosított”, ezt írják például az elutasító levélben. A fedezet elutasítását néha azzal a ténnyel indokolják, hogy a jogvita oka a biztosítás megkötése előtti időszakból ered. Az elutasítás okáról szóló kérdésre 137 választ kaptunk.

Mit tett az elutasítás után?

Az elutasítás megkérdőjelezése

A felmérésünk eredménye azt mutatja, hogy az ügyfelek többsége ellenállás nélkül tudomásul veszi, amikor egy jogvédelmi biztosító elutasítja a jogvita költségeinek fedezetét. Az elmúlt években a fogyasztók által indított számos megnyert per azonban azt mutatja, hogy az elutasítás nem ritkán törvénytelen. Aki kételkedik az elutasítás jogszerűségében, annak meg kell védenie magát. Semmibe sem kerül egy panasz benyújtása a biztosítási ombudsmannál. Az elutasításról szóló kérdésre 137 választ kaptunk.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü