Az eVB-szám: kérelem, eljárás és költségek

A 2008-ban történt bevezetése óta az eVB-szám szolgál annak igazolására, hogy egy gépjárműre felelősségbiztosítást kötöttek.

Az „eVB” németül az „elektronische Versicherungsbestätigung”, azaz az „elektronikus biztosítási visszaigazolás” rövidítése. Ez a biztosítási szám többek között a gépjárművek nyilvántartásba vételéhez is szükséges. Az ERGO-nál néhány perc alatt online igényelheti eVB-számát.

Hogyan működik az eVB-szám?

Először kap egy eVB-számot az Ön által kiválasztott gépjármű-biztosítótól. Az eVB-szám hét karakterből – számokból vagy betűkből – áll, amelyek közül az első kettő a biztosítót azonosítja, az utolsó öt pedig véletlenszerűen generált. Ennek a kötvényszámnak a segítségével a forgalmi iroda munkatársai közvetlenül hozzáférhetnek adataihoz a jármű nyilvántartásba vételekor, és így meggyőződhetnek arról, hogy járművéhez valóban érvényes gépjármű-felelősségbiztosítás tartozik. Az eVB tehát egyfajta gépjármű-biztosítási szám.

 Mivel az eVB-számot online dolgozzák fel, számos előnyre számíthat: Az eVB-szám például rendkívül hamisításbiztos. Ezenkívül a járműtulajdonosoknak nem kell manuálisan megadniuk járművük adatait, illetve személyes adataikat a forgalmi irodában – azokat egész egyszerűen lekérdezik. Ez azt jelenti, hogy a különféle hibák előfordulása kevésbé valószínű.

Mikor van szükség eVB-számra?

Aki új vagy használt autót vásárol, annak feltétlenül szüksége van egy eVB-számra az autó bejelentéséhez. Az eVB-szám azonban nem csak a személygépkocsikhoz szükséges, hanem más biztosítási kötelezettség alá tartozó járművek – például motorkerékpárok vagy lakóautók – nyilvántartásba vételének is fontos előfeltétele. Az ERGO-nál az alábbi járművekre köthet biztosítást online, és közvetlenül utána e-mailben megkaphatja az eVB-számát is: 

  • Gépjármű-biztosítás
  • Motorkerékpár-biztosítás
  • Lakóautó-biztosítás
  • Utánfutó-biztosítás

Az eVB-számra a jármű újbóli nyilvántartásba vételéhez is szükség van – például, ha járműve egy ideig forgalomképtelen volt, és most újra üzembe kívánja helyezni. Ha megváltoztatja lakóhelyét, és helyileg egy másik regisztrációs hivatal hatáskörébe tartozik, akkor is új eVB-számot kell igényelnie. Ez általában könnyen megtehető, ha tájékoztatja a biztosítóját az új címéről. 

Az alábbi esetekben ugyancsak szükséges a biztosítási fedezet igazolása az eVB-szám segítségével:

  • A jármű átíratása új tulajdonosra
  • A járművön olyan műszaki változtatások elvégzése, amelyeket be kell jegyezni a jármű okmányaiba (pl. pótkocsivontató felszerelése, a maximális tervezési sebesség megváltoztatása stb.)
  • Rövid távú rendszámtábla igénylése

 

Ugyanakkor a segédmotoros kerékpárok és robogók nyilvántartásba vételéhez nincs szüksége eVB-számra. Ez esetben elegendő egy jelenleg érvényes biztosítási rendszámtábla, amelyet a mopedbiztosítással együtt vásárolhat meg. Emellett vannak egyéb kivételek is, például a lovak szállítására szolgáló sportpótkocsik vagy a csónakpótkocsik esetében.

Fontos: Az eVB-szám nem helyettesíti a bejegyzést

A nyilvántartásba vételhez az eVB-számot be kell mutatnia a forgalmi irodának, de az nem helyettesíti magát a forgalomba helyezést. Az eVB-számon kívül más dokumentumokat is be kell mutatnia ahhoz, hogy megkapja az engedélyt, mégpedig a következőket: 

  • érvényes személyazonosító okmány
  • a jármű érvényes főregisztrációjának igazolása (köznyelvben „TÜV”)
  • a jármű forgalmi engedélyének I. és II. részét

A jármű csak a nyilvántartásba vételt követően közlekedhet az utakon. Az eVB-szám megléte önmagában nem elegendő ehhez.

kevinarc

Kevin Ressler

Német biztosítás szakértő

Kérdése van?

Több mint 13 év tapasztalat a Német biztosítási piacon.
Keressen bizalommal!

Szívesen tájékoztatjuk emailen és telefonon, minden nap 
8:00 és 20:00 között!

Kérdése van?

kevinarc

Kevin Ressler

Német biztosítás szakértő

Több mint 13 év tapasztalat
a Német biztosítási piacon.

Keressen bizalommal!

Szívesen tájékoztatjuk emailen
és telefonon, minden nap 
8:00 és 20:00 között!

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü