Betegséggel összefüggő felmondás: Tippek munkaadóknak és munkavállalóknak

Néha minden ember megbetegszik. Egyesek gyakrabban, mások ritkábban, az egyik influenzásan is bemegy dolgozni, míg a másik egy náthával is inkább otthon marad. És sajnos vannak olyan esetek is, amikor az alkalmazott egy tényleg súlyos, hosszadalmas vagy akár krónikus betegségben szenved vagy baleset következményeként átmenetileg vagy akár tartósan munkaképtelenné válik. És ha ez még nem is lenne elég a sorstól, még adott esetben a munkahelyét is elveszítheti. A kérdés, melyet ma felteszünk magunknak a következő: Mikor megengedett egy betegséggel összefüggő felmondás és mi ennek a menete?

Meghatározása: Betegséggel összefüggő felmondás – valójában mi is ez?

A munkaszerződés aláírásával a munkavállaló kötelezte magát arra, hogy fizetés ellenében munkaadója részére valamilyen teljesítményt nyújt. Amennyiben ezen kötelezettségét egy betegség miatt többé nem tudja teljesíteni, ún. betegséggel összefüggő szerződésbeli összeférhetetlenség lép fel. Ezek a  szerződésbeli összeférhetetlenségek minden évben milliárdos kiadásokat eredményeznek. Így csak betegellátásra a német vállalatok 2010-ben nagyjából 35,1 milliárd eurót költöttek.

Ha tehát egy munkavállaló már nem tudja teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit, akkor ezt a munkáltatónak sem kell bizonyos körülmények között. Legalábbis akkor nem, amikor az alább taglalt esetek egyike áll fenn. Hogy mikor hatályos egy ilyen betegséggel összefüggő felmondás, azt a törvények szigorúan szabályozzák. Elvégre a munkavállalók élvezik a felmondási védelmet a felmondás elleni védelemről szóló törvény (KSchG) szerint, melynek értelmében nemcsak a rendkívüli, hanem a rendes felmondás esetén is nyomós okokat kell felhozni.

A felmondás elleni védelemről szóló törvény szerinti három lehetséges ok a rendes felmondásra

A felmondás elleni védelemről szóló törvény értelmében pont ezen három nyomós ok szolgálhat a munkaadó számára jogalapként a rendes felmondáshoz:

            1          üzemi körülmények miatti felmondás

            2          magatartásbeli hiányosságok miatti felmondás

            3          személytől függő felmondás

A betegséggel összefüggő felmondás eszerint a 3-mas pont alá tartozik, hiszen a személytől függ. Ugyanakkor a betegség maga még nem ad elegendő jogalapot a személytől függő felmondás elfogadható megokolására. A betegséggel összefüggő felmondás okaként ezzel szemben a valós vagy várhatómunkavállalói munkaképtelenség, illetve a betegség következtében fellépő hiányzás vagy a betegellátás fizetése miatti többletköltségek útján merülhet fel a vállalatnál.

rom lépésben a betegséggel összefüggő felmondás irányába

A széles körben elterjedt tévhittel ellentétben a munkavállaló nem élvez védelmet a felmondás ellen betegsége alatt, ilyenkor a felmondás teljesen lehetséges. A munkaadó ugyanakkor erről nem dönthet önkényesen, hanem három, törvényben meghatározott lépésben kell eljárnia:

            1. lépés: Egészségügyi diagnózisra van szükség.

            2. lépés: Amennyiben ez negatív, bizonyítania kell súlyos üzemi vagy anyagi veszteségeit, melyet a munkavállaló munkaképtelensége okozott.

            3. lépés: Végül a munkaadónak saját érdekeit kell előtérbe helyeznie és mérlegelni, hogy van-e lehetőség a beteg számára más pozíciót biztosítani, fenntartani vagy adott esetben szabaddá tenni a vállalaton belül.

Mindegy, hogy a később taglalt négy esetcsoport közül melyikről van szó: A munkáltatónak betegséggel összefüggő felmondás esetén mindig ebben a három lépésben kell eljárnia. Tehát csak akkor mondhatja ki a betegséggel összefüggő rendes felmondást, ha negatív egészségügyi diagnózis került felállításra és bizonyítani tudta súlyos üzemi vagy anyagi veszteségeit és érdekei ezt kívánják meg.

A betegséggel összefüggő felmondás négy esetcsoportja

Mint már említettük, összesen négy esetcsoportot különböztetünk meg, melyek jogilag is indokolják a betegséggel összefüggő felmondást az előbb taglalt három lépésben. Itt a következőkről lehet szó:

            1. Gyakori rövid megbetegedések: Betegség esetén a munkaadó hat hétig fizet ellátást, a keresőképtelenség 43. napjától kezdve táppénz jár. Ha tehát egy dolgozó gyakran betegszik meg hat hétnél rövidebb időre, komoly többletköltségeket jelent a munkaadó számára. Ezek pedig a már említett feltételek mellett jogilag lehetővé tehetik a betegséggel összefüggő felmondást.

            2 Hosszan tartó betegség: Egy hosszan tartó betegség hat hétnél tovább tart, de nem állandó. Abból kell tehát kiindulni, hogy a munkavállaló teljesen meggyógyul, függetlenül attól, hogy ennek időpontja megsaccolható-e. Egy hosszan tartó betegség ritkábban vezet betegséggel összefüggő felmondáshoz, egyes esetekben azonban lehetséges. A komoly sorscsapások által előidézett munkából való kiesést a bíróságok szigorúan veszik és rendszerint különleges figyelembevételt várnak el a munkaadótól.

            3. Tartós munkaképtelenség: Tartós munkaképtelenség esetén előre láthatóan a munkavállaló már nem fog tudni (teljesen) meggyógyulni és visszatérni munkahelyére.  Ha az érdekek mérlegelését követően nem jöhet szóba a további foglalkoztatás lehetősége, a bíróság rendszerint szociális alapon jogosnak ítéli a betegséggel összefüggő felmondást.

            4. Betegséggel összefüggő teljesítményromlás: Ha az egészségügyi diagnózis azt mondja ki, hogy a munkavállaló teljesítménye legalább egyharmaddal romlani fog a munkaképesség visszanyerését követően, a munkaadó élhet a betegséggel összefüggő felmondás lehetőségével, amennyiben a dolgozó további foglalkoztatása az érdekek mérlegelése után sem lehetséges.

A betegséggel összefüggő felmondás legesélyesebb keresztülvitelére vagy kivédésére mi jogvédelmi biztosítást ajánlunk Önnek. Ilyen esetben ezzel Önnek ügyvédet biztosítunk és átvállaljuk a költségeket is.

Itt Ön egyszerűen kiszámolhatja jogvédelmi biztosításának díját.

Kérdése van?

Több mint 13 év tapasztalat a Német biztosítási piacon.

Keressen bizalommal!

Szívesen tájékoztatjuk emailen és telefonon, minden nap 
8:00 és 20:00 között!

Magyar Iroda: 003612361231
Német Iroda: 0049 8122 2285225

Kevin Ressler: 0049 15122656507
NEMETORSZAGI BIZTOSITASOK

Kevin Ressler
Német biztosítás szakértő

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü