munkavallalo jogai

A munkavállaló jogai Németországban- mit szabad a munkaadónak és mit nem?

A szakmai életben nem mindig mennek simán a dolgok. Jogaink ismerete tehát nemcsak konfliktus helyzetben hasznos és fontos. A munkajog bonyolult, ezért összeállítottuk a legfontosabb tudnivalókat.

A munkaviszony csak szóban is létrejöhet. Az ún. „bizonyíték törvény” (Nachweisgesetz) értelmében azonban írásos szerződéskötést igényelhet. A munkaadója köteles legkésőbb a munkakezdés utáni egy hónapban egy aláírt dokumentumot átnyújtani Önnek, amely tartalmazza a legfontosabb szerződéses feltételeket. Mely adatokat kell egy munkaszerződésnek tartalmaznia, megtudhatja a hozzátartozó tematikus oldalunkról.

Túlórák:

Egy dolog, amely gyakran konfliktushoz vezet munkaadó és munkavállaló között, a munkaidő, illetve túlórák kérdése. Egy tanulmány alapján Németországban évente összesen 1,4 milliárd kifizetetlen túlóra halmozódik fel. Ez azt jelenti, hogy átlagban minden munkavállaló havonta három órát dolgozik anélkül, hogy azért fizetést vagy kompenzációs időt kapna.

Jog szerint a munkavállalónak alapvetően akkor szabadna túlóráznia, ha azt a munka- vagy bérszerződés, illetve céges megállapodás előírásként tartalmazza. Ha a munkahelyen van döntéshozó bizottság, ennek először mindig bele kell egyeznie a túlórák vállalásába. A megfelelő írásos előírások hiányában a munkavállaló elutasíthatja a túlórázást.

Infó: Kivételt képeznek a sürgősségi esetek és katasztrófák, mint például egy tűzeset vagy áradás. Ebben az esetben a munkaadóknak jogában áll alkalmazottaikat megfelelő szabályozás nélkül is túlórára kötelezni.

Szünetek és pihenési idők

Tartson egy kis szünetet! Ha naponta több mint 6 órát dolgozik, 30 perces szünet jár Önnek. Több mint 9 órás munkaidő mellett a szünetnek 45 percesnek kell lennie. A munkaidő végén jár Önnek legalább 11 óra megszakítatlan pihenési idő, mielőtt újra nekiállna dolgozni. A pihenési idő 10 órára való lerövidítése esetén egyes szakmákban lehetőség van kompenzálási időre egy naptári hónapon belül.

Annak, hogy hogyan alakul az Ön törvényes szabadságideje, utánanézhet a tematikus oldalunkon.

Munkaidő utáni elérhetőség

Munkaidő végén vagy szabadság idő alatt alapvetően semmilyen munkahelyi telefonhívást nem kell fogadnia. Ezen kívül nem szükséges megadnia nyaralási helyét vagy magántelefonszámát a főnökének, legyen az mobil vagy vezetékes telefon. Továbbá nem kell köztudomásra hoznia magán e-mail címét, illetve nem kell céges e-maileket olvasnia vagy válaszolnia rájuk. Ha céges mobillal rendelkezik, nem jelenti azt automatikusan, hogy a nap 24 órájában a főnöke vagy az ügyfelek rendelkezésére kell állnia. Amennyiben erre a munkaszerződésben vagy céges megállapodásban semmilyen szabály nincsen, nyugodtan az irodai asztalon hagyhatja a telefont kikapcsolt állapotban.

Más kérdés, ha a pozíciója megköveteli, hogy munkaidőn kívül is elérhető legyen (például ápolók vagy technikai ügyfélszolgálatos munkatársak). Ilyen esetben a munkaadó elkérheti a magán elérhetőségét.

Betegséés más hiányzások

Ha legalább 4 hétig folyamatosan dolgozott a munkaadójánál, betegség esetén ellenszolgáltatás folyósítását igényelheti. Még több információt a betegség esetén érvényes munkavállalói jogairól a tematikus oldalunkon talál.

Ha szülés előtti vagy utáni szabadságon vagy gyereknevelésen van, ugyanúgy jogilag szabályozott jogai vannak. További információt a témáról a weboldalunkon talál.

A munkaruha költségei

Ha a munkahelyen higiéniai vagy elővigyázatossági okokból munkaruházatot írnak elő, a munkaadónak kötelessége a munkaruha beszerzési és tisztítási költségeit átvállalnia.

Ítélet: A költségmentes higiéniai munkaruházatot és annak tisztítását a vágóhidakon, illetve élelmiszer feldolgozó üzemekben dolgozó alkalmazottak számára, a szövetségi munkaügyi törvényszék ítélete értelmében a munkaadónak saját költségéből kell biztosítania (Aktenzeichen 9 AZR 181/15). Az ítélet alapjául egy vágóhídi munkás esete szolgált, aki azért tett panaszt, mert munkaruhájának tisztítási költségeit havonta levonták a nettó bérél.

Hagyományos munkaruha esetén, mint például köpeny vagy az ügyféli körben használt egységes viselet, az alkalmazottak osztozhatnak a költségeken, hiszen a munkaruha használata által kímélik személyes ruhatárukat.

Itt azonban nincsenek egységes szabályok. Sok esetben a cégek veszik át az első munkaruhák költségeit, majd hagyják, hogy az alkalmazottak fizessenek a további ruházati cikkekért.

Ítélet: Nincs ruházati átalány levonás

A szövetségi munkajogi törvényszék egy élelmiszerkereskedés munkaruhára levonandó havi költségére határértéket állapított meg a lefoglalási járulék nagyságában (Aktenzeichen 9 AZR 676/07). Ha a nettó jövedelem kisebb, mint ez a járulék (aktuális 1073,88 euró 2017-ben), a munkaadónak nem szabad ruházati átalányt visszatartania.

Mivel gyakran kerülhet konfliktushelyzetbe alkalmazottjával, javasoljuk Önnek a jogvédelmi biztosítás megkötését. Több információt a jogvédelmi biztosításról ezen a linken talál:

https://nemetorszagibiztositas.hu/biztositasok/jogvedelem-biztositas/

A jogvédelmi biztosítás havi járulékait itt számíthatja ki magyar nyelven:

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü