adasveteli

Gépjármű adásvételi szerződés

Gépjármű adásvételi szerződés: tényleg szükségem van rá?

Eljött a várva várt nap, új autót vásárol. Minden simán megy, az autó hasít, mint a szél, a próbavezetés szuper volt, a vételi ár tökéletes, és ráadásul az eladó is szimpatikus. Teljes mértékben megbízható annyira, hogy egy foci estet is eltöltene vele a kocsmában. Most őszintén, legszívesebben rögtön nyélbe ütné az üzletet, kezet rá, és vinné is az autót, nemde?

Ez teljes mértékben érthető, és még jogilag is lehetséges lenne. Azonban, ahhoz, hogy a továbbiakban ne érje kellemetlen meglepetés, nemcsak az autó kiválasztásánál, hanem a formalitások tekintetében is óvatosnak kell lennie. Ez természetesen vonatkozik az online autóvásárlásra is. Ide tartozik elsősorban egy részletes, írásban történő adásvételi szerződés megkötése az autóra. Ez jogi biztonságot nyújt Önnek, és segít a vásárlás ideje alatt előforduló félreértések és zavar kiküszöbölésében.

Mit kell a gépjármű adásvételi szerződésnek tartalmaznia?

Alapvetően egy személygépkocsi adásvételi szerződését úgy állíthatja össze, ahogy éppen szeretné. Javasoljuk azonban, hogy mindenképpen írott formában készítse azt el. Így elkerülheti a félreértéseket és szükségtelen konfliktusokat, attól függetlenül, hogy magán vagy ipari kereskedőtől vásárol. Következzen egy áttekintés arról, hogy mit kell egy adásvételi szerződésnek tartalmaznia:

  • Az eladó neve és címe
  • A vásárló neve és címe: vásárlóként mutassa fel személyi igazolványát, és foglalja bele a szerződésébe annak számát.
  • A jármű pontos megnevezése: adja meg a 17 számjegyű gépjármű azonosító számot, első engedélyezésének dátumát, és a forgalmi engedély számát (Zulassungsbescheinigung II).
  • A gépjármű lehetséges hiányosságai és hibái: eladóként köteles minden apró a gépjárműn keletkezett baleseti kárt kérdezés nélkül bejelenteni és a szerződésben rögzíteni. Ide tartoznak a helyrehozott baleseti hibák is.
  • Kellékek és kiegészítő tartozékok: vevőként figyeljen arra, hogy az autó tartozékai szerepeljenek a szerződésben.
  • Teljes ár: javasoljuk, hogy az értéket számjegyekkel és írott formában is adja meg.
  • Az átadás időpontja: A biztosítóval való garancia ügyintézés során felmerülő kérdések zökkenőmentes megoldása érdekében, különösen akkor, ha az autó még nincs átíratva, rögzítse a szerződésben az átadás dátumát és pontos időpontját.
  • Kellékhiány garancia kizárása: Egy személygépkocsi eladásakor az eladónak nem kötelessége kellékhiány garanciát vállalnia. Mindennemű garancia vagy jótállás kizárása külön megemlítésre szorul a szerződésben.
  • Átírási kötelezettség: a vevőnek kötelezi magát a szerződésben arra, hogy bizonyos határidőn belül (általában 3 nap) átíratja az autót.

Honnan szerezhetek be egy gépjármű adásvételi szerződés mintát?

Az adásvételi szerződés megszerkesztése az Ön feladata. Készíthet egy teljesen új szerződést, vagy választhat a már meglévő minták közül.

Adásvételi szerződés letöltése

Fontos!

Ez a szerződés csak a használt személygépkocsik eladására vonatkozik. Ha egy vállalkozó ad el egy használt autót, a szerződésben szereplő „Kellékhiány garancia kizárása” záradék érvénytelenné válik. Vállalkozónak pedig az a személy számít, aki az autókereskedést ipari vagy magán cégen keresztül bonyolítja.

Vigyázat: Nem feltétlenül vállalkozóról van szó. Az eladó lehet egy szabadúszó kézműves, építész vagy orvos, aki a legtöbbször munkahelyi környezetben használt járművét szeretné eladni.

Ez a szerződés mindenekelőtt egy minta, tehát ez nem jelenti azt, hogy jogérvényes. A Németországi Biztosítások nem vállal felelősséget esetleges garancia követelésekért.

kevinarc

Kevin Ressler

Német biztosítás szakértő

Kérdése van?

Több mint 13 év tapasztalat a Német biztosítási piacon.
Keressen bizalommal!

Szívesen tájékoztatjuk emailen és telefonon, minden nap 
8:00 és 20:00 között!

Kérdése van?

kevinarc

Kevin Ressler

Német biztosítás szakértő

Több mint 13 év tapasztalat
a Német biztosítási piacon.

Keressen bizalommal!

Szívesen tájékoztatjuk emailen
és telefonon, minden nap 
8:00 és 20:00 között!

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü