Mit lehet megtiltani a munkaadómnak? Áttekintés a munkajogokról

Munkavállalóként bizonyos jogok illetik meg Önt, amelyek megvédik Önt a munkaadó által indokolatlan korlátozásoktól. Fontos tudni, hogy mit tilthat meg Önnek a munkaadója, és mit nem. Íme néhány alapvető információ a munkajogokról:

  • Diszkrimináció: Munkaadója nem diszkriminálhatja Önt faj, bőrszín, vallás, nem, szexuális irányultság, fogyatékosság vagy egyéb védett jellemzők alapján.
  • Szakszervezeti tevékenységek:Törvénytelen, ha munkaadója megtiltja Önnek, hogy csatlakozzon egy szakszervezethez vagy részt vegyen szakszervezeti tevékenység.
  • Törvényesen védett tevékenységekben való részvétel: Részt vehet törvényesen védett tevékenységekben, például közügyekben való részvételben vagy együttműködésben az állami hatóságokkal jogi vizsgálatok során.
  • Jelentési kötelezettség jogsértésekről: Lehetősége van a munkahelyi jogsértésekről jelenteni anélkül, hogy félnie kellene a munkaadó megtorlásátó Ez a diszkriminációt vagy az elbocsátást is magában foglalja.
  • Munkaidő és szünetek: Léteznek törvényi előírások a munkaidő, szünetek és pihenőidő tekinteté Munkaadója nem változtathatja meg ezeket tetszése szerint, vagy kényszerítheti túlórákra méltányos kompenzáció nélkül.
  • Magánélet a munkahelyen: Munkaadója nem sértheti meg méltányolhatatlanul a magánéleté Ez vonatkozik a munkahelyi megfigyelésre, a személyes információkhoz való hozzáférésre és személyes tárgyai átkutatására.
  • Öltözködési előírások: Munkaadója meghatározhatja az öltözködési előírásokat, amíg azok nem diszkriminatívak vagy nem sértik vallási szabadságát.
  • Szociális média használata: Munkaadója felállíthat szabályokat a szociális média munkahelyi használatára, amíg azok összhangban vannak a törvényekkel és méltányosak.
  • Drog- és alkoholtesztek: Néhány esetben munkaadója végezhet drog- és alkoholteszteket, különösen, ha ez a biztonságot é Az ilyen teszteknek azonban meg kell felelniük az adatvédelmi előírásoknak.
  • Munkaszerződési feltételek: Munkaadója nem változtathatja meg a munkaszerződésben meghatározott feltételeket tetszése szerint, hacsak nincs kölcsönös megállapodás vagy nincs ilyen záradék a szerződés.

További kérdések esetén szívesen segítünk.

Kevin Ressler
biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások
Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország
Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225

E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web:  nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü