6 legfontosabb biztosítás Németországban

Sokan kezdik el a németországi élet kalandját. Németország a biztos és jól fizetett munka mellett egy tervezhető jövőt, erős szociális társadalmat, nagyvárosokat és sok természeti szépséget ad. Azonban sok nagyobb veszély rejtőzködik itt, amelyek ellen biztosítás kötése szükséges. Ezek orvoslását a rengeteg biztosítási társaság végzi sokrétű termékeivel. 

6 legfontosabb biztositas

A BETEGBIZTOSÍTÁS

A 2009. január 1-én hatályba lépett törvény szerint a Németországban tartózkodó lakosok és munkások kötelezően betegbiztosítást (Krankenversicherung) kell kössenek. 
 
Ilyen helyzetben mindenki boldog lenne, ha havi 300 euró vagy több értékű magán- vagy törvényes közbiztosítást tudna fizetni. 

A németországi biztosító társaságok két betegbiztosítási lehetőséget nyújtanak.

Az első a törvényes közbiztosítás, amelynek alapját a bruttó bér képezi. Itt a biztosítótársaságtól függően havi 15,5%-15,7%-16,2%-ot vonnak le a bruttó fizetésből a betegbiztosításra. 

A második lehetőség a magánbiztosítás teljes betegbiztosítási fedezettel. Ez a kiváltság azonban csak a nagyjövedelműeket (évi minimum 56.250 euró bruttófizetés), és a magánvállalkozókat illeti. A magánvállalkozóka esetében a havi fizetési díj a biztosított korától és a biztosítási körülményektől függ. (például egyszobás lakás, főorvosi beavatkozás, 50 eurós napi betegségellátás, stb.).

Az orvosok gyorsabbal látják el azokat, akiknek magán betegbiztosítása van Németországban, mert ezek a betegek jelentősen több nyereséget hoznak az orvosnak, az orvosi rendelőnek, a klinikának vagy a kórháznak. 
Ha az egyéni életkörülmények megengedik, akkor természetes a magán betegbiztosítás ajánlott.  

További részletek a betegbiztosításról

A  NYUGDÍJBIZTOSÍTÁS

Életünk 80%-a a munka körül forog, ezért mindenki nagyon boldog, miután a leszolgált munkaévek után megpihenhet. Ennek alapja természetesen a nyugdíjbiztosítás (Rentenversicherung).  
A világon talán Németországban van a legjobban megfontolt és a legjobb nyugdíjbiztosítási törvény. Ennek egyszerű feltételei vannak: akinek legalább 45 munkaéve van, amiből minimum 5 évet Németországban  dolgozott és német nyugdíjbiztosítást fizetett, és 67 éves, élvezheti a nyugdíjbiztosítás előnyeit. 

Azonban a belső törvény elfogadásakor nem gondoltak az emelkedő születési arányra és az egyre hosszabb élettartamra. Ezért jutottunk ma az 1:1-hez elvhez. Ez azt jelenti, hogy jelenleg Németországban minden alkalmazott egy nyugdíjasnak fizeti a nyugdíj hozzájárulást. Logikus, hogy ez a fizetési rendszer nem működhet a költségvetés támogatása nélkül, a jövőben egyre bizonytalanná válik. 

A segítséget a magán nyugdíjbiztosítás jelenti, amely minden Németországban élőnek létfontosságú a biztos jövő érdekében. Itt is két biztosítási termék létezik. Az első a jótállási biztosítási termék (Garantie Produkt), a második az esély biztosítási termék (Chance Produkt).

A jótállási biztosítási termék (Garantie Produkt) biztosítja, hogy a nyugdíjazási kor elérésekor minimum visszakapja a befizetett összeg 100%-át. Ez a biztosítás természetesen nyereséget is hozhat a németországi gazdasági befektetések által. A Top 30 cégekbe történik a befektetés, mint például a Siemens, BMW, DAIMLER, SAP, BAYER stb. A futamidőtől és a havi befizetési összegtől függően ezek az összegek a tízezresek és százezresek, kategóriájába kerülhetnek. A magán nyugdíjbiztosítás előnye, hogy a végén te döntheted el, hogyan fizetik ki a pénzt: egyetlen összegben vagy havi nyugdíj formájában.    

Például egyszerre felveszünk 60.000 eurót, visszaköltözünk Magyarországra és jól élünk. 

Ez a jövedelem azonban adóköteles, erről az adótanácsadót kell kérdezni. 

Az esély biztosítási termék (Chance Produkt) magasabb nyereséget hozhat, de nem garantálja, hogy teljesen visszakapod a befizetett összeget.  
Ide mindig egy ellenérvet lehet felhozni: Németország gazdasági hatalom. Mindenki azért jön ide, hogy pénzt fektessen be. Ha Németország összeomlik, akkor a többi ország jövője is bizonytalan. Tehát a javaslatom az, hogy mindegy melyik terméket választod a kettő közül, köss magán nyugdíjbiztosítást (a törvényes kötelező nyugdíjbiztosítás mellett).

Így nem csak saját magad, hanem halálesetben a családodat, a gyermekeidet biztosítod be, akik jelentős hozzájárulást kapnak ebben ez esetben. 
Ha esetleg pénzügyi gondjaid vannak, akkor mindig van egy biztos pénzügyi alapod a biztosításban, amelyhez hozzájuthatsz. Csak a biztosítóval kell ezt megbeszéld. 

További részletek a nyugdíjbiztosításról

A GÉPJÁRMŰ BIZTOSTÁS

Ez egy érdekes téma. A legtöbben, akik Németországba költöznek a legegyszerűbb és a legolcsóbb gépkocsi biztosítást (Autoversicherung) válasszák. 
A számtalan online portálon (például itt) kiszámíttatják a biztosítás értékét, és a legolcsóbbat választják ki. 

Ez a lehető legnagyobb hiba, mert csak az alapvető nyelvtudással nem értik meg a biztosítási eseteket, és azt, hogy mi fenyegeti őket káresetben. 
A legjobb példa az éves megtett kilométerszám szerinti adatközlés. Ha túl keveset vallok be, akkor az online biztosító nem fizet a baleset esetén! Ha túl sokat vallok be, akkor nem kapok visszatérülési járulékot, ha ennél kevesebbet vezettem. 
Az online biztosítók azért olcsóbbak, mert másképpen számolnak a káresetben, mint a nagy biztosítási társaságok, pl.  ERGO, ALLIANZ vagy VERSICHERUNGS KAMMER BAYERN.

Természetesen kevesebb kárbiztosításért kevesebbet fizetek. De sokan nem értik meg, hogy pont ezek a kárbiztosítások a legfontosabbak! Mint például a külföldi védelem, ha visszamegyek Magyarországra, vagy ha véletlenül állatokkal ütközöm össze. 
Ezért minden esetben személyes vagy telefonos tanácsadást javaslok egy magyarul is beszélő biztosítási ügynökkel, aki érthetően és világosan elmagyarázza anyanyelvén a kockázatokat és a biztosítási körülményeket. 

A másik fontos információ, hogy nagyon sokan nem tudják, hogy Németországban csak pár biztosítási társaság van (összesen 3), akik a Magyarországon megkötött biztosításokat elismerik és így évente 100-200-300 vagy még több eurót lehet megspórolni. Ezek csak bizonyos szabályok esetén érvényesek, amelyeket az online biztosítási társaságok sohasem fognak a biztosítási ajánlatban megmutatni. 

Tehát a tanácsom: lépjen kapcsolatba egy magyarul beszélő biztosítási ügynökkel, aki a legjobb és a leggyorsabb tanácsadást szolgáltatja majd káresetben. 

További részletek a gépjármű biztosításról

FELELŐSSÉGBIZTOSÍTÁS (Haftpflichtversicherung)

Egy kevésbe ismert, de a három legfontosabb biztosítás közé tartozó biztosítás a magán felelősségbiztosítási biztosítás  (private Haftpflichtverischerung).
Ennek a biztosításnak a működési elve egyszerű: ha esetleg egy másik személynek kárt okoznak, akkor ez a biztosítás átveszi a felősséget és téríti a kárt. (Természetesen a megkötött szerződésben előírt szabályokat figyelembe kell tartani, mert azt nem lehet elvárni, hogy valaki egy részeggel verekszik és ezért a biztosítás fizet.)

Sokan kicsiben gondolkoznak, és azt hiszik, hogy ez a biztosítás akkor fontos, ha például a báratom mobilját megrongálom. Ez is igaz, de ezt a 300-500 euró értéket vészhelyzetben mindenki ki tudja fizetni. 
Mi, a biztosítási társaság képviselői, tudjuk, hogy ez a biztosítás egy okból létfontosságú: képzeld el, hogy fizikai kárt okozol egy személynek. Például eltörik a lába, mert az járdád csúszós volt vagy más banális okból. Innentől már a költségek tébb ezer, több tízezreseket szintjét érik ár, mert te kell állnod az orvosi és a mentési költségeket!  Ezen kívül valószínűleg neked kell fizetned a károsult személy ügyvédi díjat és a munkahelyi kimaradását.  Mindezt 80-110 eurós éves hozzájárulással (azaz havi 8-9 eurós összeggel) fedezheti.
Ez az egyik legolcsóbb biztosítás és a legfontosabb védelmet nyújtja kár esetén. Tehát, hozzon okos döntést és kössön biztosítást még ma.

További részletek a felelősségbiztosításról

JOGVÉDELMI BIZTOSTÁS (Rechtschutzversicherung)

Ez a téma két fontos kérdéssel kezdődik.
1.    ha autóbalesetet szenvedsz, tudod pontosan, hogy mit kell a „törvény szerint“ tenned?
2.    ha a munkahelyedről alapos ok nélkül elbocsátanak, vagy a túlórákat nem fizetik meg, tudod mit kell tenned

Elsősorban, tudod-e egyáltalán mi a törvényes?

Szerintem nem! És a németek 99%-a sem … 
A maradék 1% ügyvéd.

Most éppen a jogvédelmi biztosításról beszélek (Rechtschutzversicherung).

Egy dolgot biztosan tudsz: az ügyvédek nagyon drágák

Ezért segít a jogvédelmi biztosítás mely ügyvédi tanácsadást biztosít, tehát egy ügyvédet állít rendelkezésedre jogesetben, és adott esetben a bírósági költségeket is fedezi, ha peres ügyre kerül sor. 
Egy dolgot tudatosítanod kell: már nem vagy Magyarországon. Ott esetleg kéz alatt tisztázhattál például egy autóbalesetet. Németországban azonban nem! Itt máris beperelnek, és ha a dolgok nem mennek jól, akkor nem csak az autó kárdíját, hanem a kárt elszenvedett személy fájdalomdíját is ki kell fizetned. 

Megközelítően havi. 6-7 euróért mindezt egy ügyvéddel ellensúlyozhatja.  

További részletek a jogvédelem biztosításról

A BALESETBIZTOSTÁS (Unfallversicherung)

Azért, hogy a hatos aranyközépúttal zárjuk, bemutatjuk még a balesetbiztosítást  (Unfallversicherung). 

Ha munkavállaló vagy, akkor a törvény értelmében balesetbiztosítás illet meg egy bizonyos (a szakmának megfelelő) kamarától (ezt a munkaadó fizeti). De ez csak a munkába vezető utat, a munkaidő alatti történéseket és a munkából hazavezető utat (kerülőutak nélkül) fedezi. Mi történik azonban, ha a baleset nem ebben az időben történik? Van-e elég pénzed egy bizonyos időszakot teljesen fedezni? Ha igen, akkor az jó és örülünk neki, ha nem, akkor ez nagy problémát jelent. 

A magán balesetbiztosítás segíthet. A biztosítási összeg és a biztosítási körülmények szerint, mint például a rokkantsági fokozat, 100.000-200.000 eurót vagy még többet kaphatsz. 

Még kis balesetek esetén, mint például az ujjtörés esetén is biztosítási pénzre vagy jogosult.  Ugyanakkor a biztosítás egy teljes rehabilitációs csapatot állíthat rendelkezésedre (állva a költségeket) a gyors gyógyulásért. 

A lehetőségekről, kérdezz egy a biztosítási szakértőt. 

Az élet sok veszélyt rejteget. A biztos, stresszmentes és pénzügyileg biztosított jövő érdekében érdemes biztosítást kötnöd. 
Ez a cikk segíteni szerentne abban, hogy biztos alapokkal rendelkezz Németországban. Ugyanakkor elkerülheted azt, hogy sok “tanulási pénzt” fizess és elveszítsd pénzügyi tartalékaidat a németországi jövőhöz. 

További részletek a balesetbiztosításról

kevinarc

Kevin Ressler

Német biztosítás szakértő

Kérdése van?

Több mint 13 év tapasztalat a Német biztosítási piacon.
Keressen bizalommal!

Szívesen tájékoztatjuk emailen és telefonon, minden nap 
8:00 és 20:00 között!

Kérdése van?

kevinarc

Kevin Ressler

Német biztosítás szakértő

Több mint 13 év tapasztalat
a Német biztosítási piacon.

Keressen bizalommal!

Szívesen tájékoztatjuk emailen
és telefonon, minden nap 
8:00 és 20:00 között!

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü