A kötelező betegbiztosítás

A 2009. január 1-én hatályba lépett törvény szerint a Németországban tartózkodó lakosok és munkások kötelezően betegbiztosítást (Krankenversicherung) kell kössenek.

Az egyedülállókat felmenti a törvény ezen kötelezettség alól. Azonban a biztosító szakember minden egyedülállónak azt tanácsolja, hogy a lehető legrövidebb időn belül kössön betegbiztosítást, mert minden élethelyzetben történhet egy betegség vagy baleset, amely az adott személyt pénzügyileg fenyegetni tudja.

Ilyen helyzetben mindenki boldog lenne, ha havi 300 euró vagy több értékű magán- vagy törvényes közbiztosítást tudna fizetni. A németországi biztosító társaságok két betegbiztosítási lehetőséget nyújtanak. Az első a törvényes közbiztosítás, amelynek alapját a bruttó bér képezi. Itt a biztosítótársaságtól függően havi 15,5%- 15,7%-16,2%- ot vonnak le a bruttó fizetésből a betegbiztosításra.

A második lehetőség a magánbiztosítás teljes betegbiztosítási fedezettel. Ez a kiváltság azonban nemcsak a nagyjövedelműeket érinti (évi minimum 56.250 euró bruttófizetés), hanem az egyedülállókat is. Az egyedülállók esetében a havi fizetési díj a biztosított korától és a biztosítási körülményektől függ. (például egyszobás lakás, főorvosi beavatkozás, 50 eurós nap betegségellátás, stb.).

Az orvosok gyorsabbal látják el azokat, akiknek magán betegbiztosítása van Németországban, mert ezek a betegek jelentősen több nyereséget hoznak az orvosnak, az orvosi rendelőnek, a klinikának vagy a kórháznak.

Ha az egyéni életkörülmények megengedik, akkor természetes a magán betegbiztosítás ajánlott.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü