Mit tehet a bérlő Németországban? Német Biztosítás Ügyvédek tájekoztatnak

Az ajtó a külvilág és a saját birodalma közötti korlátot jelenti. Biztonságot, védelmet és magánéletet nyújt. Az ajtó zárja központi szerepet játszik ebben. De vajon a bérlő egész egyszerűen lecserélheti a lakás zárját? A válasz: Igen!

Mikor kell zárat cserélni?

Számos jó ok van arra, hogy a bérelt lakása bejárati ajtajának zárját lecserélje. Ezek közé tartozik többek között:

Kicserélheti-e a zárat a bérlő a bérbeadó értesítése nélkül?

A bérlők alapvetően bármikor kicserélhetik a bérelt lakás zárját – akár a bérbeadó értesítése nélkül is. Nem számít, hogy a zár egy zárrendszer vagy egy egyedi zár. A bérlőnek mindenkor a szerződésnek megfelelően kell tudnia használni a lakást. E tekintetben a bérlő az ajtózárat is kicserélheti, ha ez az intézkedés az ajtózár esetleges meghibásodása vagy egy elveszett kulcs miatt szükséges.

Fontos: Ha a bérleti szerződésben írásban rögzítik, hogy a bérlő nem cserélheti ki az ajtózárat, akkor ez általában jogellenes kikötésnek minősül. A bérlőknek azonban meg kell őrizniük a régi zárakat arra az esetre, ha a bérbeadó a bérleti jogviszony megszűnése után a BGB 546. §-a szerinti visszaszolgáltatási kötelezettség részeként a zárak újbóli beépítésére szólítaná fel őket.

A lakás kizárólagos használati joga

A bérlőnek kizárólagos joga van a lakás használatára. Ez azt jelenti, hogy kizárólag a bérlő dönti el, hogy ki és mikor lép be a lakásba. Ez a jog szintén indokolja egy új zár beszerelését abban az esetben, ha a bérlő úgy véli, hogy nem ő a lakáskulcs kizárólagos tulajdonosa.

A bérbeadó megtartotta a lakáskulcsokat

A lakás kizárólagos használatának joga tehát magában foglalja azt a jogot is, hogy a bérlő meghatározza, ki kaphat kulcsot a lakáshoz. A bérbeadó a bérlő beleegyezése nélkül nem tarthatja meg a lakáskulcsot.

Bizonyos esetekben a bérlő és a bérbeadó megállapodnak abban, hogy az utóbbi vészhelyzet esetére megtartja a kulcsot. A bérbeadó azonban nem használhatja arra, hogy a bérlő tudta nélkül belépjen a lakásba.

Zárcsere: Ki fizet?

A zárcsere néha igen költséges lehet. Összesen akár 200 eurós költséggel is számolhat. Az azonban, hogy a zárcsere költségeit a bérlő vagy a bérbeadó viseli-e, az egyedi esettől függ.

Hibás zár

Ha a bérlő nem felelős a kárért, mert a hiba elhasználódásból ered, a bérbeadó viseli a zár cseréjének költségeit (BGB 538. §).

Ha viszont a bérlő megszegi a bérleti szerződésben foglalt gondossági kötelezettségét, és bizonyíthatóan ő a hibás a törött ajtózárért, akkor a zár cseréjének költségeit is neki kell viselnie.

Különleges eset: Ha a bérleti szerződés tartalmaz egy kisebb javítási záradékot, amely szerint a bérlőnek magának kell fizetnie a lakás kisebb javításait, akkor a bérlő viseli a zár cseréjének költségeit, még akkor is, ha az elhasználódott.

Elveszett kulcs

Ha a zárat azért kell kicserélni, mert a bérlő elvesztette a kulcsot, és már nem tud belépni a lakásba, akkor általában ő maga felelős. A bérlőnek a lakáskulccsal kapcsolatban szerződéses gondossági kötelezettsége van a bérbeadóval szemben.

Biztonsági óvintézkedések

Ha a hagyományos ajtózár helyét egy biztonsági intézkedés részeként betörésbiztos zárnak kell átadni, akkor biztonsági zár beépítése ajánlott. A lakatolás költségeit a bérlőnek magának kell viselnie, mivel a bérleti szerződés megkötése után általában nem illeti meg a lakást érintő javításokra való jogosultság.

Fontos: A bérbeadó akkor sem tagadhatja meg a zár felszerelését, ha a bérleti szerződés úgy rendelkezik, hogy a bérleményen végzett változtatásokhoz a bérbeadó hozzájárulása szükséges. A biztonsági zár növeli a lakás értékét, ezért korszerűsítési intézkedésnek minősül (AG Berlin-Mitte, 2016. 10. 04-i ítélet, hivatkozás: 14 C 103/16).

A legfontosabb pontok rövid összefoglalása

Lecserélhetem-e bérlőként a lakásom zárját?

Igen, bérlőként Ön jogosult a lakás zárját lecserélni. Ezt a jogot még a bérleti szerződésben szereplő ellentétes záradék sem akadályozza meg.

Ki fizeti a törött zárat – a bérlő vagy a bérbeadó?

Ha a zár elhasználódás miatt meghibásodik, a bérbeadónak kell kifizetnie a cseréjét, kivéve, ha a bérlő bizonyíthatóan hibás a zár elromlásáért, vagy ha a bérleti szerződésben kisebb javítási záradékot írt alá. Ha a zárat azért kell kicserélni, mert a bérlő elvesztette a kulcsot, a bérlőnek magának kell viselnie a költségeket.

Németországban bérel lakást?

Akkor nagyon fontos, hogy felelősségbiztosítással rendelkezzen. Ez fedezi az Ön által okozott károkat a lakásban. Kivéve az üvegkárokat. Ehhez a lakásbiztosításon belül külön üvegbiztosításra van szükség:

Felelősségbiztosítás

Lakásbiztosítás

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü