Milyen következményekkel jár a lejárt műszaki vizsga ellenére történő vezetés, és mi történik ilyenkor a biztosítási fedezettel Németországban?

Egyes járműtulajdonosok különböző okokból túllépik a műszaki vizsgára előírt határidőt.  Néhányan egyszerűen elfelejtik az ellenőrzést elvégeztetni a Dekra-nál vagy a TÜV-nél, mások szándékosan lépik túl annak lejárati dátumát. Akárhogy is van ez, az érvényes műszaki vizsga nélküli vezetés nem jó döntés.

Milyen kockázatokkal és következményekkel jár a műszaki vizsga (köznyelvben TÜV) nélküli vezetés?

A törvény előírja a műszaki vizsga határidejének betartását, azaz a műszaki vizsga lejárati ideje elvileg nem léphető túl. Ha túllépik, a biztonsági ellenőrzési kötelezettség alá nem eső járműveknél (pl. személygépkocsik, motorkerékpárok vagy könnyű utánfutók) kellemetlen következmények állhatnak elő, mint például figyelmeztetés, bírság vagy akár egy flensburgi büntetőpont. A büntetés pontos mértéke attól függ, hogy a műszaki felülvizsgálatot hány hónapig nem végeztette el. Íme egy áttekintés:

1 – 2 hónap: Amíg a legfeljebb két hónapos időtartamot még nem érték el, a rendvédelmi szervek csak rámutathatnak a műszaki ellenőrzés szükséges voltára.

3 – 4 hónap: Ha a műszaki vizsgát jelző matrica több mint két hónapja lejárt, 15 eurós figyelmeztető büntetést állapítanak meg. Ezzel egyidejűleg a “részletes műszaki vizsga” válik szükségessé. Ez egy kiterjesztett terjedelmű járműellenőrzés, amelyre a vizsgálati helyen 20 százalékos pótdíjat számítanak fel.  Ilyenkor van egy előnye is a járműtulajdonosnak: A következő műszaki vizsga dátumot az aktuális hónap alapján határozzák meg.

Több mint 4 hónap: Ha több mint négy hónapja túllépte a műszaki vizsga lejártát, és forgalmi ellenőrzés alá vonják, 25 eurós bírságot kell fizetni. Nyolc hónapnál hosszabb idő esetén a bírság 60 euró, plusz egy flensburgi büntetőpont.

Milyen következményekkel jár az érvényes műszaki vizsgát igazoló matrica hiánya a gépjármű-biztosításnál?

Érvényes matrica nélküli vezetés esetén autója vagy motorkerékpárja ugyan biztosított, de baleset esetén a kártérítési összeg csökkenthető. Ez azt jelenti, hogy a követelések rendezésének költségei vagy annak egy része Önre hárulhat.

A biztosító a legtöbb esetben megbíz egy szakértőt. Ennek meg kell állapítania, hogy voltak-e műszaki hibák a járművön, és hogy ezek hozzájárultak-e a balesethez. A műszaki vizsga célja az ilyen biztonsági hiányosságok feltárása és azok kijavításának biztosítása. Amennyiben azonban nem végezteti el időben a műszaki vizsgát, és emiatt észrevétlen hibákkal rendelkező járművet vezet, a körülményektől függően gondatlan magatartás állapítható meg.

Érvényes műszaki vizsga ellenére hibás autóval történő vezetés

Még érvényes műszaki vizsgát igazoló matrica birtokában is meg kell győződnie arról, hogy járműve közlekedésre alkalmas. Ha például a gumiabroncs futófelülete már nem elegendő és emiatt balesetet szenved, akkor ez veszélyeztetheti a biztosítási fedezetet. Ugyanez vonatkozik más hibákra is, amelyekről tud. Sérülésre vagy hibákra utalnak például a műszerfalon lévő lámpák.

A biztosítási kötvényben megtalálható, hogy mely esetekben van veszélyben a biztosítási fedezete, vagy mikor nem érvényes egyáltalán. A szolgáltatások és a fedezeti összegek különböznek számos biztosítónál. Tarifakalkulátorunk segítségével megtudhatja, hogy a Német Biztosítás (ERGO VERSICHERUNG) mely szolgáltatásokat fedi le.

További kérdések esetén szívesen segítünk:

Kevin Ressler

biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü