A lényeg röviden

Így járj el

Az elektromos autók ugyan vásárláskor drágábbak, mint a belső égésű motoros társaik, viszont az állam támogatást ad neked vásárláskor – az elektromos autó prémiumot. Ezen kívül az állam az elektromos autók használóinak előnyöket ad a gépjárműadónál és a jövedelemadónál. Másrészt: az autókkal olcsóbban lehet „tankolni” mint a belső égésű motoros járművekkel – feltéve, hogy olcsó áramot töltesz bele.

Így szerezheted meg az állami támogatást

A szövetségi kormány szeretné, ha 2030 végéig 7 és 10 millió közti elektromos autó járna az utakon. Ennek eléréséhez az állam környezetvédelmi bónuszt fizet az elektromos, üzemanyagcellás és az elektromos és belső égésű motorral is rendelkező ún. plug-in-hibrid autókra. Olyan támogatásról van szó, amit nem kell visszafizetned. Akkor kaphatod, ha új elektromos, üzemanyagcellás vagy plug-in hibrid jármű lett 2019. november 4. után a te neveden forgalomba helyezve. Az teljesen mindegy, hogy az autót vásároltad vagy lízingeled. A forgalmi engedély kibocsátását követő egy évben nyújthatsz be kérvényt a vásárlási támogatás kifizetéséért.

Amennyiben használt autót vásároltál, akkor vagy jogosult, ha még nem fizettek ki környezetvédelmi bónuszt a járműre és legfeljebb 12 hónapig volt rá az előző tulajdonosnak forgalmi engedélye. Ezen kívül a kilométeróra nem mutathat többet 15000 kilométernél. Használt autók esetében a nettó listaár fontos. Attól függően, hogy elektromos vagy hibrid autóról van szó, drágább járművek esetében alacsonyabb támogatási összegek érvényesek.

TámogatásAutóNettó listaár
5.000 euróElektromos vagy üzemanyagcellás autó40.000  és 65.000 euró között
6.000 euróElektromos vagy üzemanyagcellás autó40.000 euró alatt
6.750 euróPlug-in hibrid40.000 és 65.000 euró között
3.750 EuroPlug-in hibrid40.000 euró alatt

Új autók esetében, amit vásárolsz, vagy 2020. június 4. óta a te neveden forgalomba helyeztek, innovációs támogatást igényelhetsz. Ez jóval magasabb, de csak azokra a járművekre vonatkozott, amikre 2021. december 31-ig megkapod a forgalmi engedélyt. 2020. novemberében a gazdasági és a politikai élet szereplőinek csúcstalálkozóján abban állapodtak meg, hogy ezt a támogatást 2025 végéig meghosszabbítják.

Használt autóra akkor kaphatsz innovációs prémiumot, ha 2019. november 4. után lett első ízben forgalomba helyezve és 2020. június 4-ét követően második ízben – a te nevedre. Itt is érvényes, hogy az autó még nem kaphatott korábban támogatást és legfeljebb 15000 kilométert tehetett meg korábban. A használt autók innovációs támogatása egységes: mindig a 40 ezer euró feletti nettó listaár érvényes.

A nettó listaárat a Szövetségi Gazdasági és Kivitelellenőrző Hivatal (Bafa) internetes oldalán tudod megnézni a támogatható autók listájában. Ez a hatóság fogadja be a környezetvédelmi bónuszok igényléseit illetve fizeti ki azt. A vásárlási támogatás során a beérkezési sorrend dönt: aki gyorsan adja be az online kérvényt, korábban kapja meg.

A Bafa oldalán találod meg a környezetvédelmi bónusz igényléséhez az űrlapot. Akkor nyújthatod be, amikor nevedre forgalomba helyezték az autót. Autódhoz nem vehetsz igénybe egyidejűleg más támogatást – például olyat, amit a tartományod vagy településed nyújt.

A szövetségi program legfeljebb 2025 végéig tart. Ha a támogatásra szánt összeg hamarabb elfogy, akkor a program is hamarabb véget ér. Összesen 4 milliárd euró áll rendelkezésre, ami 500000 tisztán elektromos vagy 700000 plug-in hibridre elég. Összehasonlításképp: A 2016-tól 2020 elejéig tartó időszakban mintegy 100000 autós kapott környezetvédelmi bónuszt.

Az autóipar az innovációs támogatás mintegy harmadával járul hozzá az alaphoz. Ezért csak azon járművek után kaphatsz környezetvédelmi bónuszt, amelyeknek gyártói részt vesznek a programban. Ez azonban nem jelent nagy korlátozást: a támogatható autómodellek listáján több mint 300 tisztán elektromos és mintegy 250 plug-in hibrid vagy üzemanyagcellás autó szerepel. Mindazonáltal nem zárható ki az, hogy az autógyártó a hátsó kapun keresztül visszaszerzi a pénzt például azáltal, hogy kevesebb árengedményt ad a szokásosnál.

Milyen előnyökhöz juthatsz a gépjárműés a jövedelemadónál

Elektromos autód tíz évig mentesül a gépjárműadó alól, ha 2020 végéig megvásárlod és még 2020-ban a neved alatt forgalmi engedélyt szerzel (§ 3d Abs. 1 KraftStG 2002). A tízéves adómentesség visszamenőlegesen is érvényes minden elektromos autóra, amit 2011. május 18. után helyeztek forgalomba. Vagyis ha elektromos használt autót vásárolsz, élvezheted az adómentesség előnyét, ha az első forgalomba helyezés óta még nem telt el 10 év.

Példa: Autódat az előző tulajdonos 2016 májusában újonnan vásárolta és helyezte forgalomba. Ebben az esetben 2026 áprilisával bezárólag nem fizetsz gépjárműadót, függetlenül attól, hogy mikor iratták át rád. Ezen felül akkor is mentesülsz a gépjárműadó alól, ha járművedet 2016. május 18. után alakíttattad át elektromos autóvá vagy ezt még 2020 vége előtt elvégezteted.

A törvényhozók arra készülnek, hogy meghosszabbítsák a gépjárműadó alóli mentességet. A Bundestag szeptember közepén elfogadott egy törvénymódosítást, amit még a Bundesratnak is támogatni kell. Ezt követően a 2025 végéig első ízben forgalomba helyezett elektromos autók legfeljebb tíz évig mentesülnek majd a gépjárműadó alól. Ez az időtartam lerövidül annyival, amennyivel később helyezik a te nevedre forgalomba az autót – a mentesség 2030 végén megszűnik. Másképpen mondva: Amennyiben 2023-ban veszel elektromos autót, akkor legfeljebb nyolc évig kaphatsz gépjárműadó-mentességet.

2016 végén ezen kívül életbe lépett az elektromos mobilitás támogatásáról szóló törvény, amit 2019 végén meghosszabbítottak. Az állam az elektromos autót és a plug-in hibrideket a béradón keresztül is támogatja.

A következőképp működik a dolog: Amennyiben munkaadód a következő előnyöket nyújtja neked, azok adómentesek maradnak – legalább 2030. december 31-ig:

Ha munkaadód még arra is hajlandó, hogy ideiglenes jelleggel egy töltőoszlopot teljesen átengedjen, akkor az is béradómentes. Amennyiben főnököd a töltőberendezést tartósan ingyenesen vagy kedvező áron átadja, akkor ún. pénzértékű előnyként kell adót fizetned. De nem a jövedelmed szerinti adókulccsal, hanem 25 százalékossal.

Ha szolgálati autódat saját költségedre töltöd fel, azt munkaadód költségtérítésként adótól és társadalombiztosítási díjtól mentesen megtérítheti. A havi átalány tisztán elektromos autóknál 20, plug-in hibrideknél 10 euró, ha az autót a cégnél töltheted fel. Amennyiben ez nem lehetséges, az átalány tisztán elektromos autóknál 50, áramhajtású hibrideknél 25 euró. Ez a szabályozás egyelőre 2020 végéig érvényes.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü