Az időskori ellátás legfontosabb építőköve

Alapvető tudnivalók röviden

• Önnek nem elegendő a törvény által biztosított nyugdíj.

• Azok, akik 45 évig megkeresték a németországi átlagot, jelenleg 1440 euró nyugdíjat kapnak adózás előtt.

• A törvényes nyugdíjba vonulási életkor fokozatosan nő 65 évről 67 évre. Ha korábban nyugdíjba vonul, kevesebb nyugdíjat fog kapni.

• A törvényes nyugdíj alapja a jelenlegi kifizetési rendszer: a jelenlegi járulékalapok a jelenlegi nyugdíjasokat finanszírozzák.

Mit kellene tennie

• A jövőben egyre kevesebb törvényes nyugdíj lesz. Ezért kössön magán nyugdíjat is.

• Próbálja meg reálisan kiértékelni a nyugdíjszakadékot. A kapott éves nyugdíjinformációk segítenek ebben.

• Ellenőrizze, hogy önkéntes hozzájárulásokkal növelheti-e nyugdíját.

• Ha rugalmasabbá szeretné tenni a nyugdíját, nézzen utána a Flexi nyugdíjaknak.

Majdnem 38 millió német fizet havonta törvényes nyugdíjbiztosítást. És a legtöbb esetben a törvényben előírt nyugdíj a legfontosabb építőelem a nyugdíjazáskori jövedelem biztosításához: A törvényben előírt nyugdíj az öregségi jövedelem megközelítően 63%-át tette ki 2015-ben, jelentette a Munkaügyi Minisztérium. De az arány egyre kisebb és a magánszolgáltatás egyre fontosabbá válik.

A társadalombiztosítási járulékok hatálya alá tartozó alkalmazottak bevételeik egy részét a nyugdíjbiztosítási rendszerbe fizetik. A nyugdíjbiztosítás kötelező hozzájárulása 2018. eleje óta 18,6 százalék. A felét a munkavállaló, a felét a munkáltató fizeti.

A nagy koalíció nyugdíjcsomagjában megállapodott abban, hogy ezt a járulékot legfeljebb 20 százalékra emeli. E megállapodás alapján a Deutsche Rentenversicherung (Németországi Nyugdíjbiztosítás) azt tervezi, hogy a járulék mértéke legkésőbb 2023-ban 19,3 százalékra emelkedik. A 2017. évi nyugdíjbiztosítási jelentésben a szövetségi kormány előrejelezte a szükséges növekedést 20 százalékpontra.

Mennyi nyugdíjra számíthat?

A jelenlegi kifizetési rendszerben a befizetett járulékokat kifizetik a jelenlegi nyugdíjasoknak. A járulékalap bevételi pontok, köznyelvben nyugdíjpontok formájában gyűjtődik össze.Ez a munkahelyen megkeresett jövedelem összegén alapszik. A következőképpen:

A bevételi pontot mindenki összegyűjti, aki évente annyit keres, mint átlagosan a németek. 2018-ban ez a bruttó átlagjövedelem 37.873 euró volt. 2019-ben 38.901 euróra emelkedett.

Például azok, akik csak a felét keresik, fél éves bevételi pontot kapnak, a dupla kereső pedig két pontot kap. A jövedelemponthoz pénzbeli értéket rendelnek hozzá (nyugdíjértéket). 2019. július óta egy nyugdíjpont 33,05 euró nyugdíjat hozott, Kelet Németországban pedig 31,89 eurót.

Nagyon szívesen kiszámoljuk Önnek a német nyugdíjbiztosítását itt.

Erősítse meg a magánszolgáltatást

Ez a nyugdíj a legkevésbé sem elegendő időskorban az életszínvonal fenntartásához. Ezért annál is fontosabb, hogy korán foglalkozzunk az időskor esetleges finanszírozási hiányával, és további magánjellegű biztosításokat kössön. A magánnyugdíjba vonulás tervezési útmutatójában elmagyarázzuk, hogyan lehet felbecsülni a nyugdíjszakadékot. A nyugdíjalap lehetséges kiegészítéseit számos döntési mintában találhatja meg a Nyugdíjalap útmutatóban.

Örömmel adunk Önnek egy ingyenes ajánlatot a magánnyugdíjbiztosításához itt.

Mikor kezdődik a nyugdíj?

Különböző rendeletek léteznek, amelyek lehetővé teszik, hogy előbb vagy utóbb befejezze a munkaéveit. Az alapmodell a szokásos időskori nyugdíj. Mindenki, aki legalább öt évig befizetett a törvényes nyugdíjbiztosítási rendszerbe, jogosult a rendszeres időskori nyugdíjra. Ezt nevezik minimális biztosítási időnek vagy várakozási időnek.

Az utóbbi években a nyugdíjazás korhatára fokozatosan nőtt 65-ről 67-re. Az 1964-ben vagy később született személy 67 éves koráig nem képes nyugdíjba vonulni anélkül, hogy csökkentené nyugdíját.

Levonások a korai nyugdíjba vonuláskor

Egyre kevesebb biztosított lesz 45 éves munkaszolgálattal. Ha továbbra is szeretne nyugdíjat igényelni a törvényes időszak előtt, akkor el kell fogadnia a kifizetési levonásokat. A korai nyugdíjba vonulás minden hónapja a havi nyugdíj 0,3 százalékos levonását jelenti. Ehhez 35 éves várakozási idő szükséges a nyugdíjbiztosításban (időskori nyugdíj a tartósan biztosított személyeknél).

Példa: A törvény szerint egy 1960-ban született embernek 66 éves és négy hónapos korig kell dolgoznia ahhoz, hogy rendes időskori nyugdíjat kapjon. Ha nem rendelkezik 45 éves járulékkal, és még mindig 63 éves korában szeretne nyugdíjba vonulni, akkor nyugdíja 40-szer 0,3% -kal csökken (= 12%). Azért, mert még 40 hónapig kellett volna dolgoznia a levonások nélküli nyugdíjért.

Mekkorák az adók és az egészségbiztosítási járulékok?

A nyugdíjakat a törvényben előírt nyugdíjbiztosításból fizetik a személyi jövedelemadó-kulcs alapján – de a teljes összeget csak 2040-től. A nyugdíj adóköteles részét előre fokozatosan növelik. Ha 2018-ban kap először időskori nyugdíjat, akkor 76 százalékos állandó adómértéket kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy nyugdíjainak 24%-a adómentes. Ez az arány csökken a fiatalabb korcsoportok esetében, így például ha 2019-ben vonul nyugdíjba vonulni, akkor csak 22 százalék adómentes.

Azért, mert a nyugdíjak évente egy kicsit növekednek, lehetséges, hogy hirtelen adóbevallást kell benyújtania. Erről részletesebb információt az adóbevallás R függelékében található tanácsunkban talál.

A törvényes nyugdíjhoz járulékot kell fizetnie a nyugdíjasok egészségbiztosítási intézményénél, vagy önként kell kötelező egészségbiztosítást kötnie. Mindkét esetben a járulék mértéke 7,3 százalék, plusz a teljes kiegészítő hozzájárulás (2018), illetve a kiegészítő hozzájárulás fele (2019-től). A nyugdíjasok jogosultak kiegészítő magánbiztosítási ellátásokra is. A tartós ápolási biztosításra is további járulékokat kell fizetni.

Elérhetőségek

Kevin Ressler
Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding

Telefon: 08122/2285225
Fax: 08122/2285233

Mobil: 00 49 151 22656507
eMail: kevin.ressler@ergo.de

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü