Valóban kiismered magad?

Azt gondolod, hogy minden KRESZ-szabályt ismersz, akkor is, ha az utolsó vezetési órád már régen volt? Ne légy annyira biztos benne, hiszen számos tévedés létezik a közlekedésben, ezért ezek közül bemutatjuk neked az 5 legfontosabbat!

1. Helyes viselkedés körforgalomban

A körforgalmaknak a közlekedést egyszerűvé és problémamentessé kéne tenniük.  Ám sokan gyakran nem tudják, hogyan kell megfelelően haladni bennük. Mikor kell indexelni és mikor elsőbbséget adni?

A továbbiakban következzenek a minden körforgalomra érvényes szabályok: Jobb irányba kell behajtanod és az óramutató járásával ellentétesen kell haladnod. Nem parkolhatsz vagy állhatsz meg bennük – kivéve, ha megakadt a forgalom.

A körforgalom közepét képező szigetre nem hajthatsz rá, akkor sem, ha ez lapos és aszfaltozott! Egyedüli kivétel: különösen hosszú járművek, mint pótkocsis tehergépjárművek. A körforgalom elhagyásakor az utat keresztező gyalogosoknak és kerékpárosoknak elsőbbséget kell adnod!

Klasszikus körforgalom

A klasszikus körforgalom a leggyakoribb, ezeknél csupán a táblákhoz kell igazodnod. Így néz ki az “Elsőbbségadás kötelező és a “körforgalom”. Erre érvényes szabály: A körforgalomban minden járműnek elsőbbsége van, behajtásnál nem, hanem csak a körforgalom elhagyásakor kell indexelned!

Nem valódi körforgalom

Egy nem valódi körforgalomban, amelynél csak a kék-fehér körforgalom-tábla található meg, de az elsőbbségadás kötelező-tábla nem, akkor jobbkéz-szabály van érvényben, valamint a be- és kihajtáskor is indexelned kell.

Kétsávos körforgalom

Kétsávos körforgalomba való behajtáskor érvényes: Aki a bal sávból hajt be és belül halad, annak a körforgalom elhagyásakor elsőbbséget kell adnia a kívül haladónak. Tehát: Ha nem mész át időben a külső sávba, akkor adott esetben meg kell tenned egy plusz kört.

2. Menekülő útvonal képzése

Menekülő útvonal képzésekor a helyes viselkedés életeket menthet! Lehet, hogy banálisnak hat a magyarázat, de ez azért van, hogy a mentőegységek járművei a lehető leggyorsabban a baleset helyszínére juthassanak, hogy elsősegélyben részesíthessék a sérülteket. Ezért az ebben a helyzetben való helyes viselkedés nem csupán egy további KRESZ-szabály, hanem kötelesség is.

Így tehát azonnal menekülő útvonalat kell hagynod, amint az autópályán megakad a forgalom. A téged követő járműveknek így nem akkor kell átsorolniuk, amikor a mentőegységek, mint a tűzoltók, mentőautók és a rendőrség megérkeznek. Ha kétsávos útvonalon közlekedsz, a szabály egyszerű – a baloldali járművek a bal sáv külső szélén kell haladjanak, a jobboldali járművek pedig a jobb sáv jobb külső szélén.

Ha olyan úton haladsz, ahol kettőnél több sáv található, minden járműnek a bal sáv bal külső szélére kell letérnie, a többi sávból pedig (mindegy, hogy hány sáv) a jobb szélre kell tartani, hogy helyet hagyjanak  a menekülő útvonalhoz. Ha nem tartod magad ehhez, akkor  200 eurós büntetést és 2 flensburgi büntetőpontot kockáztatsz. Ha ezenfelül még valakit akadályozol vagy veszélyeztetsz, akkor ehhez egy hónapnyi vezetéstől való eltiltás is jöhet.

3. Besorolás a cipzár-elv szerint

Ha egy sáv kiesik, lezárul vagy beszűkül egy akadály miatt, akkor a legtöbb esetben a cipzár-elvet kell alkalmazni. Figyelem! Nem kell rögtön besorolnod a szabad sávba, hanem a szabály kimondja, hogy csak közvetlenül az akadály előtt kell sávot váltanod.

Minden más csak szükségtelen bosszúságot vagy további torlódást eredményez. De: ha sávot váltasz, nem kényszerítheted a másikat és nem hagyatkozhatsz arra, hogy majd beengednek! Ha nem figyelsz oda és baleset történik, általában a sávot váltót teszik felelőssé.

4. Viselkedés parkolókban

A német KRESZ mindenhol érvényes, ahol nyilvános forgalom bonyolódik, tehát nyilvános parkolóhelyeken vagy parkolóházakban is. Akkor is, ha nem utal jelzőtábla a KRESZ-re. A parkolóhelyek ugyanakkor különböznek az utcáktól. A német KRESZ 1. §-ának legfőbb előírása: Kölcsönös figyelem és értelmezési kötelesség!

Ez azt jelenti, hogy megfelelő sebességgel kell haladnod és folyamatosan fékezési készültségben kell lenned. Az általánosan érvényes jobbkéz-szabály nem feltétlenül érvényes mindenütt, illetve a sávok nem értelmezhetőek automatikusan utcaként. Ha egy útmenti parkolóhelyről állsz ki, sincs elsőbbséged és adott esetben ki kell várnod, amíg a többi jármű elhaladt.

Itt ismételten a kölcsönös figyelem lép érvénybe. Csak olyan kereszteződéseknél nem, ahol a jobbkéz-szabály segít téged, míg másutt mindenütt érvényes rád a más járművek felé való értelmezési kötelesség.

5. Jobbra tarts

A  német KRESZ 2. §-a kimondja, hogy minden nyilvánosan közlekedő járműnek lehetőleg jobbra kell tartania. Ugyanakkor vannak kivételek, ha mondjuk többsávos úton haladsz.

Belterületen minden 3,5 tonna alatti járművel előzhetsz jobbról és haladhatsz gyorsabban a melletted levő bal sávnál. Az autópályán is használhatod a középső sávot, amíg a jobb sávban jóval lassabb a forgalom.

Amint azonban az felszabadul, jobbra kell tartanod. Ezen előírás oka, hogy a gyorsabb járműveket ne kényszerítsék veszélyes előzési manőverekre vagy hirtelen fékezésre.

Kevin Ressler
biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
Email: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü