Viszlát sárga cédula!

Egy ideje már elavulttá vált a „sárga cédula”, és mindent elektronikusan kell intézni. Mi a helyzet most?

A nap jogi kérdése:

Ha munkavállalóként megbetegszik, orvosi igazolást kell beszereznie. Korábban ezt a „sárga cédulát” a lehető leghamarabb el kellett küldenie a főnökének. Ez ma már a múlté. Hogyan működik az elektronikus beteglap?

Válasz:

A bürokrácia egyszerűsítése a cél. Eddig a beteg munkavállalók három példányban kapták meg az orvosuktól a munkaképtelenségről szóló igazolásukat. Az egyiket az egészségbiztosítónak, a másikat a munkáltatónak kellett elküldeni, az utolsót pedig elrakhatta magának a munkavállaló. A kísérleti szakasz után az év eleje óta csak elektronikus úton áll rendelkezésre a munkaképtelenségi igazolás.

Mióta van munkaképtelenségi igazolás?

Ha folyik az orra és fájnak a végtagjai, akkor inkább maradjon otthon. Betegségét azonnal jelentenie kell a munkáltatójának. Azt is közölnie kell, hogy várhatóan mikor tud visszatérni a munkába. Általában csak akkor van szüksége orvosi igazolásra, ha három napnál tovább betegeskedik. Ebben az esetben a betegszabadságról szóló igazolásnak legkésőbb a következő napon be kell érkeznie a munkáltatójához. De legyen óvatos! Vessen még egy pillantást a munkaszerződésére. Lehet, hogy ott más szabályozásban állapodtak meg.

A jövőben elektronikusan

A papíralapú nyomtatványt mostantól felváltja az elektronikus bejelentési eljárás. A keresőképtelenségről szóló igazolásokat az orvos csak elektronikusan küldi majd el az egészségbiztosítási pénztárnak. Munkavállalóként Ön kinyomtatva kapja meg az eAU-adatait, és értesíti munkáltatóját az orvosnál tett látogatásáról. A munkáltatója mostantól igény szerint kap információkat a keresőképtelenség kezdetéről és időtartamáról. Ezzel egyidejűleg tájékoztatásban részesül a munkabér továbbfolyósításának megszűnéséről. Mint ahogy korábban is, a munkáltató most sem kap semmilyen adatot a beteg diagnózisáról vagy akár kórtörténetéről. Ezen túlmenően a titkosítás az adatbiztonságot hivatott biztosítani. Az eAU-eljárás egyébként nem vonatkozik a magánbiztosított személyekre. Az ellátásra jogosultakhoz hasonlóan nekik továbbra is papíralapú beteglapot kell kérniük az orvosuktól.

Miért csak most?

A beteglap digitális továbbítására vonatkozó kötelezettség csak késve került bevezetésre. Ennek oka, hogy az orvosi rendelők még nem tudták országszerte biztosítani a technikai felszerelést. Ráadásul a koronavírus-világjárvány idején az orvosokra és a személyzetre is többletterhek hárultak. Ezért az indítást eredetileg 2022. január 1-jére halasztották, majd ismét eltolták 2022. december 31-ig. Egészen addig az orvosoknak papíron kellett kiállítaniuk az igazolásokat. Ha viszont technikailag képesek voltak rá, akkor elektronikusan is továbbíthatták az AU-adatokat az egészségbiztosítási pénztárnak. Az év eleje óta az eAU-eljárás kötelező a panelorvosok számára. Ezzel a hatályba lépéssel az elektronikus lekérdezés kötelezettsége is átkerült a munkáltatókra.

Telefonos betegszabadság

A koronavírus-világjárvány idején enyhe megfázás esetén telefonon lehetett betegszabadságot kivenni. Ezt a lehetőséget ismét meghosszabbították 2023. március 31-ig. Ha azonban orvosa nem tartja szükségesnek a fizikális vizsgálatot, és van erre vonatkozó ajánlata, akkor videókonzultáció keretében is „meglátogathatja” őt. Ez a lehetőség időkorlátozás nélkül igénybe vehető. Új betegként így akár három napig is kaphat AU-t. Ha már ismeri az orvost, ez legfeljebb hét napig lehetséges.

Betegség külföldön

Ha nyaralás közben betegszik meg, a jogi helyzet továbbra is változatlan. Az eAU-eljárás nem vehető igénybe külföldi betegszabadság esetén. Fontos, hogy azonnal értesítse a munkáltatóját, és szerezzen be egy írásos beteglapot. Ezt a lehető leghamarabb be kell nyújtania.

Hogy megkapja, amire jogosult: Jogvédelmi biztosításunk Németországban élő magyarok részére, magyarul beszélő ügyvédekkel:

https://nemetorszagibiztositas.hu/jogvedelem-biztositas/

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü