Azokat a gépjárműveket, amelyekkel Németországból egy másik országba utazik, ajánlott exportrendszámmal ellátnia. Ez egy fehér alapon fekete szám, egy piros sávval a jobb szélén, amely a lejárati dátumot tartalmazza fekete írással. Az exportrendszám kiadásáért felelős hivatal a gépjármű engedélyezési hivatal illetve a közúti közlekedési hatóság.

Figyeljen arra, hogy csak abban az esetben juthat hozzá a rendszámhoz, ha a műszaki érvényességet igazoló okmány legalább a kívánt utazási időszak végéig érvényes (§ 29 StVZO).

Olyan gépjármű esetén, amelyet exportrendszámmal engedélyeznek, szükséges egy különleges gépjármű felelősségbiztosításról szóló igazolás. Az exportrendszámú autókra kötött gépjármű felelősségbiztosítást maximum 12 hónapra kötheti meg. Az engedélyezési hivatal a rendszámot csak arra az időszakra bocsájthatja ki, amelyre a felelősségbiztosítás meg volt kötve. Általában a biztosítással együtt kézhez kapja zöld biztosítási kártyáját is.

Az engedélyezési hivatalnál a következő dokumentumokat kell bemutatnia:

Útlevél vagy személyi igazolvány, biztosításról szóló igazolás (papírformában), forgalmi engedély és törzskönyv, érvényes műszaki vizsgáról szóló igazolás a §29 StVZO értelmében (a gyakorlatban általában egy érvényes környezetvédelmi felülvizsgálatról szóló igazolás is szükséges), üzemen kívüli helyezésről szóló elismervény (kijelentett gépjárművek esetén), szükség esetén a régi rendszám.

Kb. 10 euró ellenében lehetőség van a nemzetközi forgalmi engedély kiváltására.

A régi forgalmi engedélyt bevonják vagy érvénytelenítik, a törzskönyvet aktualizálják.

Azokat a gépjárműveket, amelyeket exportrendszámmal szándékoznak engedélyeztetni, általában be kell mutatni az engedélyezési hivatalnál azonosítás céljából. Erre a lépésre nincs szükség olyan új gépjárművek esetén, amelyeket közvetlenül a forgalmazótól hoznak el.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü