A koronavírus válság nyomán Németországban egyre gyakrabban bevezetik a rövidített munkaidőt. Sok alkalmazott kapja az úgynevezett rövidített idejű juttatást. A rövidített munkaidős munkavégzés és az ehhez kapcsolódó rövidített munkaidős juttatás hatással lehet a nyugdíjakra, az adókra és a biztosításokra. A következő szakértői cikkben megtudhatja, hogy pontosan néznek ki ezek a hatások.

Rövidített munkaidő és törvényes nyugdíj

Mindenekelőtt sok embert aggaszt a törvényes nyugdíjbiztosítás nyugdíjjogosultságokra gyakorolt ​​hatása. Érdemes valamit tudni. Még a rövidített ideig tartó munkavégzés időszakait is normális foglalkoztatási időnek tekintik. Ez azt jelenti, hogy a rövidített munkaidős juttatások ellenére Ön nyugdíjjogosultságot szerez, akárcsak a rövidített munkaidő előtt. A törvényes nyugdíjbiztosítás védelme tehát rövidített távú munkavégzés esetén is teljes mértékben megmarad. A nyugdíjjogosultság összege azonban eltérhet, mert ez az Ön tényleges munkaidején alapszik.

Rövidített idejű munkaviszonyok és munkanélküliségi biztosítás

Az eljárás hasonló a törvényes nyugdíjbiztosításhoz: a járulékok továbbra is a munkanélküliségi biztosításba áramlanak, és így további ellátásokra jogosultak. A munkanélküli-biztosítási járulékokat a nyugdíjjárulékokkal megegyező eljárással számítják ki.

Rövidített idejű munkadíj és a törvényben előírt egészségbiztosítás/ tartós ápolásbiztosítás

Itt sincsenek hátrányai a rövidített munkaidő alatt. A törvényes egészségbiztosítással rendelkezők esetében a biztosítási fedezet továbbra is a szokásos módon létezik, még a rövidített idejű juttatás igénybevétele mellett is. Ez a helyzet akkor is, ha a munkát rövidített időtartamú munkavégzés során teljesen fel kell függeszteni, és egyáltalán nincs bér, és Ön alkalmazottként, nem fizetne biztosítási járulékot.

A bérek és a táppénz folyamatos kifizetése a rövidített munkaidős juttatás során

Ha rövidített ideig tartó munkavégzés során megbetegedik, akkor jogosult a rövidített távú bér hat hónapos folyamatos kifizetésére és ezen felül a rövidített ideig tartó munkadíjra. Ezután táppénzt kap az egészségbiztosító társaságtól (a törvényes egészségbiztosítással rendelkezők számára). A táppénzt úgy számolják, ahogyan az ellátást a rövidített munkaidő előtt kiszámították volna.

Magán egészségbiztosítás rövidített munkaidőben

Ha rendelkezik magán egészségbiztosítással, akkor az a rövidített ideig tartó munkavégzés során is érvényes. Semmi nem változik itt. Még akkor sem, ha a jövedelme a rövidített munkaidőben csökken, ezért újra kötelező törvényes egészségbiztosítást kell kötnie, azonban továbbra rendelkezik magánbiztosítással. A magánbiztosított magánbiztosított marad. Emlékeztethet erre a magánbiztosítottként a rövidített idejű munkavégzése során.

Foglalkoztatási rokkantsági biztosítás rövidített idejű munkavégzés során

Rövidített idejű munkavégzés során is rendben kell tartania a rokkantsági biztosítását. Ez egyike azon kevés igazán egzisztenciális biztosítási kötvényeknek, amelyeket soha nem szabad szüneteltetnie vagy törölnie. Ráadásul a csökkentett munkaidő nem váltja ki a rokkantsági biztosítás előnyeit. Ennek valójában egyértelműnek kell lennie (a teljesítmény kiváltó okai a betegség, a balesetek vagy az életkorral összefüggő erőveszteségnél nagyobb mértékűek, és ha ez azt jelenti, hogy az utolsó tevékenységet legalább becslések szerint 6 hónapig nem lehet 50%-nál nagyobb mértékben végrehajtani).

A magánnyugdíjbiztosítás járulékai

A szokásos módon továbbra is fizetnie kell a magánnyugdíjbiztosítás vagy az életbiztosítás járulékait. Egy rövid megszakításnak is nagyon erős hatása van később (összetett kamathatás). De ha valóban pénzügyi nehézségei vannak, akkor mindenképpen keresse a kapcsolatot a biztosítóval. A nyugdíj- és életbiztosítási járulékokat el lehet halasztani, így először felfüggeszti a járulékokat, majd később befizeti azokat. A nyugdíjbiztosítás egyszerű megszüntetése a rövidített idejű juttatás miatt általában a legrosszabb megoldás az Ön számára, biztosítottként.

Rövidített idejű munkadíj és adók

Itt van jó hír. A rövidített munkaidős munkadíj adómentes. Mint pl. egyéb bérpótló juttatások is, például a szülői támogatás. Ugyanakkor az úgynevezett előrehaladási feltétel (jövedelemadóról szóló törvény 32b. §) hatálya alá tartozik. Ez azt jelenti, hogy növeli az összes adóköteles jövedelem adómértékét.

Megjegyzés: A progressziós feltétel miatt lehetséges, hogy további adókat kell fizetnie. Lehet, hogy van értelme megtakarítani minden esetre és félretenni havi 50-100 eurót

Tovabbi Információ

Kevin Ressler
Biztosítási Szakértö

Német Biztosítás Csoport
eMail: kevin.ressler@ergo.de

web: https://nemetorszagibiztositas.hu
Tel: Telefon: 08122/2285225

Mobil: 00 49 151 22656507
Magyar telefonszám: 003612361231
Fax: 08122/2285233

—————————————————-

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü