Mindenképpen igényelje!

Ha állásra pályázik, be kell mutatnia referenciáit. Ezért minden munkáltatójától kérjen egyet.

A jó munkavégzés bizonyítéka

Minden munkavállaló jogosult referenciára. Ez vonatkozik a következő típusú munkákra is:

 • teljes vagy részmunkaidős foglalkoztatás
 • másodállásban történő foglalkoztatás
 • határozott vagy határozatlan idejű munkaviszonyok
 • szabadúszó jellegű vagy állandó munkaviszonyok
 • kisegítő munka, szakmai gyakorlat vagy próbaidős munkavégzés
 • tanulószerződéses gyakorlati képzés vagy vezető beosztású alkalmazottként való foglalkoztatás

Munkaadói referenciát csak akkor kell készíteni, ha a munkavállaló azt kéri. A gyakornoki munkaviszony megszűnésekor azonban a munkáltató minden esetben köteles kiállítani a referenciát. A gyakornoknak nem kell azt előzetesen igényelnie.
Az ideiglenes munkavállalók csak a felvételt végző munkáltatótól jogosultak referenciára.

Tipp: Mindenképpen kérjen referenciát a foglalkoztató cégtől. Ha referenciája pozitív, akkor a következő jelentkezésénél felhasználhatja.

Önfoglalkoztatók

Az önfoglalkoztatók nem jogosultak referenciára, mivel utasítás nélkül nyújtanak szolgáltatást.

A referenciák típusai

A referenciák hossza változó lehet. Ezt a munkaviszony hossza és a munkavállaló kívánsága határozza meg. A munkáltatói referencia egy bizonyos struktúrát követ.

Egyszerű referencia

Ez tartalmazza az Ön személyes adatait, valamint a munkaviszony típusát és időtartamát. Az Ön által végzett tevékenységeket olyan teljes körűen és pontosan kell bemutatnia, hogy a leendő munkáltatók tiszta képet alkothassanak Önről. Teljesítményéről azonban nem készül értékelés.

A munkaviszony megszűnésének oka és körülményei csak az Ön kérésére kerülhetnek bele a referenciába.

Minősített referencia

Ez az egyszerű referenciában szereplő információkon túlmenően az Ön teljesítményét és vezetői képességeit is leírja. Ön már viszonylag rövid munkaviszony után is jogosult minősített referenciára, ha szakmai és személyes képességeit már nagyjából lehet értékelni. A bíróságok szerint ez általában néhány hét elteltével már lehetséges.

A munkáltatójának csak kérésre kell ajánlólevelet adnia Önnek. A bíróságok a munkavállalónak választási jogot biztosítanak. Ön tehát választhat az egyszerű vagy a minősített referencia között.

A referencia iránti kérelem benyújtásának időpontja

Ha túl sokáig vár a referencia igénylésével, a közelmúltban bekövetkezett konfliktusok hatással lehetnek a megfogalmazásra. Távozása után az utódja ráadásul tovább ronthatja az Ön jó hírnevét.
Ezen túlmenően bizonyos körülmények között el is veszítheti a referenciához való jogát. Az úgynevezett elévülési határidőkről itt olvashat bővebben.
Sok bajtól kímélheti meg magát, ha időben foglalkozik ezzel a bosszantó kérdéssel. A helyesbítéseket ráadásul könnyebb a helyszínen érvényesíteni.
A Szövetségi Munkaügyi Bíróság ítélkezési gyakorlata szerint nem csak az utolsó munkanapig, hanem a felmondását vagy a munkáltató általi elbocsátást követően is azonnal jogosult a referenciára. Ez lehetővé teszi, hogy hiánytalanul előkészíthesse pályázati dokumentumait.
Az ilyen referencia az „ideiglenes referencia” címet kaphatja. Az utolsó munkanapon aztán felváltja azt a végleges referencia. Ha nem állnak fenn különleges körülmények, a végleges referencia nem térhet el negatívan az ideiglenes referenciától.

Ideiglenes referencia

Ön bármikor kérhet ideiglenes referenciát a munkáltatójától. Ha a kérésnek hitelt érdemlő oka van, a munkáltatónak haladéktalanul meg kell adnia Önnek a referenciát. Megalapozott oknak minősül, ha

 • közeleg a próbaidő vége,
 • Önt a vállalaton belül áthelyezik,
 • az Ön felettese megváltozik,
 • Ön új állásra szeretne jelentkezni,
 • a referenciára egy továbbképzéshez van szükség,
 • Ön már tudja, hogy határozott idejű szerződés miatt munkaviszonya véget ér.

Mikor milyen referenciát kell kérni?

Kérjen minősített referenciát. Csak így kaphat igazolást különleges képesítéseiről, teljesítményéről és vezetői alkalmasságáról. Egyszerű referenciát csak akkor kérjen, ha ezzel azt kívánja bizonyítani, hogy nem maradt munka nélkül az adott időszakban.

Tipp: Egy egyszerű referencia bizonyos körülmények között negatívan is értelmezhető. Az a benyomás alakulhat ki, hogy Ön egy egyszerű ajánlás kiválasztásával szeretné megelőzni a munkáltató rossz értékelését. Ezért csak akkor kérjen egyszerű referenciát, ha tevékenységét egyszerű módon kívánja igazolni, és a referenciának a későbbi pályázatok szempontjából nincs nagy jelentősége.

Ne várjon passzívan a referenciára

Használja ki a távozása előtti utolsó hetekben a hatásgyakorlás lehetőségeit, és vegyen aktívan részt a referenciájának alakításában. Ne feledje: A referencia elkészítése sok munkát igényel. Különösen a kisebb, humánerőforrás-osztály nélküli cégeknél lesz a túlhajszolt főnök hálás, ha Ön segít neki. És nem csak akkor van így, ha jó színben távozik…

Hogy megkapja, amire jogosult: Jogvédelmi biztosításunk Németországban élő magyarok részére, magyarul beszélő ügyvédekkel:

https://nemetorszagibiztositas.hu/jogvedelem-biztositas/

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü