A passzív jogvédelem fogalma nem ismert a legtöbb felhasználó és biztosított körében. Ez a felelősségbiztosítás alapvető része. Hogy mi is ez, arról lenti írásunkban olvashat.

A legfontosabbak röviden

Passzív jogvédelem – a kártérítési visszkereset előzetes fokozata

Egy felelősségbiztosításnak, függetlenül attól, hogy ez egy magán felelősségbiztosítás, gépjármű-felelősségbiztosítás vagy tevékenységi felelősségbiztosítás, fontos feladata van. Ez védi a biztosítottat a harmadik felektől érkező kártérítési igényektől.  Elsősorban azért van, hogy a felelősségbiztosítás szabályozza a támasztott kártérítési követeléseket. Egyes esetekben egyértelműek a követelések, míg más esetekben inkább kétségesek.

Alapvetően érvényes, hogy a biztosított káresemény következtében ne tehessen semmilyen kezdeményező intézkedést.  Mindössze tájékoztatja biztosítóját a vélt károsult követeléséről.  Ha másfajta kezdeményező intézkedést tesz, akkor a biztosítási védelem elvesztésének veszélye áll fenn.  Ez pedig már a tényállás kivizsgálásakor kezdetét veszi.

A biztosított benyújtja biztosítójánál a kártérítési követelést a káresemény lefolyásának bemutatásával együtt.  Ebben a pillanatban lép életbe a passzív jogvédelem.  A biztosító társaság a továbbiakban ellenőrzi, hogy a károsult követelései valóban jogszerűek-e.

Ehhez egy példa:  Kisgyermekek nem büntethetők.  Noha a szülők gyakorolták a felügyeleti kötelességüket, utódjuknak sikerült egy kővel megkarcolnia a szomszéd autójának festését. Így ez érvényesíti a javítási költségek megfizetését. A biztosító viszont elmagyarázza a szomszédnak, hogy a gyermek büntethetetlensége miatt nem támaszthat kártérítési igényt. Ezzel a szülők, illetve a biztosító is mentesülnek mindenfajta fizetés alól.

Számos biztosító azonban beleveszi a szerződésbe a nem büntethető személyek által okozott károkat is.  Ebben az esetben a kártérítést a biztosító társaságnak kellene kifizetnie.

Csupán a második lépésben, amikor a követelés általánosan jogerőre emelkedik, zajlik le a fizetés a biztosító részéről.  A passzív jogvédelem fedezi a szakértő bevonásának költségeit is a felelősségbiztosítás keretein belül, ha az ügy bíróság elé kerül.  Az alperesnek magának csupán az ügyvédi díjakat kell viselnie.

A passzív jogvédelmet minden felelősségbiztosítás tartalmazza?

A passzív jogvédelem minden felelősségbiztosítás része, külön megegyezni róla nem szükséges.  Ennek oka kézenfekvő és a biztosító saját érdekein alapul.  Ha minden egyes kártérítési követelést vizsgálat nélkül elfogadna, az rossz üzlet lenne.  Túl sok alaptalan követelést elégítenének ki. A passzív jogvédelmi funkcióval a biztosító pénzt spórol, hiszen csak akkor fizet, ha a követelés valóban jogos.

Mit fedez a passzív jogvédelem és mit nem?

A felelősségbiztosítási passzív jogvédelem és egy igazi jogvédelmi biztosítás között alapvető különbségek vannak. A passzív jogvédelem csak akkor lép életbe, ha a biztosított felé kártérítési követelést támasztanak.

Egy „igazi” jogvédelmi biztosítás ezzel szemben többet kínál. Lehetővé teszi a biztosított számára, például a harmadik féllel szembeni saját kártérítési követeléseinek érvényesítését és nem csupán az alaptalan követelések ellen nyújt védelmet.  Családi ügyekben tanácsadási jogvédelmet kínál, átvállalja az ügyvédi és bírósági költségeket bérlőkkel, bérbeadókkal vagy munkaadóval való vitás ügyekben, kérésre további területeket is lefed, mint a  közlekedési jogvédelem és a büntetőjogi védelem.

Nem utolsósorban átvállalja a jogviták költségeit a gazdasági szervekkel vagy társadalombiztosító hatóságokkal szemben. Pont a két utóbbi esetben aligha tudná egy magánszemély viselni a jogviták költségeit.  A jogi és gazdasági feltételek egyszerűen túl különbözőek lehetnek.

Így hiba lenne a passzív jogvédelmet egy általánosan elegendő megoldásként látni jogviták esetére.  Csupán saját személyünk elleni kártérítési követeléseknél segíthet. A jogi védelem egyéb területeinek ellátására jogvédelmi biztosítás való.

További információkért kérem, lépjen velünk kapcsolatba!

Kevin Ressler
biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Germany

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225

eMail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü