A „Pickerl”-nek vagy osztrák matricának három változata van: ha Ön évente tíz alkalommal különböző időpontokban Ausztriába utazik, válassza az éves matricát. Ez mindig az előző év december 1-től a következő év január 31-ig érvényes. Ez azt jelenti, hogy a 2018-es matricával 2019. január 31-ig, a 2019-es matricával pedig 2020. január 31-ig utazhat.

A másik két matrica tíz napig vagy két hónapig érvényes. Egy 14 napos olaszországi vagy horvátországi útjához elég Önnek a „kleine Pickerl”. A tíznapos és két hónapos matrica mindig az érvényesítési napjuktól számítva érvényesek.

A 2018-as új tarifák személygépkocsik és minden 3,5 tonnán aluli kétsávos jármű számára a következők:

Új 2018-as tarifák motorkerékpárok számára:

Hol szerezhetem be az osztrák matricát?

A legtöbb autóvezető útközben veszi meg a matricát. Ezzel nincs semmi baj: minden benzinkútnál és az osztrák határhoz közeli pihenő helyeken fellelhetők, például az A8-as autópálya pihenő helyein München és Salzburg között. Az elárusítóhelyeket a matrica szimbólumról ismeri fel. Figyelem: vakációban gyakran tumultus van.

Ha jól fel akar készülni az útra, indulás előtt vegye meg az osztrák matricát, olyan helyeken, mint például az ADACAvD, az osztrák ÖAMTC vagy más autókluboknál, illetve az ASFINAG osztrák autópálya működtetőnél. Ezen kívül megrendelheti a matricát online vagy telefonon is, azonban kalkulálja bele az 5 nap szállítási időt.

Az ÖAMTC és ASFINAG szolgáltatóktól videó autópályadíj kártyát is kap, amellyel gyorsan és várakozás nélkül haladhat át a különleges vám megállóhelyeken.

Hol van pontosan szükségem az osztrák matricára, és hol nem?

Kissé komplikált, de Ausztriában gyakran előforduló probléma: minden autópályán, városi autópályán és autóúton szüksége van a matricára, ha arra egy nagy kijelző tábla segítségével figyelmeztetést kap.

Ellenben nem szükséges matrica az A13-as Brenner-autópályán és más olyan szakaszokon, amelyeken különleges autópályadíj érvényes. Az A12-es Inntal autópályán Kiefersfelden és Kufstein Süd között azonban legyen matricája. Ez azért fontos, mert ezen a rövid szakaszon 2013 végéig nem volt kötelező a matrica használata. Mindamellett nincs szüksége matricára az osztrák vidéki utakon.

Mi az osztrák matrica helyes használata és hogyan távolíthatom el azt újra?

Helyes használat:

Helytelen használat:

Mivel kell számolnom, ha matrica nélkül kapnak el Ausztriában?

Egyáltalán honnan tudják, hogy nincs érvényes matricám? Hiszen ezt a három régi mellett tényleg nem lehet észrevenni. Ausztria évtizedek óta nemcsak az útjaiba fektetett be, hanem a matrica bevezetése óta azokba a rendszerekbe is, amelyekkel azokat ellenőrzik. Állandó és mobil kamerák segítségével magas felosztású fényképeket készítenek minden a határon átkelő autó szélvédő üvegjéről.

Tehát Ausztriában mindenképp ellenőrzés alatt van, és ha nincs érvényes matricája, pótvámdíjat kell fizetnie. Gyakran előfordulhat, hogy az autópályán szóba elegyedik egy rendes katonával is.

Megúszta matrica nélkül, és visszatért Németországba? Az osztrák büntetés végrehajtó hivatal itt is utoléri.

Ennyibe kerül a pótvámdíj, ha érvényes matrica nélkül utazott Ausztriában:

Ennyibe kerül a pótvámdíj, ha más autóval használta fel a matricát:

● Motorkerékpár: 130 euró

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü