A nyestek úgy vidéki, mint városi környezetben fellelhetők, és sok problémát okozhatnak az autótulajdonosoknak. Ezek a kisállatok szívesen rágnak el csöveket vagy vezetékeket, hogy innivalóhoz jussanak vagy meghúzzák magukat a meleg motorházban. A károk, amelyeket a nyestek okozhatnak, a fék teljes elromlásáig terjedhetnek, ezért természetes, hogy a legtöbb autótulajdonos anyagi fedezetre számít ezek ellen.

Nem minden gépjármű biztosítás tartalmaz nyestharapás által keletkezett károk elleni védelmet, ezen kívül különbségek vannak a díjszabás teljesítőképességében, ezért a szerződés megkötése előtt ezeket mindenképpen ellenőrizni kell.

Mikor kell a biztosítónak közbelépnie nyestharapás által okozott kár esetén?

A nyestharapás által okozott károk részét képezik a részleges casco biztosításnak, és nagyjából egyenrangúnak számítanak olyan elemi károkkal, mint külső erők (vihar vagy jégeső) által okozott károk. A saját járműre kötött felelősségbiztosítás nem elegendő a biztosítási védelemre, és egy teljes körű casco biztosítás tartalmazza a részleges casco szolgáltatásait, ezáltal fedezi a nyestharapás által okozott károkat is.

Általában a biztosítás egy szakértője megvizsgálja, hogy a csöveken és vezetékeken keletkezett károk valóban nyestre vezethetők-e vissza (tipikus harapásnyomok vagy szőrmaradványok fontos ismertetőjeleknek számítanak). A nyestharapás által keletkezett károk mértéke általában nem von magas költségeket maga után, nagyobb önrész mellett pedig a biztosítottnak teljesen fedeznie kell az összeget.

A nyestharapás által keletkezett károk felmérésében előforduló különbségek figyelembevétele

A biztosítási kérdésekben járatlan személyek abból indulnak ki, hogy az autót nyestharapás után ért kár felmérésében minden nyestharapás által okozott kárnak számít és annak megfelelően kezelendő. A gyakorlatban azonban ez másképpen fest:

Némely gépjármű biztosító fedezi a nyestharapás által keletkezett károkat, vállalja tehát új elektromos kábelek vagy fékcsövek beszereltetését. Ha következmény károk lépnek fel, amely a hajtóműben vagy motorházban gyakran előfordul, a részleges casco biztosítás nem feltétlenül vállalja ezekre a fedezetet. A nagyobb biztonság érdekében tehát ajánlott a nyestharapás által okozott károk mellett következmény károkra is biztosítást kötnie.

Célzott díjszabás összehasonlítás a nyestharapás által okozott károk elleni teljes körű védelem érdekében

Azt, hogy egy gépjármű biztosítás következmény károk ellen is nyújt-e védelmet, vagy van-e különbség az egyes szolgáltatók alap és prémium díjszabása között, mindenkinek magának kell ellenőriznie. Ez különösen könnyen megy egy praktikus és számítási díjszabás összehasonlítás segítségével, amelyet online is elvégezhet. Ezáltal a díjszabások közötti különbségek rögtön érthetővé válnak az Ön számára.

A nyestharapás útján keletkezett károk fedezete még nem adhat okot a biztosítottnak arra, hogy gépjármű biztosítót váltson. Más díjszabási lehetőségeket egybevetve azonban mégis megéri azt fontolóra venni, hogy a nyestharapás által okozott károk mellett más szolgáltatásokból is részesülhessen.

Gépjármű biztosítási járulékait itt számíthatja ki:

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü