A 7 leggyakoribb tévhit a személygépjármű-biztosítással kapcsolatban:

Minden autótulajdonosnak biztosítania kell járművét — eddig pofonegyszerű. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor kár keletkezik, amikor díjcsomagot választunk, vagy amikor biztosítást váltunk.

  1. tévhit: Minél költségesebb a kár, annál jobban csökken a kármentességi kedvezmény (Schadenfreiheitsrabatt).

A kármentességi kedvezmény nem az egyes károk mértéke után jár, hanem a kártételek száma alapján. Több kisebb baleset nagyobb kedvezményveszteséghez vezet, mint egyetlen, nagyobb mértékű kár.

  1. tévhit: Minél olcsóbb a casco járulék, annál jobb.

Az alacsonyabb biztosítási díj legtöbbször kisebb kifizetést is jelent kár esetén. Ezt a megtakarítani vágyó ügyfelek jó, ha észben tartják. Íme egy példa: Az olcsóbb díjcsomagokban gyakran csak a szarvasokkal való ütközés biztosítása szerepel — viszont a szarvasmarhák, lovak és kutyák okozta balesetek nem számítanak bele, a „mindenfajta állatot” tartalmazó csomaggal ellentétben.

  1. tévhit: Ha egy jármű hátulról belehajt egy másikba, akkor minden esetben a hátsó sofőr biztosítója fizet

Ez a szabály a legtöbb esetben érvényes. Viszont vannak kivételes helyzetek, amikor az elöl lévő sofőrt részleges költségfizetési kötelezettséggel sujthatják. Erre példa a szükségtelen vészfékezés zöld lámpánál, fékezés sebességmérő radar vagy parkolóhely előtt, vagy a hirtelen sávváltás.

  1. tévhit: Biztosításváltás után a kármentességi kedvezmény érvényét veszti

Ha egy gépjárművezető lecseréli a gépjármű-biztosítása szolgáltatóját, akkor nem szükséges az új biztosítónál kármentességi kedvezményt igényelnie. Valójában nincs is ezzel teendője: Az új gépjárműbiztosítás elektronikusan megkapja az adatokat a korábbi biztosítótól.

Kivételt csak a különleges minősítések képeznek, pl. Zeitwageneinstufung vagy a külföldi kármentességi bónusz (Schadenfreiheitsrabatt).

Ezekben az esetekben a biztosító nem köteles átadni a kármentességi bónuszokat.

Nagyon fontos: A biztosítás megváltoztatása esetén mindenekelőtt kérdezzen rá, hogy a különleges minősítéseket átadják-e.

  1. tévhit: Ha elköltözöm, a biztosítási járulékom minden esetben ugyanannyi marad.

Ha egy gépjárművezető másik regisztrációs körzetbe költözik, az hatással lehet a gépjárműbiztosítási járulékra. Ennek oka: Ha nagyobb számú kár keletkezett az új regisztrációs körzetben, mint a régiben, az a gépjárművezető számára emelkedést jelent. A fordított eset is előfordulhat.

  1. tévhit: Téli gumi hiánya esetén nem élvezek biztosítást.

Aki télen téli gumi nélkül vezet, és balesetet okoz, az sem marad biztosítás nélkül. A gépjármű-felelősségbiztosítás mindenképpen a baleset áldozatának kárát fedezi. Hogy milyen mértékben fedezi a casco biztosítás a saját kárt, az az egyedi esettől függ.

  1. tévhit: Ha meg akarom változtatni a gépjárműbiztosításomat, azt mindig november 30-án kell jeleznem.

A november 30-as határidő csak akkor érvényes, ha a biztosítási díj január 1-én esedékes. A legtöbb gépjárművezető számára ez az eset áll fenn — ám korántsem mindenkinél. Amennyiben például a biztosítási fedezet adott év július 1-én vette kezdetét. a visszavonást május 31-ig kellett kezdeményezni a váltáshoz.

Ha további kérdése van, kérjük, ne habozzon felkeresni Kevin Ressler biztosítási szakembert és csapatát.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü