Vezetési tilalom elkerülése: Ez nem olyan egyszerű, mint sok ember gondolja.

Egy piros lámpás vagy sebességhatárt túllépő eset után a vezetési tilalom elkerülése nem olyan könnyű, mint ahogy sokan gondolják. Egyedi esetekben valóban lehetséges a vezetési tilalom elkerülése és a jogosítvány megőrzése. Ehhez azonban bizonyos feltételeknek kell teljesülniük: Egyrészt időben be kell nyújtani a jogorvoslatot, másrészt egy nehezebb helyzetnek kell fennállnia.

Az, hogy elkerülheti-e a vezetési tilalmat és kiválthatja-e magasabb büntetéssel, mindig az egyedi esetek alapján dől el. Ha nem tudja elkerülni a vezetési tilalmat, és mégis vezet, az a “Jogosítvány nélküli vezetés” vétségét jelenti.

De milyen helyzetekben lehetséges egyáltalán a vezetési tilalom elkerülése és a jogosítvány megtartása? Milyen pontosan alakul a büntetés, ha a vezetési tilalmat átalakítják? És szabad-e átruházni egy vezetési tilalmat? Ezekre a kérdésekre a következő útmutatóban kívánunk választ adni.

Jogosítvány elvétele vs. Vezetési tilalom elkerülése

Az, hogy a vezetők hogyan kerülhetik el a vezetési tilalmat, az eset egyedi körülményeitől függ. A vezetési tilalom elkerülésének lehetősége nem jelenti azt, hogy ugyanez érvényes a jogosítvány teljes elvonására.

A vezetési tilalom nem ugyanaz, mint a jogosítvány teljes elvonása. A vezetési tilalom esetén a jogosítvány hivatalosan elzárolásra kerül. A vezetési tilalom lejárta után azt visszaadják a kapcsolódó vezetőnek. Ha viszont a jogosítvány teljes elvonásáról van szó, akkor a jogosítványt nem adják vissza, helyette újra kell kérelmezni a jogosítványt. A jogosítvány újraadásához esetlegesen szükség lehet egy pszichológiai vizsgálatra is. A jogosítvány elvonását a legtöbb esetben nem lehet elkerülni.

Hier ist die Übersetzung des gegebenen Textes ins Ungarische:

Villámcsapás – Mikor kerülheti el a vezetési tilalmat

Különböző helyzetekben lehetséges a vezetési tilalom elkerülése. Az alábbi esetekben lehetőség van a vezetési tilalom elkerülésére:

  • A sebességmérő által végzett hibás mérés
  • Nehezebb helyzet: munkahely elvesztésének fenyegetése, gazdasági megélhetés veszélyeztetve, hozzátartozó gondozásának bizonytalanná válása vagy az önálló ellátás veszélyeztetése fogyatékosság miatt
  • Mindenesetre, ha el akarja kerülni a vezetési tilalmat, jogorvoslatot kell benyújtania a bírság ellen. Az lenne a legjobb, ha ehhez jogászt talál, aki segít Önnek például egy szakértői véleménnyel bizonyítani a hibás mérést, vagy érthetően bemutatni, miért jelentene rendkívüli nehéz helyzetet az ön számára a vezetési tilalom. További részleteket a nehezebb helyzetről az alábbiakban talá
  • Ki kerülheti el a vezetési tilalmat egy nehezebb helyzet esetén?
  • Kivételes esetekben lehetséges a vezetési tilalom elkerülé Mivel a vezetési tilalom büntetésként valóban arra ösztönzi a vezetőt, hogy gondolkozzon át a közlekedési viselkedésén, nem szabad azonban veszélyeztetni az érintett személy szakmai vagy anyagi alapjait.
  • Ha az autóvezetők érthetően meg tudják indokolni, miért kell elkerülniük a vezetési tilalmat, akkor azt esetlegesen magasabb büntetésre cseré Ennek érdekében ajánlott egy ügyvéd segítségét igénybe venni, hogy ezt az hatóságoknál vagy a bíróság előtt is érvényesíthessék. A vezetési tilalom elkerülésének nagyobb esélye van azoknak, akik először követnek el szabálytalanságot. Az iskolázatlan sofőrök nem mindig kell leadni a jogosítványukat, és az is függ a konkrét szabálysértéstől. Például egy villámcsapást követően nehéz lehet a vezetési tilalom elkerülése, de nem feltétlenül lehetetlen. Ebben az esetben megvizsgálják, hogy másokat veszélyeztettek-e a közlekedő viselkedésével. Ha nem volt veszélyeztetés, akkor az határozhatja meg a változtatás döntését.
  • Ez azt jelenti, hogy az első alkalommal szabálytalankodóknak bizonyos körülmények között lehetőségük van a vezetési tilalom elkerülésére és egy magasabb büntetés megfizetésé Másokra átadni a vezetési tilalmat kizárt.

Azonban minden esetben a konkrét bíró döntése alapján kerülhet-e el a vezetési tilalom egy nehezebb helyzet miatt. Ha a döntés kedvezően alakul az érintett számára, általában a bírság megnő, és az esetleges további tényezőktől függően akár háromszorosára is nőhet, vagy még magasabb bírságokat is kiszabhatnak. A fizetendő összeg ugyancsak a hatáskörrel rendelkező bíró által kerül megállapításra.

Mikor áll fenn egy nehezebb helyzet?

Ha egy nehezebb helyzet fennáll, gyakran lehetőség van a vezetési tilalom elkerülésére. Ezekben az esetekben már korábban eltekintettek a vezetési tilalomtól (válogatás, rövid összefoglalás, részletekért lásd az említett ítéleteket):

  • Egy taxis gazdasági létét veszélyeztette volna a vezetési tilalom (OLG Hamm, végzés az OWi 703/95. sz. 2 Ss döntés alapján, 1995.06.26.)
  • Egy sofőr nem tud 200 méternél hosszabb távokat gyalog megtenni, és további személyes körülményei miatt is munkájára van szüksége (OLG Hamm, végzés az OWi 296/07. sz. 4 Ss döntés alapján, 2007.04.30.)
  • A vezetési tilalom munkahely elvesztéséhez vezetett volna (BayObLG, végzés az ObOWi 1244/19. sz. 202 döntés alapján, 2019.07.31.)

További kérdések esetén szívesen segítünk
Kevin Ressler
biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások
Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország
Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225

E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web:  nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü