Nem minden munka olyan veszélyes, mint az olajfúró tengeri szigeteken vagy a kínai bányákban dolgozóké, akik napról napra sanyarú munkakörülmények és életük veszélyeztetése árán keresik meg mindennapi kenyerüket. De még a kevésebb feltűnést keltő munkahelyeken is megvannak azok az egészségügyi kockázatok, amiket a munkavédelem keretében a munkaadónak el kell hárítania.

A lényeg röviden: Munkavédelmi törvény

Milyen célt szolgál a munkavédelmi törvény?

A munkavállalókat munkavédelmi előírásokkal és irányelvekkel meg kell védeni az egészségét veszélyeztető negatív hatásoktól. A törvény hatálya kiterjed a közszolgálatban dolgozókra, a bírókra és a szakképzésben tanulókra is.

Ki felel a munkavédelmi törvény betartásáért?

A munkaadó köteles biztosítani a munkavédelmet és az egészségvédelmet. Legfontosabb feladata az ún. kockázatfelmérés. Ennek pontos menetét itt lehet elolvasni.

Mi történik, ha nem tartják be a munkavédelmi előírásokat?

A munkavédelmi és munkabiztonsági előírások be nem tartását a törvény magas pénzbüntetéssel, illetve akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Az alkalmazottak a vállalkozás egyik legértékesebb erőforrásai, mivel rendelkeznek mindazzal a tapasztalattal és tudással, amivel a cég az erős piaci versenyben hely tud állni. De éppen a nehéz fizikai munkavégzés igénybe veszi a munkavállalókat és nagy megterhelésnek teszi ki őket. Ezt veszi figyelembe a törvényhozó és ezért alkotta meg a munkavédelmi törvénnyel annak az alapját, hogy miként legyenek a németországi munkahelyek és munkafolyamatok emberhez méltóan kialakítva.

A törvényben felsorolt, munkahelyi egészségügyi veszélyek minimálisra csökkentését célzó balesetmegelőzési előírások és intézkedések a következő személyekre vonatkoznak:

Kockázatfelmérés: Mi tartozik ide és hogyan történik?

A munkaadók kötelesek munkavállalóik munka- és egészségvédelmét biztosítani, azonosítani a lehetséges munkahelyi veszélyeket és azokat megfelelő intézkedésekkel minimalizálni. A munkavédelmi törvény előírja, hogy az aktuális helyzetet összevessék az elvárttal – mindezt annak megállapítása végett, hogy a foganatosított intézkedések elérték-e a kívánt célt.

A munkavédelmi törvény 3. paragrafusa a munkaadó legfontosabb kötelességei közé tartozik, hogy a szükséges intézkedéseket megfelelően szervezze. Ezen felül gondoskodnia kell arról, hogy azokat a mindennapi munkában ténylegesen alkalmazzák is. A balesetmegelőzés által okozott költségeket egyébként a cégeknek kell viselniük. A törvény erejénél fogja tilos ezeket a munkavállalókra áthárítaniuk.

Mindegy, hogy irodai munkabiztonságról vagy más jellegű üzemben végzett tevékenységről van szó. A munkavédelmi törvény előírja a munkaadók számára, hogy a veszélyeztetettséget felmérjék, hogy megállapíthassák a veszélyeztetés okát és mértékét, valamint azt, hogy a negatív egészségi kihatások elkerülésére milyen bevezetendő lépéseket kell tenniük. Ilyenkor kétség esetén nem külön kell minden egyes munkahelyet megvizsgálni, hanem épp ellenkezőleg tevékenységi csoportonként, hogy így az energiaráfordítást minimalizálni lehessen.

De mi fenyegeti konkrétan a munka- és egészség védelmét a vállalkozásoknál? Általában veszélyeztetésről van szó minden olyan energiánál, amely hátrányosan hat az alkalmazottakra és ezáltal esetleg egészségük károsodását okozhatja. A munkavédelmi törvény a veszélyeztetés felmérésével összefüggésben a következő lehetséges paraméterekről beszél, amelyek a testi épség veszélyeztetésének kockázatát hordozzák:

Vitás esetekre biztosítékként javasoljuk jogvédelmi biztosításunkat.

Tovabbi Információ

Kevin Ressler
biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Germany

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225

eMail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü