Felkészülés a felmondásra: 1. Gondolkodjon el az indokon

A felmondásnak és a munkahelyváltásnak különböző okai lehetnek. A leggyakoribbak a következők: rossz vezetési stílus (40%), alacsony fizetés (27%), hiányzó megbecsülés (24%) vagy karrierlehetőségek (20%) és unalmas munkatartalom (14%). Ezek mind teljesen jogos indokok. Az egyetlen fontos dolog, hogy soha ne cselekedjen meggondolatlanul.

A harag is egy ok, de rossz tanácsadó. Ezért szánjon elegendő időt arra, hogy alaposan kielemezze és átgondolja a helyzetet: Miért akar felmondani? Hová szeretne menni? Ebben az összefüggésben a szakemberek az új lehetőségek felé irányuló motivációról is beszélnek. Ahelyett, hogy az első impulzusra hallgatna, teremtsen időbeli távolságot – legalább egy éjszakát aludjon a döntésére. Élesítse a szakmai célkitűzéseire való összpontosítást. Ez segíteni fogja Önt a későbbi álláskeresésben és a karrierjében való újbóli eligazodásban. Az eredmény egy jól megtervezett, professzionális felmondás.

Jó okok a munkahelyváltásra

A munkaszerződés felmondása egyszerű. A felmondólevél gyorsan elkészül. A következmények azonban súlyosabbak lehetnek, mint egy kis rosszkedv. Ezért szerezzen áttekintést a munkahelyváltás jó és rossz motivációiról. Jó okok:

 • Egészség
  Vannak munkahelyek, amelyek megbetegítenek: állandó stressz, a főnök megmérgezi a légkört, a kollégák zsarnokoskodnak. Az ilyen dolgokat hosszú távon senki sem tűrheti, és senkinek sem szabad eltűrnie. A pénz fontos lehet – az egészség azonban fontosabb.
 • Unalom
  Nem az állítólagos boreout-jelenségről beszélünk. Az ellen lehet mit tenni. Ha azonban a munkahely nem kínál kihívásokat, és már nem tud ott új dolgokat tanulni vagy célokat elérni, itt az ideje új pozíciót keresni – akár cégen belül, akár azon kívül.
 • Igények
  Egyes munkáltatók olyan elvárásokat támasztanak a munkavállalókkal szemben, amelyeket az elkötelezettség, a túlórák és a motiváció ellenére sem lehet teljesíteni. Ha a főnököt soha nem lehet kielégíteni, mert irreális követelésekkel áll elő, akkor érdemes lehet felmondani.
 • Állóhelyzet
  Méghozzá minden tekintetben: a karrierlehetőségek és a pénzügyi kilátások egyaránt hiányoznak. Ha a cég nem fejlődik, a munka hosszú távon veszélyben van. Jobb, ha elmegyünk, mielőtt elsüllyed a hajó.
 • Bizonytalanság
  Ma már egyetlen munkahely sem biztonságos. A piacok és iparágak túl gyorsan változnak. De ha állandó félelemben él a szakmai léte miatt, az csak az energiáját szívja el – és végül megbetegít (lásd fentebb).

Rossz okok

 • Frusztráció
  Mindannyiunknak vannak rossz napjai. Néha az elégedetlenség sokáig tart. De ez nem ad okot arra, hogy azonnal bedobjuk a törölközőt. Máshol is vannak frusztráló napok. Az év folyamán az összkép meghatározó.
 • Kritika
  A főnök elégedetlen volt a teljesítményével és kritizálta Önt? Nem a legjobb érzés. Viszont lehetőséget ad arra, hogy önreflexiót folytassunk arról, hogy min tudunk javítani. A váltás csak akkor jöjjön szóba, ha a kritika megalapozatlanná és állandóvá válik.
 • Főnök
  Az alkalmazottak a munka miatt jönnek, és a főnök miatt távoznak. Ez részben igaz. Nagyon kevés főnök tökéletes, akárcsak mi. Jobban jár, ha inkább megtanulja menedzselni a menedzsereket.

Ezt a cikket a német biztosítási ügyvédek írták:

JOGVEDELMI BIZTOSITÁS KALKULÁTOR MAGYARUL

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Categories: Uncategorized