A cégnél eltöltött utolsó napokra a mottó: Mostantól kezdve már nem a munkaadója, hanem a saját hírneve érdekében dolgozik. A teljesítménye az utolsó napokban semmiképpen sem csökkenhet vagy hagyhat káoszt maga mögött. Ezzel csak saját magának árt. Az életben mindig kétszer találkoznak egymással az emberek! Amikor tehát a felmondását készíti elő, gondoljon a búcsú, az átadás és az esetleges távozás megtervezésére is.

A felkészülés megkönnyítése érdekében íme egy ellenőrző lista a munkahelyváltás legfontosabb kérdéseivel, hogy semmiről se feledkezzen meg:

Szervezeti kérdések

Személyes kérdések

A munkahelyváltás a szakmai élet része

Teljesen természetes, hogy szakmai életútja során legalább egyszer munkahelyet vált. Éppen ezért nem árt felkészülni a felmondásra. Ugyanakkor kérjük, tartsa be a következő alapszabályt:

Soha ne mondjon fel, mielőtt az új munkaadójánál a jelentkezési folyamat lezárult és mindkét fél aláírta az új munkaszerződést!

Az is előfordulhat, hogy a tárgyalások megszakadnak, mert az új munkáltató egy másik jelölt mellett dönt. Bár a szóbeli állásígéret elméletben kötelező érvényű, a bizonyítékot Önnek kell szolgáltatnia. Ha pedig Ön maga mond fel, akkor fennáll a veszélye annak, hogy akár 3 hónapig zárolják a munkanélküli-ellátását. Szóval hülyeség lenne, ha a jó felkészülés ellenére állás, fizetés és munkanélküli segély nélkül maradna, és ezt az állásinterjún még meg is kellene magyaráznia…

——

Piszkos munkáért járó pótlék Németországban: Több pénz a nehéz munkakörülményekért! Kötelezettség, összeg, iparágak és adók

A munkakörülmények munkakörönként rendkívül eltérőek lehetnek: míg egyes alkalmazottak kényelmesen ülnek az irodájukban, addig mások egész nap ki vannak téve a szennyeződésnek, pornak, hidegnek vagy nedvességnek. A piszkos munkáért járó pótléknak ezeket a különbségeket kiegészítő pénzügyi kompenzációval kell ellensúlyoznia. De vajon kötelező-e fizetni, és mennyi a pótlék összege? Elmagyarázzuk, hogy ki jogosult rá, és hogy mi mindent kell tudni a nehézségi pótlék e formájáról…

Mi az a piszkos munkáért járó pótlék?

A piszkos munkáért járó pótlék olyan nehézségi pótlék, amelyet a munkavállalók a különösen piszkos munkakörülmények miatt kaphatnak a munkáltatótól. Az ilyen juttatás a megállapított alapbéren felül kerül kifizetésre, és egyfajta pénzügyi kompenzáció a kedvezőtlen munkahelyi körülményekért. A pótlék a különösen higiéniátlan vagy egyszerűen piszkos munkahelyi körülményekért jár.

A pótlék számos olyan tényező esetén jár, amelyek a foglalkozástól függően a munkahelyen előfordulhatnak:

Indokok: Miért létezik a juttatás?

A piszkos munkáért járó pótlékot több okból is fizetik a különböző foglalkozásokban. Mindenekelőtt a kiegészítő juttatás célja, hogy kompenzálja a különösen kellemetlen munkakörülmények között végzett, nagy munkaterhelést. Végül is egészen más egy fűtött irodában napi nyolc órát ülni egy kényelmes székben, mint órákon át térdig állni a szennyvízben.

A munkáltatók számára ez a megbecsülés jele lehet. A juttatás egyértelművé teszi, hogy a vállalatok tisztában vannak a körülményekkel és a terhekkel – és értékelik, amit a munkavállalók nap mint nap tesznek. Végül, de nem utolsósorban, ez egy módja annak, hogy bizonyos foglalkozási csoportokat vonzóbbá tegyenek a jobb fizetés révén, és hogy vonzzák a fiatal tehetségeket.

Piszkos munkáért járó, kötelező pótlék: Kell-e fizetniük a munkáltatóknak?

Alapvetően nincs általános kötelezettség a piszkos munkáért járó pótlék kifizetésére. A munkavállalók számára a pótlék kifizetése mindazonáltal több módon is szabályozható:

Jogosultság: Kinek jár a piszkos munkáért járó pótlék?

A rendetlen kollégák esetében az íróasztal kapcsán felmerülhet a piszkos munkáért járó pótlék gondolata, azonban egy tipikus irodai munkakörben a pótlékra – a rendetlenségtől függetlenül – nincs lehetőség. Számos iparágban és munkakörben viszont a külső hatások miatt gyakori a piszkos munkáért járó pótlék, amelyre a fent említett szabályozások miatt szinte mindig jogosultak az alábbi munkavállalók:

Más típusú nehézségi pótlékot fizetnek például a rendőrség és a tűzoltóság (veszélyességi pótlék) vagy a fizikailag nagyon megterhelő munka (nehéz terhek emelése) esetén.

Mennyi a piszkos munkáért járó jutalék?

A piszkos munkáért járó jutalék összegét nem egységesen határozza meg a törvény, hanem az tárgyalások eredménye, tehát a munka- vagy kollektív szerződés, illetve a vállalati megállapodás tartalma. Az ilyen juttatást gyakran kedvezőtlen körülmények között ledolgozott óránként fizetik, de átalányösszegek is lehetségesek.

A piszkos munkáért járó jutalék összege a tényleges munkaterheléstől és a külső hatások mértékétől függ. Röviden tehát: minél piszkosabbak és higiéniátlanabbak a munkakörülmények, annál magasabb a munkavállalók juttatása. A következő példák azt mutatják, hogy a piszkos munkáért járó pótlék milyen magas lehet:

Piszkos munkáért járó jutalék kiszámítása: Így működik

A megállapított százalékos arányok alapján kiszámíthatja, hogy bizonyos tevékenységekért mennyi pluszpénzt kap a munkáltatójától. Az órabér kiszámításakor a szokásos órabér az alapbérből kerül meghatározásra. Ez képezi a kiegészítés alapját. Ezt megszorozva a pótlék százalékával megkapjuk az új, megnövelt órabért a szennyeződés vagy por hatása alatt végzett munkáért.

Példa: A szokásos órabér 15 euró 40 órás munkahétért. Bizonyos feladatokért 10 százalékos juttatásra jogosult – kedvezőtlen körülmények között ez 1,50 euró többletet jelent munkaóránként.  Ha havonta 50 órát tölt ezekkel a feladatokkal, akkor 750 euró (alapbér) helyett összesen 825 eurót (75 euró piszkos munkáért pótlék) kap erre az időre.

Ezen túlmenően a megállapodások gyakran úgy rendelkeznek, hogy nem csak a teljes munkaórák után jár a pótdíj, hanem már a fél munkaórák után is. Az órák számát ezután felfelé kerekítjük. Az is előfordulhat, hogy több súlyosbítás is átfedésben van, és együttesen fizethető ki. Az óránkénti maximális pótlékra vonatkozóan azonban felső határokat lehet meghatározni.

Piszkos munkáért járó pótlék: Katalógus a juttatásokhoz

A különböző tevékenységekre vonatkozó, piszkos munkáért járó juttatások összegének áttekintése egy katalógusban rögzíthető. Ez a kollektív szerződés vagy a vállalati megállapodás része. Ennek előnye az átlátható tájékoztatás és a kiigazítás lehetősége egy későbbi tárgyalási fordulóban.

Adómentes-e a piszkos munkáért járó pótlék?

A munkáltatói pótlólagos kifizetések esetében mindig felmerül a kérdés: munkavállalóként Önnek kell-e adót és társadalombiztosítási járulékot fizetnie, vagy a teljes összeg Önt illeti? A kijózanító válasz a piszkos munkáért járó pótlékra: A bónusz adó- és társadalombiztosítási járulékköteles. Adózási szempontból ez egy normál fizetést jelent, amely után teljes egészében adót kell fizetnie.

Sajnos így nettó értelemben sokkal kevesebb marad. Mindazonáltal a pótlék olyan kompenzációt jelent a nehéz munkakörülményekért, amely megérheti.

Ezt a cikket a német biztosítási ügyvédek írták:

JOGVEDELMI BIZTOSITÁS KALKULÁTOR MAGYARUL

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.huBild

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü