Sokan félnek egy jogi pert elkezdeni. Hiszen a bírósági jogvita jelentős költségekkel járhat.
A jogvédelmi biztosítás ilyen esetben fedezheti a szükséges pénzügyi biztosítékot, lehetővé téve jogainak érvényesítését a bíróságon. A biztosítási kötvény fedezi a jogi vitában felmerült költségek nagy részét.

Hogyan válassza a megfelelő jogvédelmi biztosítást

Megfelelő jogvédelmi biztosítás kötésekor érdemes nemcsak az árat, hanem mindenekelőtt az előnyöket is mérlegelni. Ez segít elkerülni a meglehetősen gyenge ellátásokkal járó díjakat. Mert ha ténylegesen a kárról van szó, fontos, hogy a biztosítás ténylegesen fedezze az ügyet, és anyagilag támogassa Önt jogai érvényesítésében.
A biztosítási kötelezettségvállalások hibáinak elkerülése érdekében alaposan át kell tanulmányoznia és össze kell hasonlítania a szerződés feltételeit, mielőtt elkötelezi magát egy szolgáltatóval. Ha nagyon figyelmesen olvassa el a kisbetűs nyomtatást, akkor nem fog meglepődni, hogy bizonyos biztosítások vészhelyzet esetén kizárnak adott szolgáltatásokat.
Figyelembe kell vennie ezeket a kikötéseket:

A fedezeti összegnek legalább 250 000 euró kell lennie (világszerte: legalább 25.000 eurónak).
Világszerte az óvadék összegének legalább 100 000 eurónak kell lennie.
A biztosítás fedezetnek Európán kívül is érvényes kell lennie.
Döntő tényező: A biztosítónak kell a független szakértő véleményezési költségeit fedeznie, ha lemond a jogi lépésekről.
A biztosításnak az eseményelmélettel kell kezdődnie, a káresemény ideje döntő.
A társaságnak a biztosítási ombudsman egyesület tagjának kell lennie.
A családi és az öröklési jogban a közvetítést biztosítania kell.
A befektetői pereket is biztosítania kell.

Megfelelő tarifa kiválasztása

A jogvédelmi biztosítás szolgáltatásai különböző életterületeket fednek le, de ugyanolyan fontos, hogy a biztosítási fedezetet a személyes élethelyzethez igazítsák. Függetlenül attól, hogy éppen megalapította a saját cégét, nemrég házasodott vagy egyetemen tanul tovább – minden új élethelyzet megváltoztatja a biztosítási igényét. Ezért a jogi költségek biztosítói általában eltérő tarifákat alkalmaznak.

Milyen tarifák léteznek?

A szolgáltatótól függően vannak különféle tarifacsomagok, amelyek különleges biztosítási díjakkal járhatnak a következő esetekben:

• Egyedülállók: Ha nem házas, nincs gyermeke és/ vagy az élettársa nem él Önnel egy háztartásban.
• A házasok vagy az élettársi kapcsolatban élő párok: Ha nincs gyermeke.
• Családok: Ha gyermekekkel vagy szülőkkel háztartási közösségben él; A 25 éves korig nem házas gyermekek bizonyos feltételek mellett részesülhetnek a családi jogvédelemben.
• Idősek: Ha elérte a biztosító által meghatározott bizonyos életkort, és már nem folytat szakmai tevékenységet.
• Szabadúszók: Ha egyedülálló vállalkozása van.
• Cégek: Ha vállalkozása van; A vállalati jogvédelem nemcsak magánszemélyek, hanem az egész vállalkozás részére is megköthető.

Mire kell a tarifa kiválasztásakor odafigyelni?

Vegye figyelembe a tarifaválasztást a biztosítás kezdetén. Általában a szerződés megkötését követő három hónapos várakozási idő után lép hatályba.
A jogvédelmi biztosítás várakozási idő nélküli megkötése csak kivételes esetekben lehetséges. Rendszerint a három hónapos határidőt úgy vezették be, hogy a biztosító akkor véglegesíti a kötvényt, ha nem merül fel jogvita. A jogvédelmi biztosítás várakozási idő nélkül a következő területeken létezik:
Kártérítési jogvédelem
Büntetőjogi jogvédelem
Közigazgatási bűncselekmények jogvédelme
Fegyelmi és státus jogvédelem
Ezen túlmenően általában várakozási idő nélküli jogvédelmi biztosítást köthet, ha a biztosítási esemény kiszámíthatatlanul következik be – például a közlekedési törvényben, ha az újonnan megvásárolt járműnek váratlan hibái vannak.

Megkerülendő csapdák

A fogyasztóvédelmi szakértők gyakran rámutatnak arra, hogy egyes jogvédelmi biztosítások fedezetét különféle kizárási okok akadályozhatják. Például néhány kötvényben vannak olyan kikötések, amelyek szerint a biztosítási fedezetet nem teljesítik, ha a biztosított szükségtelenül növeli a peres eljárás költségeit. A Hamburgi Fogyasztóvédelmi Központ (Verbraucherzentrale Hamburg) által szolgáltatott adatok szerint azonban a szerződések gyakran nem határozzák meg pontosan, mi a biztosított kötelességszegése.
Legyen óvatos, ha a biztosítási szerződésben vannak kikötések a fedezésre. Ilyen esetekben a biztosítási szerződés idő előtti felmondása nagy költségeket eredményezhet az Ön számára. Ezen kívül tisztában kell lennie azzal, hogy a jogvédelmi biztosítás általában csak a törvényben meghatározott javadalmazás összegében fedezi a jogi díjakat. Bonyolult esetekben azonban az ügyvédek magasabb kártalanítási megállapodásokat kötnek ügyfeleikkel.

Az Önnek megfelelő jogvédelmi biztosítást itt kiszámíthatja magyarul:
https://nemetorszagibiztositas.hu/jogvedelem-biztositas-kalkulator/

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü