Aligha lehet elkerülni a rádióés a TV-adót

A legfontosabb tudnivalók röviden

• 17,50 euró a közszolgálati műsorszolgáltatás havi díja. Időközben a műsorszórási díjat – korábban a GEZ-díjat – háztartásonként kell fizetni. Nem számít, hány személy él a lakásban.

• Megengedett, hogy a műsorszórási díjat felszámítsák. A Szövetségi Alkotmánybíróság felülvizsgálta és lényegében 2018. júliusában alkotmányossá nyilvánította ezt (Az. 1 BvR 1675/16 és mások).

nemet tv radio ado

• Különleges okokból azonban a polgárok mentesülhetnek a járulékfizetési kötelezettség alól. A második vagy másodlagos lakásért nem kell külön fizetnie.

Mi számít lakásnak a rádió-tévé-adó esetén?

A díjat ugyanaz a hatóság kapja, mint 2013 előtt, csak most új névvel rendelkezik. A díjbeszedési központot (GEZ) jelenleg ARD ZDF Deutschlandradio hozzájárulási szolgáltatásnak hívják. A GEZ alkalmazottak, akik minden lakásba becsengettek, és kiderítették, hogy van-e rádió a háztartásban, már nem léteznek.

A hozzájárulási szolgálat adatai szerint a lakást a sugárzási díj kiindulópontjaként a következőképpen határozzák meg: A lakás egy rögzített, szerkezetileg különálló egység,

• alkalmas vagy használható élőhelyként vagy alváshoz,

• saját bejárattal rendelkezik

• nem érhető el kizárólag egy másik lakásból.

Adómentesek a szobák vagy az apartmanok a közös szállásokban, például bentlakásos iskolákban vagy laktanyákon. Ezenkívül nem kell díjat fizetni az olyan helyiségek esetében sem, ahol nem lehet aludni.

Tippünk: Mindig legyen naprakész a törvény és az adók témájában – ingyenes hírlevelünkkel!

Mennyibe kerül a műsorszósi díj?

Háztartásonként csak egy járulékot kell fizetni. A családok és a közös apartmanok szintén havonta 17,50 eurót fizetnek, függetlenül attól, hogy hány tévéjük, rádiójuk vagy számítógépük vannak a lakásban. Ez évi 210 euró.

Mindig három hónap közepén fizet 52,50 eurót. Ugyanakkor fizethet előre egy negyedévre, félévre vagy egész évre is. A fizetés legegyszerűbb módja a közvetlen SEPA-beszedés. Így mindig időben fizet. A díjat azonban átutalhatja bankon is.

Tipp: Győződjön meg arról, hogy a lakás műsorszórási díját nem kétszer fizetik meg. A háztartásban jövedelmet kereső gyermekek, nagyszülők és lakótársak szükség esetén kijelentkezhetnek. A megfelelő “Kijelentkezés” formanyomtatvány megtalálható a szolgáltatás honlapján.

Ne felejtsen el regisztrálni

A szülei lakásából való elköltözés, illetve az új lakóhelyre történő érkezés után ne felejtse el egy hónapon belül regisztrálni új lakását. Letöltheti a “Lakásregisztráció” űrlapot. Ellenkező esetben bírságot kaphat.

A személygépkocsi rádiójának nincs pótdíja

Az autódban lévő rádiót tartalmazza a műsorszórási díj. Ezért nem kell külön fizetnie.

Más a helyzet a kereskedelmi szektorban. Az autókölcsönző társaságoknak járulékokat kell fizetniük a bérautókban található rádiókért. Ez a kötelezettség alkotmányos, ítélte meg a Szövetségi Alkotmánybíróság (Az. 1 BvR 1675/16 és mások).

Növekedés 2021-től

A műsorszórási díj 2021. január 1-jétől várhatóan havi 18,36 euróra nő. Ezt a miniszterelnökök 2020. március 12-én tartott konferenciája határozta meg.

Mi történik, ha nem fizetem ki a műsorszósi díjat?

Ha megtagadja a fizetést, akkor egy értesítést kap a késedelmes fizetésről felárral. Az alapértelmezett pótdíj a járulék adósságának 1 százaléka, de legalább 8 euró (az állami műsorszolgáltatási szerződés 9. § (2) bekezdésének 1. mondatának 5. pontja, összefüggésben az állami műsorszolgáltató társaságok alapszabályának 11. szakaszával, a rádiós hozzájárulások teljesítésének eljárásáról). Nem kap ezután külön felszólítást.

Vigyázzon a helytelen hozzájárulási értesítésekre

Újra és újra megtörténik, hogy a csalók hamis fizetési kérelmeket küldenek közvetlenül levélben. A levelek többnyire megtévesztő módon vannak megfogalmazva, a tényleges levelek alapján. A hamisításokat az alábbi jellemzőkkel lehet azonosítani:

• Hiányzik a pontos cím. Az egyik hamisítás címmezőjében csak a következő áll: Minden németországi háztartás.

• Minden levélben ugyanazt a bejegyzési számot használták.

• A bűnözők eltérő bankszámlát adtak meg a járulékfizetési szolgáltatásra.

Ha fizetési kérelmet kap az ARD ZDF Deutschlandradio hozzájárulási szolgáltatástól, ellenőrizze, hogy helyesen írták a címét és a hozzájárulási számát. Ha kétségei vannak a valódisággal kapcsolatban, hívja fel az ügyfélszolgálatot és tisztázza, hogy a levél valóban tőlük származik. A műsorsugárzási adószolgáltatás telefonszáma: 01806 999 555 10. A hívás a német vezetékes telefonhálózatban 20 cent, a német mobilhálózatban 60 cent.

Elérhetőségek

Kevin Ressler

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding

Telefon: 08122/2285225
Fax: 08122/2285233

Mobil: 00 49 151 22656507
eMail: kevin.ressler@ergo.de

web: www.nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü