A csalások pénzbe kerülnek……

Mi történik hibás adatok esetén?

Alapvetően minden biztosításra a következő érvényes: jelentse amilyen gyorsan csak tudja, ha a biztosítási kérelem vagy szerződéshez szükséges adatokban változás történt. A hibás adatok következményei biztosítónként változnak. Egyes biztosítók egy megfelelő összegű járulékot számolnak fel attól az időponttól kezdve, amikortól egy az Ön által a biztosítási kérelemben megadott személyes adat megváltozott. Más biztosítók az új járulék kifizetését kérik a biztosítási év kezdetéig visszamenőleg. Amennyiben szándékosan hamis adatokat ad meg a biztosítójának, szerződésben foglalt büntetéssel számolhat. Az, hogy ez Önt valóban veszélyezteti-e, benne van a szerződési feltételekben. A gyakorlatban nem olyan egyszerű a biztosítók számára, hogy ügyfeleikre szándékos adathamisítást bizonyítsanak rá.

Ennek ellenére azt tanácsoljuk, hogy legyen becsületes. Akkor is, ha a biztosító nem mér könyörtelen büntetést Önre a hamis adatokért, fölösleges idegeskedéseket spórol meg magának a helyzet miatt. A menetteljesítményben történt kisebb változások nem hatnak ki az évi járulékok összegének alakulására, és ez így van káreset esetén is. Azonban problémákba ütközhet, ha a szerződésben nem a 18 éves fiát jelölte meg sofőrként, és mégis a volánhoz engedi. Kár esetén ez a turpisság hamar napfényre kerül. És annak függvényében, hogy ki volt a kár okozója, utólagos járulékot kell még fizetnie, vagy büntetés fenyegeti.

Milyen hatással vannak a hamis adatok a biztosításra?

Ha elnézte az adatokat, és véletlenül hamis információt adott meg, a biztosítása nincs veszélyben. Nem kell attól tartania tehát, hogy kár esetén magára marad. Viszont fennáll annak a kockázata, hogy a biztosítója felmond Önnek. Ennek pedig az a hátránya, hogy viszonylag nehéz lesz új olcsó biztosítót találnia.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü