Szeptembertől: járműnyilvántartás lehetséges biztosítókon keresztül!

Az államtanács zöld utat adott az internetes alapú járműnyilvántartás kiterjesztésének. Ez azt jelenti, hogy szeptembertől a biztosítók autókat tudnak regisztrálni vagy átíratni ügyfeleik nevére.

Az személygépkocsik digitális regisztrációs lehetőségeit jelentősen kiterjesztik. Az államtanács egy megfelelő kezdeményezést támogatott, ezzel lehetővé téve a biztosítóknak és más szolgáltatóknak, hogy megbízás alapján regisztráljanak és átírassanak személygépkocsikat az ügyfeleik nevére.

A Német Biztosítói Szövetség (GDV) üdvözölte a fejleményt. “A közigazgatás digitalizálása így egy igazi előrelépést tesz – és a biztosítók szívesen lépnek ezen az úton” – mondja Jörg Asmussen, a GDV főtitkára. “A járműnyilvántartás a gépjármű-biztosítókon keresztül sok ember számára sokkal gyorsabbá, egyszerűbbé és bürokratikusabbá válik az autóvásárlás vagy az átköltözés után.”

Digitális regisztráció videó-azonosítási eljárással

Mivel az autók csak érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezők lehetnek regisztrálva, a GDV szerint a tulajdonosok egy autóvásárlás vagy költözés után amúgy is kapcsolatba kerülnének a biztosítójukkal. Ezentúl őket is fel lehet kérni a regisztrációra. A gépjármű-biztosítók vagy más szolgáltatók az interneten keresztül videó-azonosítási eljárással igényelhetik a regisztrációt. Eddig csak magánszemélyek kérhették az online regisztrációt elektronikus személyazonosító igazolvánnyal.

A regisztráció után a megfelelő bélyegzőket postai úton szállítják. Közben a digitális értesítést legfeljebb tíz napig elfogadják bizonylatként.

Az ügyfelek megbízásából a biztosítási brókerek alapvetően elvégezhetik a járműbejelentést – mondta a GDV egy megkeresésre. Ha a brókerek a biztosító szoftverét használják, akkor általuk is használható a folyamat. Ezen felül meg kell várni, hogy a szoftverházak, a medencék és más szolgáltatók beépítsék-e a folyamatot az adott bróker-szoftverbe.

A kormány jó használatot vár a szolgáltatástól

A német közlekedési minisztérium úgy véli, hogy a változások következtében a járművek felét a Kfz-biztosítók vagy más szolgáltatók digitálisan fogják bejelenteni. Ezek a szolgáltatók szeptemberig kapnak lehetőséget arra, hogy saját felületen keresztül adatokat cseréljenek a KBA-val. (js)

Az autóbiztosításban legjobb partnerük Németországban, Kevin Ressler, biztosítási szakértő az ERGO Biztosítóknál, szívesen elintézi ezt Önöknek. Egyszerűen lépjen velünk kapcsolatba több információért.

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü