A munkaadója munkavállalói megtakarítási alappal támogathatja Önt. A munkavállalói megtakarítási támogatásnak köszönhetően létezik ehhez egy állami támogatás is.

  1. Viktor néhány napja dolgozik új munkahelyén, és meg van elégedve: munkaadója munkavállalói megtakarítási alappal támogatja őt, hogy pénzt tudjon gyűjteni magának. Ezért Viktor a fizetése mellett plusz 40 eurót kap havonta. Azonban a munkaadó a pénzt nem Viktornak utalja, hanem egy általa kiválasztott befektetési alapnak (pl. részvényalap). Mivel a munkavállalói megtakarítási alap adó- és társadalombiztosítás köteles, vonatkozik rá a munkabéradó. A munkaadó külön kimutatást készít a munkavállalói megtakarítási alapról a bérszámfejtésben.

Különböző lehetséges befektetési alapok

Minden munkavállaló maga dönti el, hogy mely befektetési alapot választja a munkavállalói megtakarítási alapja számára. A választási lehetőségek a következők:

  1. Lakásmegtakarítás (Bausparen)- például a klasszikus lakásmegtakarítási szerződés
  2. Részesedési megtakarítás (Beteiligungssparen)- ide tartoznak többek között a befektetési részvénycsoportok
  3. Számla megtakarítás (Kontensparen)- egy életbiztosítás járulékai

A munkavállalói megtakarítási alap növelése a fizetés egy részével

Némely megtakarítási terv esetében léteznek minimális befektetési összegek, amelyek 14 és 40 euró között lehetnek. Ha munkaadójától kevesebbet kap, mint amennyit havonta be kell fektetnie, növelheti munkavállalói megtakarítási alapját fizetésének egy részével. Ezt a részt munkaadója a megtakarítási alappal együtt a befektetési alapjába utalja.

Spórolás állami segítséggel: munkavállalói megtakarítási támogatás

Abban az esetben, ha pénzét részvényalapba vagy lakásmegtakarításba fektette be, plusz állami támogatásban részesülhet a munkaadójától. Az ún. munkavállalói megtakarítási támogatást két feltétel mellett kaphatja meg:

  1. A zárási határidő betartása

Egyik fontos feltétele a munkavállalói megtakarítási támogatás megszerzésének az, hogy a munkavállalói megtakarítási alapot hosszabb időre köti (hat vagy hét év), és betartja a zárási határidőt. Ezen kívül ebben az időszakban csak spórol, nem költi el pénzét.

  1. Nem haladhatja meg a jövedelemküszöböt

Másrészt, jövedelme nem haladhat meg egy bizonyos küszöböt. Ez az összeg azon egyedülállók számára, akik részesedési megtakarításba fektettek be 20.000 euró (házaspároknak 40.000 euró), azon egyedülállók számára pedig akik lakásmegtakarítást kötöttek 17.900 euró (házaspároknak 35.800 euró). Ez kevésnek tűnik, de itt az évi jövedelemről van szó, miután levonták belőle a reklámköltségeket, különleges kiadásokat, rendkívüli költségeket és a gyerek miatti adókedvezményt. Ezzel az adófizetők a jövedelemküszöbön alul maradhatnak és részesülhetnek a munkavállalói megtakarítási támogatásból.

Amennyiben nem tartja be a feltételeket, visszamenőleg eleshet a munkavállalói megtakarítási támogatástól.

A munkavállalói megtakarítási támogatás összege a jogszabályban

Ha a munkavállalói megtakarítási alapját részesedési alapba fekteti be, az állam évi 400 euró befizetett összegig 20 százalékot fizet vissza Önnek. Tehát, évente maximum 80 eurót kap az államtól. A lakásmegtakarítás esetében kevesebb pénz folyik be az államtól: évi 470 euró befizetett összeg esetén az állami támogatás 9 százalék. Ezzel évente maximum plusz 43 eurót kaphat az államtól.

t lépésben az állami támogatásért

A munkavállalói megtakarítási támogatást évente kérelmeznie kell, mégpedig az adóbevallása során. Ez a követkőképpen történik:

Egyszerűsített eljárás, amelyben nem kell adóbevallást benyújtania

Akkor is megpályázhatja a munkavállalói megtakarítási támogatást, ha nem szükséges adóbevallást benyújtania. A takarékpénztára ehhez küld Önnek egy formanyomtatványt. Némely takarékpénztár már kitöltött formanyomtatványt bocsájt a rendelkezésére, amelyben szerepel a neve, adószáma és bankjának adatai. Ekkor már csak alá kell írnia a nyomtatványt, és be kell küldenie az adóhivatalnak.

Ez történik a munkavállalói megtakarítási támogatással munkahelyváltás esetén

Munkahelyet változtat, és tanácstalan, hogy mi történik a munkavállalói megtakarítási támogatásával. Két lehetőség van:

  1. Új munkaadója munkavállalói megtakarítási alapot fizet Ö Ebben az esetben a munkavállalói megtakarítási alapjának fizetését problémamentesen átveheti.

Új munkaadója nem fizeti az Ön számára a munkavállalói megtakarítási alapot. Ez esetben vagy folytatja a megtakarítási alap fizetését a saját jövedelméből, vagy a már érvényben lévő szerződést „járulékmentesnek” („beitragsfrei”) nyilváníttatja.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü