Kapok-e fizetést, ha karanténban vagyok?

A karanténban lévő munkavállalóknak nem kell félniük a jelentős pénzügyi veszteségektől. Cégének először továbbra is fizetnie kell a fizetést, mert Önre a foglalkoztatási tilalom vonatkozik. A menedzser kérheti, hogy otthon dolgozzon, ha tud. Ha ez nem működik, akkor alkalmazottként jogilag úgy kezelik, mintha beteg lenne. Tehát folytatódik a bér kifizetése. Az első hat hétben ez megközelítőleg a nettó bérnek felel meg (IfSG 56. § (2) bekezdés), azaz a betegségi ellátás összegének.

A munkaadók visszatéríthetik ezeket a kifizetéseket (IfSG 56. § (5) bekezdés). Ha a főnöke a karantén ellenére nem fizet, akkor maga a hatóság is igényelheti kompenzációját.

A felelős hatóság a szövetségi államtól függ: Hessenben az egészségi hatóságok felelősek, Észak-Rajna – Vesztfáliában a regionális szövetségek, Bajorországban a kerületi kormányok, valamint Mecklenburg-Pomerániában az egészségügyi és szociális hivatal. A legjobb az, ha megkérdezi a helyi polgárok hivatalát vagy az egészségügyi osztályt.

Előírhat a munkaadó rövidebb munkaidőt vagy szabadságot?

A főnöke nem kérheti meg egyszerűen, hogy jöjjön munkába minden más nap, vagy csak napi négy órát dolgozzon – még a koronavírus-válságban sem.

De: A válság alatt megállapodhat vele bizonyos intézkedésekről, például a túlórákról. Fontos, hogy együtt találjanak jó megoldásokat, és ezzel elkerülje az elbocsátást. Lehet, hogy csökkentett munkaidőre fizetést (Kurzarbeitgeld) kaphat. 

A munkáltatója nem küldheti el egyszerűen szabadságra. De elrendelheti vállalati ünnepeket vagy vállalati szabadságot – ha van üzemi tanács, és ezt jóváhagyták. A vállalati ünnepek elrendelésével a munkáltató egységes időtartam alatt rendezi a szabadságot a vállalkozás összes munkavállalója számára. Ezt el kell fogadni. Nem kell ekkor dolgoznia, de a fizetését megkapja.

Ez vonatkozik az elrendelt szabadságra is

Nem fordulhat elő, hogy a főnöke egyes alkalmazottakat szabadságra küld az alkalmazottak beleegyezése nélkül- még akkor sem, ha jelenleg nincs elegendő munka. Természetesen egyetérthet vele abban, hogy kiveszi a szabadságot. Ez talán még akkor segít, ha gyermekeire kell vigyáznia.

Ez vonatkozik az Ön szabadságának megtervezésére

Sok nyaralási terv elúszott. Ki hiszi még, hogy valóban három hétig lehet nyaralni külföldön? Ha már igényelt szabadságot, és már jóváhagyták, lehet, hogy módosítani szeretné.

Érthető, hogy meg akarjuk menteni a szabadságnapokat a koronavírus utáni időszakra, amikor újra utazhatunk. Azonban nem törölheti egyszerűen a jóváhagyott nyaralását. Egyeztetnie kell a munkáltatóval. Tehát beszéljen korán a menedzserrel, ha el akarja halasztani a szabadságát.

Hogyan működik a rövidített munkaidő (Kurzarbeit)?

A munkáltató egyszerűen nem rendelhet rövidített munkaidőt az Ön hozzájárulása nélkül. Számos munkaszerződésben vannak speciális záradékok. A munkaszerződés aláírásával az alkalmazottak válság esetén előzetesen megállapodnak a rövidített munkaidőben történő munkáról. Lehet, hogy vállalati megállapodás is létezik, vagy a főnöke tájékoztatja Önt a munkaidő csökkentéséről a koronavírus idején. Gyakran nincs más választása, mint elfogadni.

Általában pénzügyi biztonságban van. Kevesebbet kell dolgoznia, és ezért nem kapja meg a teljes fizetését – de határozottan lényegesen többet kap, mint amit ténylegesen megkapna a munkájáért. Ha a munkaidőt felére kell csökkentenie, fizetésének felén túl rövid időre jár támogatás is. Ez a gyermekes alkalmazottak esetében a rendes fizetéshez viszonyított nettó különbség 67% -a, és az összes többi alkalmazott esetén a nettó különbség 60% -a.

A Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség táblázatában látható, hogy mekkora a rövidített munkaidőre adott támogatás. A munkavállalóknak általában nem kell aggódniuk, a munkáltató igényli az ellátást, majd azt kifizeti.

Figyelem: Ha az V. adózási osztályba tartozik és gyermekei vannak, akkor Önnek kell aktívan cselekednie, hogy megkapja a nagyobb rövidített munkaidőre adott támogatást. A gyermekadó-kedvezmény hiányzik a jövedelemadó-kártyaből, amelyet a III. jövedelemadó-osztályú házastársa mutat be. Ezért Önnek kell értesítenie a munkáltatót, hogy jogosult a nagyobb rövidített munkaidőre adott támogatásra. Ehhez nyújtsa be házastársa jövedelemadó-kártya másolatát, amelyen szerepel a gyermek után járó támogatás. A Szövetségi Foglalkoztatási Ügynökség szerint sem Önnek, sem főnökének nem kell jelenleg igazolást kérnie a Foglalkoztatási Ügynökségtől – ellentétben az SGB III. Szakasz 320. §-ának (1) bekezdésével. A főnökének csak meg kell őriznie a bizonyítékokat egy későbbi ellenőrzéshez, hogy igazolja, jogosan kapta a nagyobb rövidített munkaidőre adott támogatást.

Az elektronikus béradó-kártya bejegyzésétől függ, hogy melyik adóosztályt veszik figyelembe a rövid munkaidős juttatások kiszámításakor. Ha egy bejegyzés megváltozik, akkor nincs jelentősége abban a naptári hónapban, amelyre már kiszámlázásra került. Egyébként a változást a következő hónap számlázásakor figyelembe kell venni.

Új: A II. szociális védelmi csomag több pénzt nyújt az alkalmazottaknak rövidített munkaidő esetén (SGB III. Cikk 421c. § (2) bekezdés). A negyedik hónaptól az elveszített bérek 70% -át kapják (a szülők esetében 77%), a hetedik hónapotól pedig a 80%-ot (a szülők 87% -át). Több pénzt csak azok kaphatnak, akik a rövidített munkaidőben legalább 50 százalékot dolgoztak.

Azok, akik rövidített munkaidőben dolgoznak, május 1-je óta minden foglalkozásban kiegészítő havi jövedelmet kaphatnak – a havi fizetés teljes értékének összegéig. Ezek a rendeletek az év végéig érvényesek.

Mi van, ha a vállalkozásom ideiglenesen bezár?

Ebben az esetben rövidített munkaidős juttatást is kaphat. A munkanélküli-biztosítás ezután a jövedelemkiesés kétharmadát fizeti. A szövetségi kormány úgy határozott, hogy megkönnyíti ennek elérhetőségét az elbocsátások elkerülése érdekében: egy társaság kérelmezheti a Foglalkoztatási Ügynökségen a rövidített munkaidőre nyújtott ellátásokat, ha az alkalmazottak legalább 10% -a nem tud munkába járni. Ez a küszöb korábban a munkaerő 30% -a volt. Újdonság az is, hogy az ügynökség társadalombiztosítási járulékokat fizet. A rövidített munkaidőre vonatkozó új rendeletek visszamenőleges hatállyal, 2020. március 1-jétől alkalmazandók

Tovabbi információ

Elérhetőségek

Kevin Ressler

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding

Telefon: 08122/2285225
Fax: 08122/2285233

Mobil: 00 49 151 22656507
eMail: kevin.ressler@ergo.de

web: www.nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü