El a kezekkel a tolltól!

Ha azt hiszi, hogy a céges logóval ellátott jegyzettömböt csak úgy hazaviheti magával, akkor jobb, ha tovább olvas.

A nap jogi kérdése:

A munkahelyi lopás helytelen dolog, és messzemenő következményekkel jár. De mi a helyzet az olyan promóciós cikkekkel, mint a tollak és jegyzettömbök? Hazavihetik őket az alkalmazottak?

Válasz:

Ha egy munkavállaló valamit elcsen az irodából vagy a műhelyből, az súlyos bizalomszegésnek minősül. Az ilyen lopás következményei ennek megfelelően súlyosak lehetnek. Egyesek azonban talán nem is tudják, hogy ellopnak valamit a cégüktől. Hiszen még az olyan apróságokat, mint a céges logóval ellátott golyóstoll vagy bélyegző, sem lehet csak úgy, megállapodás nélkül zsebre tenni.

Felmondás nélküli elbocsátás

Ha egy alkalmazottat lopáson kapnak, a legtöbb esetben számítania kell arra, hogy felmondás nélkül elbocsátják. Nem számít, hogy mit lopott, vagy mekkora volt a tárgy értéke. Miután a munkáltató tudomást szerzett a bűncselekményről, a munkavállalónak két héten belül meg kell kapnia az elbocsátási értesítést. A munkáltató azonban előbb is tisztázhatja az ügyet, például a munkavállaló kihallgatásával. A lopás és a munkaviszony között pedig szoros kapcsolatnak kell fennállnia. A munkaviszonnyal semmilyen kapcsolatban nem álló bűncselekmény általában nem indokolja az azonnali hatályú elbocsátást. Ha azonban a munkavállaló a cégtől, egy ügyféltől vagy egy üzleti partnertől lop, az általában a munkaviszony végét jelenti. Bizonyos körülmények között a munkáltató már megalapozott gyanú esetén is felmondhatja a munkaszerződést. Az ilyen gyanú alapján történő elbocsátásra azonban szigorú előírások vonatkoznak.

Bűnügyi nyomozás

A munkajogi szankciók mellett természetesen büntetőeljárásra is számítania kell a tolvajnak. Az ilyen eljárás azonban nem előfeltétele az azonnali hatályú elbocsátásnak. Másfelől a büntetőjogi elítélés nem feltétlenül vezet minden esetben a munkaviszony megszüntetéséhez. A büntetőbíróság és a munkáltató ugyanis eltérő következtetésekre juthat.

Az apróságok is bajt csinálnak

Amikor munkahelyi lopásról van szó, sokan úgy képzelik el a helyzetet, hogy a tolvaj belenyúl a kasszába vagy ellopja a drága munkaeszközöket. Amit sokan nem tudnak: Még az olyan apróságok eltulajdonítása is lopásnak minősül, amelyek esetleg csak néhány centbe kerülnek. Az ellopott tárgy értéke lényegtelen.

Megengedett hazavitel

Előfordul azonban, hogy a munkáltatók megengedik a dolgozóiknak, hogy bizonyos eszközöket magukkal vigyenek. A reklámfelirattal ellátott tollak, gyufásdobozok vagy a cég logójával ellátott jegyzettömbök a vállalat reklámozását szolgálják. Ezért akár még kívánatos is lehet, hogy ezek a tárgyak a munkahelyen kívül is keringenek. A munkavállalók számára azonban fontos, hogy erről megállapodás szülessen. Ha egyszerűen csak feltételezzük ezt a célt, az nem nyújt védelmet a lopás következményei ellen. Egyébként: Még az is lopásnak minősülhet, ha az irodai konnektorban töltjük a mobiltelefonunkat. Ezért győződjön meg arról, hogy az akkumulátort már otthon feltöltötte, vagy próbáljon meg egyértelmű megállapodást kötni a munkáltatójával.

Kisebb értékű tárgyak lopása

A büntetőjog területén az ellopott tárgy értéke kiemelt szerepet játszik. Hatással lehet például a büntetés kiszabására, vagy akár a feltételes eljárás megszüntetését is indokolhatja. Továbbá a kis értékű tárgyak lopása csak a sértett fél kérésére kerül büntetőeljárás alá. Kivétel: Az ügyész különleges közérdeket lát a vádemelésben.

A helyzet megúszása

Aki zsebre tesz egy ceruzát vagy öt papírlapot, az lopást követ el, akárcsak azok az alkalmazottak, akik hagyják, hogy a visszajáró eltűnjön a saját zsebükben, vagy drága számológépet vesznek magukhoz. Emellett szerződéses kötelezettségeiket is megszegik. A gyakorlatban a főnök általában mérlegeli, hogy milyen dolgok tűnnek el az irodából vagy a műhelyből. Sok munkáltató megelégszik a figyelmeztető szavakkal, ha egy munkavállaló a cég fénymásolópapírját használja fel személyes bevásárlólistájához, vagy az ügyfélbüféből származó kekszet majszolja. Az, hogy a munkáltató milyen eszközökkel reagálhat egy konkrét lopásra, az adott esettől függ. Alapvetően azonban a felmondás nélküli elbocsátás bizonyos körülmények között még pitiáner lopás esetén is megengedett.

Hogy megkapja, amire jogosult: Jogvédelmi biztosításunk Németországban élő magyarok részére, magyarul beszélő ügyvédekkel:

https://nemetorszagibiztositas.hu/jogvedelem-biztositas/

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü