Jogosult-e munkáltatója Önt egy másik németországi munkáltatónak pénzért kölcsönadni, még akkor is, ha Ön nem munkaerőkölcsönzési szerződéssel van alkalmazva?

Nem, ezt nem teheti meg, illetve csak az Ön beleegyezésével.

Ha Ön rendes munkaszerződéssel rendelkezik, akkor Önre a német Polgári Törvénykönyv (Bürgerliches Gesetzbuch – BGB) 613. paragrafusa vonatkozik. Ez a rendelkezés kimondja, hogy a munkáltatónak a munka elvégeztetéséhez való joga “kétség esetén nem ruházható át”. Az ilyen átruházáshoz a munkáltatónak erre vonatkozó jogalapra van szüksége. Ez a jogalap általában a munkaerő-kölcsönzési szerződés (Leiharbeitsvertrag).

PÉLDA: Normál munkavállalóként amennyiben érinti Önt a munkahelyének vagy annak egy részének másik fél részére történő eladása, és a BGB 613a. paragrafus (6) bekezdése alapján Ön elutasítja a munkaviszony új munkaadóhoz való áthelyezését, akkor az Ön munkaviszonya továbbra is a régi munkaadójánál marad, aki eladta a munkahelyét vagy annak egy részét. A korábbi munkaadó a munkahely eladása miatt nem fogja tudni Önt továbbra is alkalmazni és azt javasolja Önnek, hogy Ön további intézkedésig a munkahely megvásárlójánál dolgozzon (bár az Ön munkaviszonya a régi munkaadónál maradt). Az Ön munkaerejének ilyen rendelkezésre bocsátása csak az Ön beleegyezésével megengedhető.

Más a helyzet, ha az Ön munkaszerződését már eleve munkaerő-kölcsönzés (Leiharbeit) céljából kötötték. Ilyenkor Ön a munkaszerződésből fakadóan köteles megengedni, hogy más munkaadóknak kikölcsönözzék, vagyis változni fog, mikor melyik vállalatnál dolgozik.

Jogvédelmi biztosításunk további segítséget nyújt, ha kérdése van:

Kevin Ressler

biztosítási szakértő

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü