Túl későn van befizetve

Ha elfelejt kifizetni egy számlát, akkor számolnia kell a felszólító levéllel. De vajon felszólítási díjakkal is számolnia kell?

A nap jogi kérdése:

Bizonyára Ön is rendelt mostanában valamit az interneten. Ha nem fizet előre, akkor nem szabad megfeledkeznie a számla későbbi kiegyenlítéséről. Ha erről megfeledkezik, hamarosan emlékeztető levelet fog kapni. Milyen magasak lehetnek a felszólítási díjak?

Válasz:

Az interneten sok szolgáltató biztosítja ügyfelei számára a számlás áruvásárlás lehetőségét. Ez nemcsak kényelmes, de megkönnyíti a szerződés felmondását is, ha nem szeretné teljesíteni a megrendelést. Nem szabad azonban megfeledkeznie arról, hogy a számlát időben kifizesse. Ha elmaradása van, az eladó emlékeztető díjat számíthat fel. Nem szabad azonban túlzásokba esnie.

Tényleg megkapta az árut?

Ez bárkivel megtörténhet. A számlát tévedésből elfelejtjük, vagy rossz helyre kerül, és nem fizetjük be. Csak az emlékeztető levél hívja fel újra a figyelmet a kintlévőségre. Ha ilyen emlékeztetőt kapott, először mindig ellenőrizze, hogy valójában mit követelnek. Sajnos sok fekete bárány van, aki olyan dolgok kifizetésére próbálja rávenni az embereket, amelyeket nem rendeltek meg és nem is kaptak meg. Ha azonban biztos benne, hogy a számla összege helyes, és csak elfelejtette kifizetni, akkor a felszólítás is indokolt.

Előfeltétel a késedelem

A követelt emlékeztető díjak azonban nem mindig szabályosak. Először is ellenőriznie kell, hogy valóban késedelembe esett-e a fizetéssel. A felszólítási díj vagy kamat követelésének előfeltétele, hogy Ön fizetési késedelembe esett. A késedelmet például az válthatja ki, hogy a számlában konkrét fizetési határidőt adtak meg. Ha például az áll benne, hogy „fizetés 2021. 02. 15-ig”, és Ön ezt a határidőt elmulasztotta, akkor Ön késedelembe esett. Akkor is késedelembe eshet, ha az esedékességtől és a számla kézhezvételétől számított 30 napon belül nem fizeti ki az összeget. Erre azonban a számlán kifejezetten fel kell hívni a figyelmét.

Törvényes késedelmi kamat

A törvény előírja, hogy a késedelembe eséstől kezdve kamatot lehet felszámítani. Ez öt százalékponttal haladja meg a mindenkori fogyasztói alapkamatlábat, és az átalányösszegű emlékeztető díjon felül számítható fel. Ha Ön az első fizetési felszólítással kerül először késedelembe, akkor ezért a felszólításért nem számítható fel semmi.

További emlékeztető díjak

A további emlékeztető díjakra vonatkozóan azonban nincs jogi szabályozás. Természetesen több bíróság is foglalkozott már ezzel a kérdéssel. Kimutatták, hogy a felszólításonként két-három eurós emlékeztető díjak általában észszerűek. Ez különösen akkor érvényes, ha a hitelező maga dolgozta fel és küldte el a felszólítást. Egyes bíróságok azonban öt euróig terjedő díjakat is elfogadnak. A legtöbb esetben az emlékeztető díjak minden további emlékeztetővel fokozatosan emelkednek. A magasabb díjakat viszont észszerűtlennek tekintik.

A túlzott követelések elhárítása

Ha túl magasnak tartja az emlékeztető díjakat, fizesse ki a számlát, és utaljon át további két-három eurónyi emlékeztető díjat. Egyúttal tájékoztassa a hitelezőt, hogy a felszólítási díjakat nem fogadja el teljes egészében, ezért csak időarányosan fogja kifizetni őket. Ezután a hitelező feladata lenne, hogy a további emlékeztető díjakat bírósági úton érvényesítse. 

Hogy megkapja, amire jogosult: Jogvédelmi biztosításunk Németországban élő magyarok részére, magyarul beszélő ügyvédekkel:

https://nemetorszagibiztositas.hu/jogvedelem-biztositas/

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü