Milyen következményei lehetnek az ittas vezetésnek a gépjármű biztosításban?

Ha a véralkoholszinted 0,5 ezrelék fölött van, vezetésre viszonylag alkalmatlannak (relative Fahrunfähigkeit) számítasz. A huszonegy éven aluliak és tanuló vezetők számára próbaidő alatt zéró tolerancia van érvényben, alkoholfogyasztás szempontjából a megengedett érték 0,0 ezrelék.
Kevin Ressler (ERGO Versicherung) biztosítási szakértő cikke – www.nemetorszagibiztositas.hu

Minél többe kerül a kár, annál jobban csökken a kármentességi kedvezmény (Schadenfreiheitsrabatt).
A viszonylagos vezetési alkalmatlanság csak abban az esetben érvényes, ha egyéb tényezők is utalnak rá, például alkohol befolyásoltság miatt keletkezett vezetési hibák, nyelvi nehézségek vagy bizonytalan járás.
Következmények a gépjármű felelősségbiztosítás szempontjából
Az alkohol befolyásoltság alatt álló ügyfél gépjármű felelősségbiztosítása fedezi a baleset áldozatának kárköltségeit. A baleset áldozata akkor is részesedik a fedezetből, ha a sofőr ittas állapotban vezetett.
Ha alkohol befolyásoltság alatt okozol balesetet, megvonhatják a gépjármű felelősségbiztosítást maximum 5000 euró értékben. A megvonási értékeket a gépjármű felelősségbiztosítási rendeletben (Kfz-Pflichtversicherungsverordnung) olvashatod.
Következmények a részleges vagy teljes casco biztosítás szempontjából
A casco biztosító csökkentheti a fedezetet már viszonylagos vezetési alkalmatlanság esetén is.
Egyes szolgáltatók nem élnek a súlyos gondatlanság kifogásával. Azonban ez nem vonatkozik az alkohol vagy kábítószer befolyásoltság alatt okozott károkra vagy járműlopásra.
Súlyos gondatlanság a casco szempontjából
A súlyos gondatlanságból okozott károkat a gépjármű casco biztosítás csak részben vagy egyáltalán nem fedezi. A gondatlanság súlyosságától függően a biztosító arányosan csökkentheti a juttatást.
Súlyos gondatlanságnak számít az alkohol befolyásoltság alatti vezetés vagy a piros lámpán való áthajtás, ami más biztosítási részlegekben is fontos szerepet játszik.
Ha további kérdésed van, ne habozz felkeresni Kevin Ressler biztosítási szakembert és csapatát.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü