Jármű bejelentése Németországban: mi az eVB szám? Ahhoz, hogy egy gépjárművet engedélyeztetni tudjon, szüksége van a menetlevélre, a lakcímigazolásra, a személyi igazolványára, a gépjármű adásvételi szerződésre, a gépjármű adóról szóló banki adatokra és az eVB biztosítási számra.

Mi az eVB szám?

Az eVB szám egy alfanumerikus kód (például „CDKC2V4“), amelyet költségmentesen kap meg a biztosítójától postán vagy e-mail-en keresztül, néha online vagy SMS-ben. Majd a biztosításáról szóló bizonyítékként bekerül az engedélyezési hivatal nyilvántartásába. Mely adatokra van ehhez szükség? • A biztosított neve és lakcíme • Születési dátum • A jármű típusa (például személygépkocsi, motorkerékpár) • Kívánt rendszám típus (például szezonális rendszám) • Esetleg a biztosított adatainak módosítása Egy új gépjármű engedélyeztetéséhez vagy gépjármű cseréhez szükség van az eVB számra.

Ugyancsak elengedhetetlen lakhelyváltoztatásnál ahhoz, hogy a járművét be tudja jelenteni új lakcímére. Az engedélyezési hivatal közvetlen úton hozzáférhet a gépjármű biztosítójánál regisztrált adataihoz az elektronikus biztosítási igazoláson keresztül. Ezen kívül, az engedélyezési hivatal a törvényes előírásoknak megfelelően értesítést kap arról, hogy mikor történik gépjármű biztosító váltás, illetve ha a biztosítási védelme megszűnik.

Milyen esetekben van szükség az eVB számra?

Egy új gépjármű engedélyeztetéséhez • Gépjármű cseréhez • Új rendszám igényléséhez lakcím változás esetén • Egy üzemen kívül helyezett jármű újra engedélyeztetéséhez • A gépjármű más tulajdonos nevére való átíratásához Minden eVB számot csak egyszer lehet fölhasználni egy gépjármű engedélyeztetésénél. Amennyiben az engedélyeztetés a gépjármű biztosító eVB számával történik, az elektronikus biztosítási igazolás érvényét veszti. Ettől a pillanattól fogva a gépjármű engedélyezési hivatal rendelkezésére álló és érvényes pecséttel ellátott „rendszámtábla” igazolja a gépjármű felelősségbiztosítás ideiglenes fedezetét. Minden újabb gépjármű után egy új eVB számot kell megigényelni. Általában egy eVB szám a kiállításától számítva hat hónapig érvényes. Ebben az időszakban be kell jelenteni az engedélyezési hivatalnál, és mivel az érvényességi ideje automatikusan lejár, nem kell a törlését kérelmezni.

A megfelelő biztosítás megtalálása

Óriási különbségek vannak a különféle gépjármű-biztosító társaságok között, és mielőtt döntene, feltétlenül hasonlítsa össze a tarifákat. A gépjármű-felelősségbiztosítás elkerülhetetlen, mert a törvény ezt előírja. Az átfogó Kasko-biztosításnak viszont nem mindig van értelme, különösen öt évnél régebbi járműveknél, mert az autó értéke már felére csökkent. Gyakran elegendő a kedvezőbb részleges Kasko-biztosítás a jármű megfelelő biztonságához.
A Kasko-biztosítások esetén a hozzájárulások egy részét meg is takaríthatja meg, ha megállapodik egy önrészben. Mellesleg, a biztosításokat mindig érdemes összehasonlítani: Évente megtalálhatja a legjobb tarifát, és felmondhatja korábbi biztosítását ─ A gépjármű-biztosítás piaca nagyon dinamikus, tehát a rendszeres összehasonlításoknak van értelme. A következő útmutató megmutatja, mennyire könnyű a váltás, és mire kell odafigyelnie

Kedvezmények igénybevétele

Ha garázsa van, akkor biztosítási kedvezményt kap, mert jobban védi autóját a sérülésektől. Egy adott szervízműhely iránti elkötelezettség és az alacsony éves kilométerszám is kedvezményekkel jár. Ha az éves fizetési módot választja a havi helyett, akkor is megtakaríthat. Ha csak Ön vezeti az autót, akkor regisztrálnia kell egyedüli sofőrként a járulék további csökkentése érdekében. Egyes szakmai csoportok, mint például a köztisztviselők gyakran különleges biztosítási feltételeket vehetnek igénybe

Megtakarítás kezdő sofőrként

Azok, akik a közelmúltban kapták meg a hajtási engedélyüket és nemrég vásároltak autót, különösen magas biztosítási díjakra számíthatnak, mert a kezdő járművezetők vezetési tapasztalat hiánya miatt gyakrabban balesetezhetnek. Mert még nincs kármentes évük, a kezdő járművezetőket a gépjármű-biztosítás 0 károsztályba sorolják, és a rendes díj 240 százalékát fizetik meg.
Mégis van mód a megtakarításra: az autót például a szülők második autójaként lehet regisztrálni. Azok, akik már egy ideje rendelkeznek hajtási engedéllyel az első autójuk megvásárlásakor, gyakran átvehetik a családtagok, mint például a nagyszülők, kármentes kedvezményeinek egy részét. Ez általában csak az engedély kibocsátási idejére lehetséges. Például, ha négy éve van hajtási engedélye, akkor legfeljebb négyéves kármentes évet számítolhat fel, még akkor is, ha nagyapja életében sokkal többet kármentes évet halmozott fel és szívesen átadta volna Önnek.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü