Be tudom bizonyítani

A vállalatok előszeretettel rögzítik az ügyfelekkel folytatott telefonhívásokat. De mi van akkor, ha az ügyfél is szeretne felvételt készíteni róluk?

A nap jogi kérdése:

Ha Ön is szokott telefonon keresztül szerződést módosítani vagy ügyfélszolgálatot hívni, akkor tudja, miről beszélünk. Megszólal egy barátságos hangüzenet, miszerint a hívás rögzítésre kerül. De vajon megengedett-e bárki számára, hogy csak úgy felvegyen egy telefonbeszélgetést?

Válasz:

Ez bevett gyakorlat: Sok esetben már a beszélgetés megkezdése előtt tájékoztatják Önt arról, hogy a hívás rögzítésre kerül. Általában lehetősége van ez ellen tiltakozni. De vajon szabad-e egyszerűen felvenni a telefonbeszélgetést? A jogi szabályozás szigorúbb, mint gondolná.

Jogilag megengedett

Kivételes esetekben a jogi normák engedélyezhetik a felvételkészítést. Ilyen például a 110-es és 112-es segélyhívások rögzítése, amelyet a nemzeti jogszabályok engedélyeznek. Az illetékes hatóságok büntetőeljárás során folytatott nyomozás keretében is megfigyelhetik és rögzíthetik a beszélgetéseket. Ehhez azonban komoly feltételeknek kell teljesülniük, valamint súlyos bűncselekmény gyanúja is szükséges.

Alapvető jogok védelme

A távközlési titok védelméről az Alaptörvény 10. cikkében olvashat. Ez kimondja, hogy az állam csak törvények útján korlátozhatja ezt az alapvető jogot. Ezért minden állami beavatkozáshoz olyan törvényre van szükség, amelyben a megengedhetőség feltételei egységesek.

Beleegyezés szükséges

Más, nem vészhelyzetnek vagy bűncselekménynek minősülő esetekben rendszerint szükség van az érintett személy hozzájárulására. A jogilag érvényes hozzájárulás követelményei sokrétűek. Először is, a beleegyezést még a felvételek rögzítése előtt kell beszerezni. Valójában erről a beszélgetőpartnernek írásban kell nyilatkoznia. A gyakorlatban azonban a kizárólag telefonon történő kapcsolatfelvétel esetén általában elegendőnek tekintik a szóbeli beleegyezést vagy a telefon billentyűzetén keresztüli hozzájárulást. A beszélgetőpartnert továbbá tájékoztatni kell az adatfeldolgozás jellegéről és módjáról, és a hozzájárulását önkéntesen kell megadnia.

Akkor nekem is szabad?

Még ha Ön bele is egyezett a beszélgetés rögzítésébe: Ez nem ad Önnek szabad kezet arra, hogy saját felvételeket készítsen. Köteles megkérdezni a beszélgetőpartnerét, hogy beleegyezik-e a beszélgetés rögzítésébe. Nem rögzítheti titokban a telefonbeszélgetést. Ezzel egyébként sem lenne előrébb: A Szövetségi Bíróság ítélkezési gyakorlata szerint az ilyen felvételek nem használhatók fel a bíróságon.

Büntethető felvételek

Ha Ön engedély nélkül rögzít egy telefonbeszélgetést, a Büntető Törvénykönyv (StGB) 201. § (1) bekezdése alapján akár büntetőjogi felelősségre is vonható. Ez az előírás a beszélgetések bizalmas jellegét védi. Ugyanakkor nem csak a telefonbeszélgetés rögzítése tilos. Önt akkor is büntetőjogi felelősségre vonhatják, ha ezt a felvételt nyilvánosságra hozza. Vigyázat! Ez nem csak a telefonbeszélgetésekre vonatkozik. Ha például lehallgatja egy kollégája beszélgetését, és azt mobiltelefonjával rögzíti, azzal szintén felhívja magára az ügyészség figyelmét.

A titkos tanú

Ugyanez vonatkozik egyébként azokra a tanúkra is, akik titokban kihallgatnak egy telefonbeszélgetést. A tanú nem vonható büntetőjogi felelősségre. Tanúvallomása azonban rendszerint nem használható fel. A felvett telefonbeszélgetés tehát beleegyezés nélkül nem sokat ér. Ezenkívül a Szövetségi Adatvédelmi Törvény (BDSG) értelmében Önt szankciók érhetik. Természetesen ez fordítva is igaz. Az Ön beleegyezése nélkül rögzített beszélgetések nem használhatók fel bizonyítékként.

A hozzájárulás visszavonása

A hozzájárulását egyébként bármikor visszavonhatja. Ha egy beszélgetés nem úgy alakul, ahogyan azt várta, a beszélgetőpartnerének az Ön kérésére le kell állítania a felvételt.

Hogy megkapja, amire jogosult: Jogvédelmi biztosításunk Németországban élő magyarok részére, magyarul beszélő ügyvédekkel:

https://nemetorszagibiztositas.hu/jogvedelem-biztositas/

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü