Az állami nyugdíjrendszer erősen vészelte át a pénzügyi válságot, mert a tőkepiac nem játszott semmilyen szerepet benne. Ebben az esetben a dolgozók járulékaikkal fizetik az idősek nyugdíjait. Ennek ellenére a többség számára az állami nyugdíj nem elég arra, hogy biztosítsa a megszokott életszínvonalat az időskorban. Szükséges a saját előkészület is. Ezt szeretné a német szövetségi kormány is. Hiszen az elmúlt években számos reform által lecsökkentett állami nyugdíjak egy részét a polgárok kell maguk kompenzálják. A Stiftung Warentest (Németországi Fogyasztóvédelmi Hivatal) tesztjei, tippjei és példái mindenkit segítenek abban, hogy megtalálja a megfelelő ajánlatot a jó nyugdíjhoz.

A nyugdíjról való gondoskodás nem jelent feltétlenül biztosítást

Aki saját maga akar a nyugdíjára spórolni, annak nem kell feltétlenül nyugdíjbiztosítást kötnie. Lehetségesek például a pénzalapok vagy banki megtakarítási tervei. Ezek gyakran olcsóbbak, mint a biztosítások. De semmiképpen sem garantálnak élethosszig tartó nyugdíjat. Ha az ügyfél rendszeresen vesz fel pénzt az egyenlegéből, akkor egyszer ez elfogy. Rendszeres nyugdíjra csak nyugdíjbiztosítások esetén lehet számítani. Kivételek: az államilag támogatott Riester- és Rürup-nyugdíj. Itt mindig egy életen át kell a nyugdíjat folyósítani – akkor is, ha az ügyfél a Riester bank megtakarítási tervet, a Riester pénzalap megtakarítási tervet vagy a Rürup pénzalap megtakarítási tervet választotta. A Stiftung Warentest (Németországi Fogyasztóvédelmi Hivatal) rendszeresen ellenőrzi ezeket a termékeket.

Támogatott ajánlatok kihasználása

Az államilag támogatott ajánlatok jobb szolgáltatásokat nyújtanak egy életen át folyósítandó nyugdíjhoz, mint az egyszerű magánbiztosítások. A támogatás teszi a különbséget. A Riester-nyugdíj mellet az alkalmazottak államilag támogatott vállalati nyugdíj megtakarítással is spórolhatnak időskorukra. Összehasonlítva az egyszerű magánbiztosítással a Riester-nyugdíj és a vállalati nyugdíj nem olyan rugalmas. A magán nyugdíjbiztosítás vagy az átalányos nyugdíjbiztosítás állami támogatás nélküli biztosítások az időskorra.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü