Az előzetes károsodás nem zárja ki a biztosítási teljesítést

A magán balesetbiztosításnak fizetnie kell abban az esetben is, ha a biztosított balesetet következtében maradandó egészségkárosodást szenved. A németországi Szövetségi Bíróság (Bundesgerichtshof – BGH) ítélete szerint ez akkor is érvényes, ha egy nem ismert előzetes károsodás is részben felelős a baleset következményeiért (Az. IV ZR 521/14).

Sportolás közbeni esések

Egy sportklub gyakorlati vezetője elesett, amikor egy gyereknek segítséget nyújtott egy hátsó kézen átforduláskor. Néhány nappal később, a nő nem tudott már a ballábán állni a fájdalom miatt, ezért elment a kórházba. Az orvosok porckorong-kiemelkedést és gerinccsatorna-szűkületet állapítottak meg.

A balesetbiztosító nem akar fizetni

A magán balesetbiztosítója nem volt hajlandó fizetni. A biztosító által megbízott szakértői vélemény szerint a szűkület már a nő esése előtt létezett. A biztosított egyszerűen nem vette észre ezt az előzetes kárt.

A bírók relevánsnak tekintik a balesetet a károsodásra

A bírók nem érvényesítették a biztosító érvelését. Kapcsolat létezne a baleset és egy funkcionális károsodás esetén, ha a baleset egy korábban nem észrevett betegségpanaszt váltana ki.

A már meglévő betegséget figyelembe lehet venni

A stuttgarti bíróságnak csak azt kell tisztázni, hogy történt-e egyáltalán maradandó károsodás, és milyen biztosítási juttatásokat kell a nőnek kifizessenek. A kifizetési érték függ attól, hogy milyen mértékben járultak a már meglévő feltételek a tartós egészségkárosodáshoz.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü