A bérleti díj járulékos költségei Németországban

A földszinten lakik, és mégis üzemeltetési költségeket kell fizetnie a liftért? Ez nem igazságos, ugye?

A nap jogi kérdése:
Ha a felső szinten lakik, akkor bizonyára örül, hogy van lift a házában. A földszinti bérlőket viszont sokkal inkább hidegen hagyja ez a mobilitási segédeszköz. De vajon nekik is fizetniük kell a szolgáltatási díjat?

Válasz:
Ha a földszinten lakik, valószínűleg nem fog liftet használni. Különösen, ha a háznak nincs se pincéje, se padlása. Érthető, hogy nem akar fizetni a többi lakó kényelméért. Sok esetben azonban nem fogja tudni elkerülni a költségek egy részének kifizetését. A bíróságok ebben már jó ideje egyetértenek.

Előfeltétel, hogy a liftköltségek felosztása hatékonyan legyen szabályozva az Ön bérleti szerződésében. Ehhez elegendő egy formanyomtatványon szereplő záradék is. A használat iránti érdektelenség ellenére a bíróságok nem tekintik a költségeket indokolatlan hátránynak a földszinti bérlők számára. Az egyéb járulékos költségek is eltérően érintik a legtöbb bérlőt. Így például megállapodás esetén a bérlőknek együttesen kell fedezniük a közös kert fenntartásának költségeit, még akkor is, ha esetleg soha nem teszik be a lábukat a zöld területre.

Más a helyzet, ha a lift egy másik épületegyüttesben található. Ha a bérlőknek először el kellene hagyniuk a saját épületrészüket, hogy megközelíthessék a liftet, akkor nem kell osztozniuk a költségeken. Egy ilyen értelmű kikötés a bérleti szerződésben érvénytelen lenne. Jó példa erre egy épület hátsó és első épületrészre történő szétválasztása, ahol a lift csak az egyik épületrészben van felszerelve. Vigaszként: A meghibásodott lift javítási költségeinek nincs helye a szolgáltatási díjkimutatásban. Csak az üzemeltetési költségek, mint például az áram, a vészhelyzeti készenlét és a karbantartás költségei oszthatók meg.

Hogy megkapja, amire jogosult: Jogvédelmi biztosításunk Németországban élő magyarok részére, magyarul beszélő ügyvédekkel:

https://nemetorszagibiztositas.hu/jogvedelem-biztositas/

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü