Ezeket a biztosításokat írhatod le az adódból Németországban

Több biztosítás járulékai általában különleges kiadásként (Sonderausgabe), illetve előtakarékossági ráfordításként (Vorsorgeaufwendung) leírhatók az adóból.

A biztosítások sok pénzbe kerülnek, és a biztosítási szerződések terjedelmétől, illetve számától függően több száz euróba kerülhetnek évente. Ezért sokakban fölmerül a kérdés, hogy mely biztosítások írhatók le az adóból, és hogyan.

Ökölszabály: életvezetési költségeit, amelyek elkerülhetetlenül rontják gazdasági teljesítőképességét, a törvényhozók különleges kiadásokként határozzák meg. Ebből kifolyólag kedvezményt adnak az adóra.

Mely biztosítási járulékokat írhatom le az adómból?

 1. a) Nyugdíjalap költségek (alapellátás)

– Törvényes nyugdíjbiztosítás (Gesetzliche Rentenversicherung)

– Nyugellátási pénztárak (Versorgungswerk)

– Magán nyugdíjbiztosítás (Rürup Rente)

Ez az összeg a 2015-ös adóbevallásban maximum 22.172 euró egyedülállók számára, házasoknak az összeg duplája. 2016-ban az összeg 22.767 euróra nőtt egyedülállók számára. A 2015-ös adóbevallásban az adóhivatal a felső határérték maximum 80 százalékát vette figyelembe. A teljes összegből csak 2025-ben profitálhat. Ha Ön nyugdíjbiztosítást köteles fizetni, a levonást a munkaadói részesedéssel csökkentik.

 1. b) Riester nyugdíj (kiegészítő nyugdíj)

Az évi Riester járulékait maximum 2.100 euróig leírhatja az adójából, mint különleges kiadást. Ide nemcsak az Ön személyes költségei tartoznak, hanem az állami pótlék is. Erről még többet a Steuer ABC gyűjteményünkből tudhat meg (Mi a Riester nyugdíj?)

 1. c) Egyéb alapellátás költségek:
 2. Munkanélküli biztosítás (Arbeitslosenversicherung)
 3. Betegbiztosítás (Krankenversicherung)
 4. Gondozási biztosítás (Pflegeversicherung)
 5. Fogászati kiegészítő biztosítás (Zahnzusatzversicherung)
 6. Felelősségbiztosítás (Haftpflichtversicherung)
 7. Gépjármű-felelősségbiztosítás (Kfz-Haftpflichtversicherung)
 8. Rokkantsági biztosítás (Erwerbs-/Berufsunfähigkeitsversicherung)
 9. Balesetbiztosítás (Unfallversicherung) (szabadidős tevékenység esetén)
 10. Egészség- és gondozási kiegészítő biztosítás (Kranken- und Pflegezusatzversicherung)
 11. Beteg nap/korházi juttatási biztosítás (Krankentagegeld-/Krankenhaustagegeld-Versicherung)
 12. Utazási egészség/balesetbiztosítás (Reise-Kranken/Unfall-Versicherung)
 13. Kockázati életbiztosítás (Risikolebensversicherung)
 14. Tőkealapú életbiztosítás (Kapitallebensversicherung) (abban az esetben, ha 2005. január 1-e előtt volt megkötve)
 15. Halálozási segélyezési biztosítás (Sterbegeldversicherung) (csak bizonyos körülmények között, például halál esetén való juttatás)

Munkavállalók és hivatalnokok részére maximum 1.900 euróig/egyedülállók részére 2.800 euróig. Házasokra az említett összeg duplája érvényes.

Mivel ez az összeg határ eléggé alacsony, az adófizetők vállára még mindig ránehezedik a kiadások terhe: csak az alapvető egészség- és törvényes gondozási biztosítás járulékaival elérhető az adóból leírható maximális összeg. Ezért az adóhivatal mindig a tényleges összegeket veszi figyelembe, még akkor is, ha meghaladják a maximális összeg értékét.

Az előtakarékossági ráfordítások jobb adózási megítélése érdekében a törvény egy adókivetési eljárás során eltörölte ezek átalány összegét egy előtakarékossági átalánydíj segítségével. Ezt az átalánydíjat 2010-től csak a fizetésből történő adólevonási eljárás során veszik figyelembe.

 1. d) Szakmai biztosítási szerződések
 2. Balesetbiztosítás (munkahelyi baleset esetén)
 3. Szakmai felelősségbiztosítás
 4. Munka jogvédelmi biztosítás illetve szakmai jogvédelmi biztosítás

A fent említett biztosításokat korlátlanul leírhatja az adójából reklámköltségként.

Mely igazolásokat kell felmutatnom?

Minden olyan biztosítást, amely szerepel a fizetéséről szóló adóhatározatban, nem kell igazolnia. Minden más biztosítást leírhat az adójából, ha ténylegesen fizette azokat. Általában az adóhivatal nem elégszik meg egy számlával. Ezért csatoljon a számlához egy utalási bizonylatot vagy nyugtát is, ha el kell küldenie a dokumentumokat az adóhivatalnak.

Hol kell kitöltenem a biztosításokra vonatkozó adatokat?

A legtöbb biztosítást a jövedelem adóbevallásának előtakarékossági ráfordítások mellékletében kell feltüntetnie. A szakmához kötött biztosítási szerződéseket azonban a reklámköltségek résznél kell kitölteni- ez az adóbevallás N melléklete. A Riester szerződéseket az AV mellékletbe kell írnia.

Bonyolultnak tűnik? Az jövedelemadó bevallás segélyszervezetének (VLH) munkatársai rutinszerűen sorolják be a szerződéseket a különböző mellékletekhez. Azon adókedvezmények tekintetében is segítséget nyújtunk, amelyek Önt megilletik. Itt tudja személyes tanácsadóját megkeresni.

Biztosítások, amelyeket nem írhatja le az adójából:

 1. Magán/bérleti védelem/forgalomvédelem biztosítás (Privat- / Mietrechtsschutz- / Verkehrsrechtsschutzversicherung
 2. Háztartási biztosítás (Hausratversicherung)
 3. Kaszkóbiztosítás (Kfz-Kaskoversicherung)
 4. Magán nyugdíjbiztosítás: tőkebefektetési termékek (Private Rentenversicherung)
 5. Tőkealapú életbiztosítás (abban az esetben, ha 2005. január 1-e után kötötte meg, pénzbefektetésnek minősül).

A társasági nyugdíjrendszerről (bAV) nem szükséges adatokat közölnie az adóbevallási formanyomtatványban, mivel ennek járulékait rögtön levonják a bruttó fizetéséből. Erről többet megtudhat a bAV-ról szóló cikkünkben (Így működik a magán nyugdíj előtakarékosság)

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü