Külföldi jogosítvánnyal rendelkezik, és azt tervezi, hogy hosszútávon Németországba költözik? Személyes vagy szakmai okokból legalább 185 napot Németországban tölt évente? Ebben az esetben külföldi jogosítványa még hat hónapig érvényes. A hat hónap lejárta után azonban ki kell cseréltetnie azt egy német jogosítványra.

Figyelem: Az EU-ból illetve az EGT-ből származó érvényes jogosítvánnyal és szabályos németországi lakhellyel rendelkező hozzátartozóknak nem szükséges német jogosítványra váltaniuk.

Figyelem: A 2013. január 19-től kiállított kártya jogosítványok 15 évig érvényesek. Az érvényességi határidő csak a jogosítvány dokumentumra érvényes. Ezt minden 15 évben fel kell újítani. A rendszeres orvosi és más vizsgálatok nem kapcsolódnak a dokumentumcsere folyamatához.

Előfeltételek

Külföldi jogosítvány

Eljárási folyamat

Új EU-s jogosítványát a lakhelyéhez közel eső jogosítvány kibocsájtó irodánál írásban kell megigényelnie. Az igénylési formanyomtatványhoz a helyszínen vagy ajánlattól függően online is hozzájuthat.

Megjegyzés: A kérelmét benyújthatja a lakóhelyén is, mivel a szükséges személyes adatait itt is igazolnia kell. Majd az ottani ügyintézők továbbítják a kérelmet az illetékes hivatalhoz.

Pótdíj ellenében gyors kérelmet nyújthat be, amellyel lerövidítheti várakozási idejét. Az ügyintéző hivatal pontos felvilágosítást ad Önnek erről.

Szükséges dokumentumok:

Ezeket a bizonyítványokat vagy jótállásokat akkor kell bemutatnia, ha egy C vagy D kategóriás jogosítvány (beleértve az utánfutókat és alosztályokat) cseréjével egy időben szükséges meghosszabbítania annak érvényességi idejét is.

Költségek

Város vagy körzet szerint: változó, kb. 30 euró

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü