A magyarországi előzetes biztosítási időszak beszámítása

Kötelező nyugdíjbiztosítás Németországban

Szeretné érvényesíttetni a Magyarországon ledolgozott éveit a németországi nyugdíjbiztosításhoz, hogy itt még több nyugdíjat kapjon?

Ingyenes szolgáltatásunkkal segítünk Önnek.

(Fontos tudnivaló: mi segítunk a kérelmezésnél, azonban, azt hogy mennyi időt számítanak be az előzetes biztosításból, a Deutsche Rentenversicherung Bund dönti el.)

Információ:

Azon biztosítottaknak, akik tagjai a Fremdrentengesetz (külföldi nyugdíjakról szóló törvény) által kedvezményben részesített körnek, lehetőségük van az otthon ledolgozott biztosítási időt a Német Nyugdíjbiztosítónál (Deutsche Rentenversicherung) érvényesíttetni.

Európa egyesül, és a gazdasági globalizáció tovább folytatódik. Ez kihatással van a munkaerőpiacra is.

Egyre több munkavállaló számára vált természetessé, hogy egy bizonyos időre külföldre megy dolgozni. Mi az, amire ekkor sokan még nem gondolnak? A külföldi munkahellyel nyugdíjjogosultságra tesznek szert az adott országban. Attól függően, hogy hol és mennyi ideig dolgozik valaki külföldön, változik a nyugdíjjogosultsága. Az otthon ledolgozott előzetes biztosítási éveit elismertetheti Németországban. Ehhez ki kell töltenie bizonyos formanyomtatványokat.

A biztosítási időszak kiszámítása: az olcsóbb változat érvényes

Fontos tudni: ha csak a németországi biztosítási időszakot figyelembe véve tart igényt a nyugdíjára, kétszer számolják azt ki- egyszer országosan, másodszor pedig államközileg. Ez a fajta kiszámítása a nyugdíjnak nem válhat a biztosított hátrányára. Hiszen minden nyugdíjbiztosítást fizető személy fizeti legalább az országos számítás szerinti nyugdíjjárulékot, melynek összege nőhet a külföldön szerzett biztosítási időszak figyelembevételével.

Európai jog: a biztosított nem kerülhet hátrányos helyzetbe

Az Európai Unióban az európai jog előnyt élvez a nemzeti joggal szemben. Ez azonban nem sodorhatja a nyugdíjra jogosultakat hátrányos helyzetbe. A nemzeti jog szerint érvényes nyugdíjjogosultságot nem lehet az európai törvények alapján csökkenteni.

Kivétel: külföldi munkára való küldés

Kivételt képeznek azok a munkavállalók, akik egy uniós tagországban vagy egy EGT államban dolgoznak. Annak, akit munkaadója egy vagy két évre külföldre „delegál“, nem kell nyugdíj- és munkanélküliségi biztosítási járulékokat fizetnie. Ebben az esetben a biztosított a származási országában fizeti a társadalombiztosítást. Tehát, annak ellenére, hogy külföldön dolgozik, otthoni nyugdíjjogosultságot élvez.

Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha azt szeretné, hogy megkapja azt a nyugdíjösszeget, amelyet megérdemel.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü