A koronavírus miatt továbbra is menhet nyaralni? Vagy inkább lemondja vagy áttervezi az utazását? A nyaralóknak ezt tudniuk kell most.

Sok ember nem biztos abban, hogy továbbra is mehet-e nyaralni a koronavírus miatt.
A Szövetségi Külügyminisztérium nem javasolja egyes országokba való utazást.
Az utazási irodákkal utazóknak nagy esélyük van arra, hogy bizonyos feltételek mellett ingyenesen lemondják nyaralásukat.

Dortmund – Hosszú ideig úgy tűnt, hogy a koronavírus messze van – a vírus valahol Kínában terjedt. Időközben azonban az esetek száma is növekszik Európában. Olaszországban a helyzet egyre rosszabb; Tenerifén egy több mint 1000 vendéges szálloda karanténba került. Néhány polgár számára felmerül a kérdés, hogy a vírus milyen hatással van az utazásra. A Németországi Biztosítás összeállította az utazók számára legsürgetőbb kérdéseket.

Stornírozza a vakációt a koronavírus miatt?
Az utazást már régen lefoglalták, és nagyon várták az olaszországi vakációt. De aztán a koronavírus közbeszólt. Mit tehetnek az utazók, ha a tervezett nyaralási rendeltetési hely most egy olyan területen van, amelyet a koronavírus érint? Sokan kíváncsi, hogy az új járvány feljogosít-e arra, hogy visszamondják az utazást.

Bizonyos esetekben valójában ez a helyzet. Azok, akik utazási csomagot foglaltak le, szerencsések lehetnek. Kevin Ressler biztosítási szakember ingyenesen lemondhatja nyaralását, ha az utazást elkerülhetetlen, kivételes körülmények miatt nem lehet elvégezni a nyaralási helyszínen.

Koronavírus, az utazási csomag visszavonásának oka
Ilyen kivételes ok lehet például a beutazási tilalom a koronavírus miatt. A lemondás ugyanakkor akkor is lehetséges, ha egy ország vonatjai már nem járnak, vagy az érintett területre irányuló járatokat törölték. Ez a helyzet a légitársaságokkal, mint például a British Airways vagy a Lufthansa Group. Mindkettő március 28-ig törölte az összes kínai járatot.

Az érintetteknek, akik akár járatot foglaltak, akár közvetlenül az adott országban teljes utazási csomagot foglaltak le, nagy esélyük van arra, hogy visszakapják a pénzt, vagy hogy újrafoglalják utazásukat.
Azoknak a nyaralóknak, akiknek tervezett utazási rendeltetési helye a koronavírus által érintett területen helyezkedik el, mindenképpen lépjenek kapcsolatba az utazásszervezővel a helyzet tisztázása érdekében.
A fogyasztói tanácsadó központ azonban figyelmeztet az utazás idő előtti visszavonásáról.

Az utazás visszavonása a koronavírus miatt: A következő országokban figyelmeztetés van
Ha nem biztos benne, hogy az úticél a koronavírus által érintett régióban tartozik, akkor mindig számíthat a Szövetségi Külügyminisztérium vagy a Robert Koch Intézet utazási tanácsaira.

A szövetségi külügyminisztérium a koronavírus miatt jelenleg figyelmezteti a következő országokba való utazást:

– Részleges utazási figyelmeztetés Kínára: Hubei tartomány és Zhejiang tartomány különösen érintett. A Szövetségi Külügyminisztérium általában azt tanácsolja, hogy a nem szükséges kínai utazásokat kerüljük el.

– Részleges utazási figyelmeztetések léptek érvénybe Irakban, Japánban, Ukrajnában és sok afrikai országban.

Olaszország esetében azonban a koronavírus miatt jelenleg nincs figyelmeztetés a Szövetségi Külügyminisztériumtól. Az ERGO Versicherung szerint azonban az intézkedések bármikor kibővíthetők. A Lombardia és Veneto régiókban több helyen helyben beutazási és kilépési tilalom van. Ezért az utazóknak esélyük van ingyenesen lemondani nyaralásukról.

Lehetőség a nyaralás megszakítása a koronavírus miatt?

Igen, de akkor fennmaradnak a költségeket. Ha nem utazik el, vagy megszakítja az utazást, mert attól tart, hogy megfertőzött a koronavírussal, akkor a saját zsebébe kell nyúlnia. Ezen felül a szállodák, az utazásszervezők vagy a légitársaságok akár lemondási díjat is felszámíthatnak, ha az utazó visszavonja a foglalást.

Mi történik, ha elakad az utazás a koronavírus miatt?
Mi történik, ha az utazáson karantént rendelnek el, és például az utas bent ragad a szállodában? Ez vonatkozott a tenerifei szálloda mintegy 1000 vendégére – a koronavírus miatt nem tudták időben visszatérni a munkába.

Ilyen esetben általában a munkavállalók jogosultak kártérítésre. A munkáltatónak azonban csak hat hetes bért kell fizetnie a munkavállalónak a koronavírusból való elszigeteltség esetén.
Ha további kérdése van, Kevin Ressler biztosítási szakértő örömmel segít Önnek

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü