ezt feltétlenül tudnia kell most:

Németország kilépési korlátozásokat vezetett be március 20., éjféltől, más szövetségi államok is ezt követik. Mit jelent ez a munkavállalók számára? Kevin Ressler, biztosítási szakember válaszol a legfontosabb kérdésekre.

Mit jelent a kijárási tilalom Németországban vagy egyes szövetségi államokban munkajogi szempontból?

Ez a kijárási tilalom kialakításától függ. Ha a kijárási tilalmat úgy vezetik be, mint Olaszországban, Franciaországban vagy Németország néhány tartományában, akkor a kijárás munkavégzés szempontjából megengedett. Munkajog szempontjából az eltiltásnak nem lenne további hatása, mint ahogy erre a jelenlegi helyzet is rámutat. Ez a tilalom elsősorban a szabadidős tevékenységeket szeretné megakadályozni a szabadban, illetve más személyek társaságában. Az egyébként már súlyosan szenvedő gazdaságot nem szabad tovább terhelni.

A fertőzés félelme miatt a munkavállalók nem maradhatnak egyszerűen otthon. Változik valami, ha bevezetik a kijárási tilalmat?

Nem, ha továbbra is megengedett a munkavégzés, akkor a munkavállaló kötelessége, hogy munkába jusson. Legfeljebb a különleges kockázati csoportokban dolgozó, megfelelő orvosi igazolvánnyal rendelkező munkavállalók egyedi esetekben megtagadhatják az irodába menést.

Mi a helyzet egy megrendelt rövid munkával (Kurzarbeit)? Kapnak-e kártalanítást a munkavállalók?

0-ás rövid idejű munka esetén, azaz teljes munkanélküliség esetén a Foglalkoztatási Ügynökség a korábbi nettó bér 60%-át, vagy – gyermekes alkalmazottak számára – a korábbi nettó bér 67%-át fizeti ki. Az ezen túlmenő kiegészítő kifizetések lehetségesek, de a munkáltató megfelelő munkahajlandóságát igényli. Sok vállalat egyszerűen nem lesz képes ezt megtenni, ha a rövid idejű munka hosszabb ideig, esetleg két vagy három hónapig szünetel.

Egyes munkáltatók már közlik, hogy alkalmazottjaiknak le kell mondani a túlórákról vagy szabadságot kell venniük, ha például nem találnak senkit, aki a gyermekükre vigyázna. Törvényes ez?

A túlórák csökkentése rendszeresen egyoldalúan meghatározható. Szükség van továbbá a szabadság igénybevételére is, ha a munkavállaló a gyermekgondozás miatt már nem képes dolgozni. A munkaszerződéstől függően a munkáltatónak először folytatnia kell a bérek kifizetését, de ez napokig érvényes, legfeljebb egy hétig. A munkáltatónak ezután nem kell fizetnie. Ha egy alkalmazott nem képes otthonról dolgozni, akkor fennáll a fizetetlen szabadság vagy legrosszabb esetben a felmondás veszélye. Ebben az esetben csak a fellebbezés segíti a munkáltatóval való gyors kapcsolatfelvételt, hogy békés megoldást találjanak.

Dolgozhatnak a munkavállalók a hétvégén hét közben helyett?

A szombaton végzett munka általában nem jelent problémát. A vasárnap történő munkavégzés általában tilos – bizonyos kivételekkel, mint például színházak vagy sportlétesítmények esetén. A szigorú német munkaidőről szóló törvény azonban kivételes esetekben kivételt engedélyez. A jelenlegi helyzetet természetesen nem lehet másképp leírni. A biztonság kedvéért azonban egyeztetni kell a munkabiztonsági hatósággal. Tapasztalataim szerint a hatóság jelenleg a különleges körülmények ismeretében jár el.

Milyen szerepet játszik az üzemi tanács a koronvírus-válság idején?

Az üzemi tanács nagyon fontos partner a vállalatok számára. Számos intézkedésről, mint például a rövid idejű munkáról, a munkavégzés meghosszabbításáról vagy a higiéniai utasításokról a társaságban együtt kell dönteniük. A gyakorlatban mindkét oldalról, mind a munkáltató, mind az üzemi tanács részéről nagy megértést tapasztalunk, és azt a szándékot, hogy a jelenlegi bonyolult kihívásokra, a vállalat és annak alkalmazottai érdekében álljanak ki. Ez nem a konfliktusok, hanem az összefogás ideje.

Milyen munkajogi bekezdések fontosak az alkalmazottak számára?

Jelenleg gyakran látom a fizetés folyósításának betegség esetére (§ 3 EFZG), a munkaképtelenség esetén fizetendő díjazásra (616. §) vagy a rövid idejű ellátásokra (§§ 95 ff. SGB III) vonatkozó rendeleteket. A világjárvány óta a fertőzésvédelmi törvény (IfSG) rendeletei is egyre fontosabb szerepet játszanak: a karantént és a folytatólagos fizetési kötelezettségeket szabályozzák otthoni karantén esetén, csakúgy, ahogyan a tartományok ezekre a rendeletekre alapozzák a bezárási határozataikat és a jelenlegi intézkedéseiket.

MIÉRT FONTOS MOST EGY JOGVÉDELMI BIZTOSÍTÁST KÖTNI NÉMETORSZÁGBAN?

Sok munkáltatók most felmondják a munkaszerződéseket a corona-virus miatt.
De valójában mi megengedett és mi nem? Ügyvédeink segíthetnek ha a munkáltató nem helyesen jár el…. és éz mar 15,50 Euró ér havonta

Más polgári jogi vitákkal ellentétben, ha nyer (Ön a győzelemmel jár), saját magának kell fizetnie az ügyvédet. Drága lehet; és nem sok marad a végkielégítésből, amelyet a bíróság odaítélhet Önnek. A munkavédelmi biztosítás révén megvédi magát egy ilyen jogi vita pénzügyi következményeitől, és sokkal jobb helyzetben van, mint főnöke.

Most egyszerűen biztosítási díjt kiszámítani


https://nemetorszagibiztositas.hu/jogvedelem-biztositas-kalkulator/

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü