Azok a munkavállalók, akiknek bruttó bére nem haladja meg a jelenleg alkalmazandó éves fizetési korlátot (kötelező biztosítási korlát), általában kötelezően biztosítani kell magukat a kötelező, törvényes egészségbiztosításban. 2020-ra ez 62.550 euró vagy 5221,50 euró havonta. A jelenlegi havi fizetésen kívül ez magában foglalja a rendszeres éves kifizetéseket is, például az ünnepi vagy a karácsonyi bónuszt.

A jogalkotók ezt a bérkorlátot rendszeresen emelik az új évben. Ha ennek eredményeként a munkavállaló rendszeres jövedelme a határérték alá esik, akkor kötelező egészségbiztosítása kell legyen. Nincs hatással a kötelező biztosításra, ha a jövedelem ideiglenes munkavégzés vagy újrabeilleszkedés miatt ideiglenesen a határ alatt van.

Ha Ön, mint magánbiztosított, az éves fizetéshatár alá esik, akkor különleges felmondási joga van. Ilyen módon visszatérhet a kötelező egészségbiztosításhoz. Ön is mentesülhet a kötelező biztosítás alól.

A kötelező biztosítást a szociális törvénykönyv szabályozza (SGB V. § 5). Az alkalmazottakon kívül a következő személyek kötelesek kötelező biztosítást megkötni:

  • Inasok, egyetemi hallgatók és gyakornokok, akik fizetés nélkül végeznek gyakorlati munkát a tanulmányi vagy vizsgaszabályzatban előírtak szerint;
  • Nyugdíjasok, feltéve, hogy hosszú ideje törvényesen biztosítottak voltak;
  •  Az SGB III. szerinti munkanélküli-ellátás vagy tartásdíj kedvezményezettjei, és bizonyos feltételek mellett a munkanélküli-ellátás kedvezményezettjei;
  •  A mezőgazdasági és erdőgazdálkodási vállalkozók és családtagjaik, akik mezőgazdaságban dolgoznak, valamint az időskorú vállalkozók, akik átengedték vállalkozásukat a következő generációnak, és például eltartási díjat kapnak tőlük;
  • Művészek és publicisták;
  • Egészségbiztosításra nem jogosult személyek, akik utoljára törvényes egészségbiztosítással rendelkeztek, vagy törvényes egészségbiztosítást köthetőnek tekintendők.

Mentességek a kötelező biztosítás alól

A törvényes egészségbiztosítás nem kötelező az önálló vállalkozók vagy teljes munkaidőben egyénileg foglalkoztatott személyek, valamint a köztisztviselők, a bírák és az ideiglenes katonák számára. Ezenkívül, a kötelező biztosítás a munkavállalók kötelező egészségbiztosításából akkor ér véget, amikor bruttó éves jövedelmük meghaladja az alkalmazandó éves bérkorlátot.

Amint biztosítottá válik

Ha alkalmazottként biztosított, két héten belül választania kell egy egészségbiztosítót. A határidő lejártát követően a munkáltató regisztrálhatja Önt egy általa választott egészségbiztosító társaságnál.

Mindenki szabadon választhatja meg, hogy melyik kötelező egészségbiztosító társaság tagja. Azért mert az egészségbiztosító társaságok a hozzájárulásukban és az ellátásaik kis részében különböznek, érdemes összehasonlítani ezeket.

Tovabbi információ

Elérhetőségek

Kevin Ressler

Otto-Hahn-Str. 21
85435 Erding

Telefon: 08122/2285225
Fax: 08122/2285233

Mobil: 00 49 151 22656507
eMail: kevin.ressler@ergo.de

web: www.nemetorszagibiztositas.hu