Összetörve

Aki nem akar cipekedni, egy költöztető cégre bízhatja a munkát. Ők felelnek minden esetleges kárért, feltéve, hogy Ön betartja a határidőket.

A nap jogi kérdése:

Minél nagyszabásúbb egy költözés, annál valószínűbb, hogy azt egy profi költöztető cégnek kell lebonyolítania. Természetesen még így is történhet bármi. Ki fogja pótolni a költözés során esetlegesen megsérült bútorokat vagy egyéb tárgyakat?

Válasz:

Aki szakembereket keres a költözéshez, természetesen jogosan számít profi munkára. De a kellő gondosság és tapasztalat ellenére is előfordulhat, hogy valami eltörik vagy megrongálódik. Vagy a túlméretezett szekrény csúnya karcolásokat hagy az új lépcsőházban. Ilyenkor jó, ha tudja, mire tarthat igényt.

Kötelező alapfelelősség

A német kereskedelmi törvénykönyv (HGB) 451 e) §-a szerint a költöztető cégek alapfelelősségre kötelezettek. A fedezet köbméterenként 620 euró átalányösszegig terjed. Különösen akkor érdemes a költöztető céggel egyeztetnie, és adott esetben kiegészítő szállítmányozási biztosítást kötnie, ha értékes bútorokat, képeket vagy drága régiségeket szeretne elszállíttatni.

Kizárás figyelmeztetés alapján

Ezen túlmenően a HGB ismer még néhány felelősségkizárást és felelősség alóli mentességet. Ezek azonban csak akkor vonatkoznak a fogyasztókra, ha a vállalkozás kifejezetten felhívta rájuk a figyelmet. A felelősségre vonatkozó tájékoztatást, amelyet minden bizonnyal írásban kap kézhez a költöztető cégtől, alaposan olvassa el, és kétség esetén vitassa meg. Kizárások vonatkoznak például élő állatok és növények, nemesfémek, érmék és bélyegek szállítására. A kiegészítő biztosítások itt is hasznosnak bizonyulhatnak.

Felelősség csak az alkalmazottakért

A költöztető cégek alapvetően csak az alkalmazottjaik által okozott károkért felelnek. Úgy döntött, hogy a költöztetésnek csak egy részét végezteti el szakemberrel, és a dobozokat inkább saját maga rakja össze? Ebben az esetben nem tarthat igényt kártérítésre, ha valami eltörik a dobozokban. Ilyenkor az Ön felelőssége, hogy azokat biztonságosan becsomagolja. Ellenben komfortos költözés esetén, amikor a profi költöztetők csomagolják be a holmiját, Ön kártérítési igényt nyújthat be. A vállalat felel azért, ha egy szekrény megkarcolódik vagy egy doboz leesik.

Fontos a gyors értesítés

Ha kedvenc edénye eltörik, vagy a drága tévé megreped, azonnal jelentenie kell a kárt a szállítmányozónak. Külsőleg látható sérülések esetén a kézbesítés napján. A kívülről nem látható károkat a kézbesítéstől számított 14 napon belül kell bejelentenie. Ezek a meglehetősen szoros határidők azonban csak akkor vonatkoznak a fogyasztókra, ha legkésőbb a kézbesítéskor tájékoztatták Önt a kárbejelentés formájáról és határidejéről. A jogszabályi előírások mellett érdemes figyelnie az általános szerződési feltételekre is. A fenti szabályoktól azonban nem lehet a fogyasztó kárára eltérni.

Tehát ellenőrizze…

A rövid határidők miatt fontos, hogy a bútorokat és háztartási cikkeket azonnal ellenőrizze, hogy lássa, nincsenek-e nyilvánvaló sérülések az új otthonában. A költöztető cég csak a bútorok átvételétől a kiszállításig vállal felelősséget. Általában írásban kell megerősítenie, hogy a költözési cikkeket hiánytalanul és nyilvánvaló sérülések nélkül adták vissza. Az ellenőrzést megkönnyítheti, ha a költözés előtt listát vezet a bútorairól és a dobozok számáról. Ezután az új otthonában gyorsan végigszámolhatja őket, és ellenőrizheti, hogy minden épségben megérkezett-e. 

Kárnapló készítése

Ha egy doboz hiányzik, vagy valami megsérült, készíttessen kárbejelentést a költöztetővel. A nem annyira nyilvánvaló károkra, mint például egy dobozban lévő törött üvegre a hosszabb, 14 napos határidő vonatkozik. Még ha nem is akar azonnal kipakolni néhány dobozt, legalább ezen időszakon belül érdemes belenéznie a dobozok belsejébe.

A magán-felelősségbiztosítás fontos az Ön által másnak okozott károkra:

https://nemetorszagibiztositas.hu/biztositasok/felelossegbiztositas/

További kérdések esetén szívesen segítünk

Kevin Ressler

biztosítási szakértő
Németországi Biztosítások

Otto Hahn St. 2185435 Erding
Németország

Mobil: +49 (0) 151 22656507
Telefon: +49 (0) 8122 2285225
E-mail: Kevin.Ressler@ergo.de
Web: nemetorszagibiztositas.hu

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü