A kezdő járművezetőknek általában többet kell fizetni az autóbiztosításért. Azért, mert tapasztalatlanok és statisztikailag valószínűbb, hogy baleseteket okoznak, kockázati prémiumot kell fizetniük.

Általános szabály, hogy a kezdő járművezetők megkapják a 0. jogsértés nélküli kategóriát – ami általában a szokásos díj 100%-a. Így a gépjármű-biztosítás éves költsége nagyon gyorsan meghaladhatja az 1000 eurót. De vannak módok az autóbiztosítás csökkentésére. A Verivox elmondja Önnek, hogyan járjon el.

1. tipp: Megtakarítás a másodautó szabályozással
Aki a szülőkkel közösen használja az autót, komoly megtakarításra várhat a gépjármű-biztosításban. Ha a kezdő járművezetők apja vagy anyja nevére másodautóként regisztrálják autóikat, akkor a biztosítás általában a járművet az SF (kármentes) ½ osztályba teszi. Az ½ osztályban a járulék mértéke 70 és 90 százalék között van. Egyes biztosítótársaságok bizonyos feltételek mellett még jobb feltételeket kínálnak. Ebben az SF osztályban a 0. osztályhoz viszonyítva évi néhány száz eurót takaríthat meg.

2. tipp: Használja ki a szülő-gyermek szabályozást
Azok a kezdő járművezetők, akik a saját nevükben nyilvántartásba akarják venni a járművet, szintén ½ vagy annál jobb osztályba eshetnek, ha szülő-gyermek rendszert használnak. Az autót ugyanolyan biztosítóval kell biztosítani, mint a szülők autóját. A fiatal sofőrök azonban nem mindig tudják begyűjteni a saját kármentes éveiket, ezért nem nőnek az SF osztályban.

3. tipp: Használja a telematikai tarifákat
Az „Úgy fizet, ahogy vezet” mottó igazolja, hogy az újonnan bevezetett telematikai tarifákkal rendelkező kezdő járművezetők pénzt takaríthatnak meg. Az egyetlen követelmény: Óvatosan és előretekintéssel vezessen. És hogyan működik? A járműbe beépített kis doboz nemcsak a sebességet, hanem a fékezési és gyorsulási viselkedést is méri, valamint azt is megmutatja, hol és mikor van a vezető az úton. A példaértékű vezetési stílus esetén a kezdő járművezetők kedvezményekben részesülhetnek a biztosítási költségekben. Néhány biztosító esetében ez akár 40 százalék is lehet.

4. tipp: Vásároljon alacsony típusú járművet
Egyebek között a jármű típusa befolyásolja a biztosítási díj összegét. Minél gyakoribb, hogy a járműtípus statisztikailag balesetezik vagy ellopják, annál magasabb a típusosztály és annál drágább a biztosítás. A járművezetőknek ezért tájékozódniuk kell az autó vásárlása előtt.
A gépjármű-felelősségbiztosításban 16 típusú csoport van (10-25), az átfogó Casco biztosításban 25 osztály (10-34), a részleges Casco biztosításban 24 osztály (10-33). A kezdő sofőrök könnyen megismerhetik az álom autójuk típusát a www.gdv.de vagy a www.typklasse.de honlapon.

5. tipp: Vegye át a nagymama vagy nagyapa kármentes osztályát
Ezen túlmenően, a kármentes osztály átvételével az autóbiztosítási díj összege jelentősen csökkenthető. Ennek előfeltétele, hogy a kezdő sofőr rendszeresen vezette a járművet, és elsőfokú rokoni kapcsolat vagy háztartásbeli közösség álljon fenn. Tehát ha a nagymama nem szeretne többé vezetni, akkor odaajándékozhatja az unokájának az SF osztályt.

A lényeg: A kármentes osztályok csak abban az összegben fogadhatók el, amelyet a kezdő sofőr az hajtási engedély érvényességi ideje alatt “megtapasztalhatott”. Ha egy éve rendelkezik jogosítvánnyal, akkor csak az 1. SF osztályt lehet igényelni – még akkor is, ha a nagymama a 20. SF osztályba tartozik. Az összes fennmaradó SF osztály lejár. De: Aki egyszer feladja SF-osztályait, ezt nem vonhatja vissza.

6. tipp: Válassza ki a megfelelő biztosítási összeget
A kezdő sofőrök általában nem vesznek új autót, eleinte elégedettek egy idősebb autóval. Ha például a használt autó tíz évnél régebbi, és csak kis maradványértékkel rendelkezik, akkor a törvényben előírt gépjármű-felelősség védelem elegendő. A részleges Casco lefedettség akkor lehet hasznos, ha a jármű öt és tíz év régiség közötti és még mindig rendelkezik maradványértékkel. Fedezi a vadon élő állatok káros hatásait, az állatharapásokat, a lopásokat és az üvegtöréseket.
Ha a kezdő járművezetők úgy döntenek, hogy egy új autót vesznek meglehetősen magas maradványértékkel, akkor a teljes Casco biztosítás ésszerű. Ez a vandalizmus és a saját jármű által okozott baleseteket is fedezi, azonban növeli a gépjármű-biztosítás összegét.

7. tipp: Javítsa meg az autót a biztosító hivatalos szervizében
A biztosítótársaságok általában 20% kedvezményt nyújtanak, ha az autót a biztosító szervizében javítják. Különösen a kezdő járművezetők használhatják ezt az árcsavart anélkül, hogy feladnák a szabad műhelyválasztást. Ezt különösen akkor érdemes használni, ha a közelben sűrű, engedélyezett műhelyhálózat működik. Ha tucatnyi kilométert kell megtennie a szervizbe, és mindez magas üzemanyag-költségekkel jár, akkor ez a lehetőség kevésbé kifizetődő.

8. tipp: Kevesebb vezetés, kevesebbet fizetés
Ha végre van saját autója, akkor szeretné élvezni annak függetlenségét és szabadságát. A hosszú szakaszokat viszonylag gyorsan és kényelmesen meg lehet tenni. A biztosítótársaságok a gyakori utazókat magasabb kockázattal ítélik meg, következésképpen az autó járuléka növekszik. A kezdő járművezetők számára érdemes lehet, ha időről időre nem használják autóikat. Így öttől tíz százalékot takaríthatnak meg. És azok, akik tévesen ítélték meg az éves kilométerszámot, panaszt tehetnek a biztosítótársaságnál, de ezért kell fizetniük még egy kicsit. Nem ajánlott elhallgatni a pluszba megtett kilométereket, mert a biztosítótársaság kár esetén csökkenti az ellátásokat.

9. tipp: “17 évesen hajtási”
A kísérő vezetés, amelyet “17 évesen hajtási engedélynek” is neveznek, kifejezetten ajánlott a kezdő járművezetők számára. Ennek eredményeként akár 16 százalékos kedvezményt kapnak azon kezdő járművezetőkhöz képest, akik nem vettek részt kísérő vezetésben. Így 17 éves korban vezethet, de csak tapasztalt sofőr társaságában. A kísárő járművezetőnek legalább öt éves vezetési tapasztalattal (és B kategóriás hajtási engedéllyel) kell rendelkeznie, és legalább 30 éves kell legyen.

10. tipp: Hasonlítsa össze az autóbiztosítók ajánlatait
A gépjármű-biztosítók közötti óriási különbségek vannak. A kezdő sofőrök akár 850 eurót is megtakaríthatnak egy autóbiztosítási összehasonlítás segítségével. A verivox.de honlapon található ingyenes kalkulátor segítségével a fogyasztók gyors és egyszerű áttekintést kaphatnak az ajánlatokról, és az egyéni igényeiknek megfelelő olcsó autóbiztosítást találhatnak.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü