Minden, amit az EVB számról tudni kell

Az elektronika korszaka a gépjármű biztosítókhoz és a közlekedési hivatalokba is rég beköszöntött. Amíg korábban egy megkötött gépjármű biztosítás írásos bizonyítéka az ún. dupla kártya (Doppelkarte) volt, ma ez a bizonyíték elektronikus formában jön létre.

Ez az elektronikus biztosítási szám (EVB Nummer), amely évek óta, mint a gépjármű biztosításának és bejelentésének alap bizonyítéka funkcionál. A gépjármű bejelentésénél történő EVB szám kiállítása nem bonyolult folyamat, akár az interneten keresztül is megoldhatja, ahhoz, hogy egy biztosító összehasonlítás után a legjobb biztosító ügyfelévé válhasson.

Milyen szerepet játszik az EVB szám a gépjármű biztosításban?

Ahhoz, hogy Németországban vagy más országban a nyílt forgalomban járművet vezethessen, felelősségbiztosítást kell kötnie. Ez lehetővé teszi, hogy baleset vagy más keletkezett kár esetén Ön, mint kárt szenvedett személy kártérítésben részesül a kár okozójának anyagi körülményeitől függetlenül. Alapvetően a gépjármű bejelentése során közlekedési hivatalnak nem lehet arról tudomása, hogy Önnek van-e felelősségbiztosítása vagy nincs, ezért néhány éve bevezettek egy erre szolgáló bizonyítékot. Felelősségbiztosítás nélkül Németországban lehetetlen autót vagy motorkerékpárt bejelenteni.

Akik már régebb óta vezetnek autót Németországban, emlékezhetnek a zöld színű dupla kártyára, amely a felelősségbiztosítás papírformájú bizonyítéka volt.  A kártya egyik részét a biztosított magánál tartotta, míg a másikat le kellett adnia a közlekedési hivatalba. Számos lehetőség adódott a kártyával való csalásra, amit a tulajdonosai előszeretettel ki is használtak, ezért vezették be az elektronikus EVB szám változatot. A szerepe ugyanaz, mint elődjéé, vagyis a járműre megkötött felelősségbiztosítás bizonyítéka a közlekedési hivatal előtt.

Az EVB szám kiadása egyszerűbb folyamat, mint a kártyáé, és interneten keresztül való megigénylésének lehetősége sok időt és fáradságot spórol meg.

Pontosan hogyan kell az EVB számot használni?

Alapvetően egy gépjármű bejelentésének csak az a módja, hogy megigényelje az EVB számot egy direkt biztosítónál interneten keresztül vagy a helyszínen. A számot másodperceken belül kiállítják, érvényességi ideje pedig egy év. A számmal együtt jár egy biztosítási védelem, amely általában csak a felelősségbiztosítást foglalja magába és alapvető standardszolgáltatásokat nyújt. A biztosító az EVB szám kibocsátása előtt elkéri a kérelmező adatait, és a számmal együtt továbbítja azokat az illetékes közlekedési hivatal felé. A kérelmező kinyomtathatja a számot, bemutatása a hivatalban azonban nem kötelező. Mivel a szám kibocsátása elektronikus formában történik, rögtön utána lehetőség van bejelenteni a gépjárművet. Így a jármű bejelentése időben és problémamentesen megtörténhet, amelynek során a biztosítottnak néhány napon vagy héten belül össze kell állítania a valódi biztosítási szerződését.

Az EVB szám és a hozzá tartozó biztosítási védelem időlegesek, és nem helyettesítik a klasszikus gépjármű biztosítást. Ha a gépjármű tulajdonos nem gondoskodik a biztosítás megkötéséről, néhány héten belül felkeresi őt a biztosító. Ha a biztosító nem jár sikerrel, teljesen megvonhatják a biztosítási védelmet, és a biztosítási időszakot megszámláztathatják az EVB szám segítségével.

Jusson gyorsan EVB számhoz a gépjármű biztosítás kalkulátorunk segítségével.

Ha érdekli Önt egy gépjármű biztosító váltás, és könnyen túl szeretne jutni rajta, segít Önnek honlapunk biztosítás kalkulátora.

Biztosítások

Kalkulátorok

Service

Menü